SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

PENDİK BÜYÜYOR

Yayınlanma:
ABONE OL
PENDİK BÜYÜYOR

1960 yılında Pendik’in nüfusu 14 bin civarındaydı. Bu nüfus 1980 yılında 60 bin, 2000 yılında 390 bin 2013 yılında da 700 bin olunca Pendik, küçük bir kasabadan devasa bir şehre dönüştü.

 

1970’lerde 2,5 katlı ahşap köşkleri yıkıp apartman dikerek büyümenin ilk adımını atan Pendik, Sabiha Gökçen Hava alanının açılmasıyla büyük bir sıçrama yaptı. Bu sıçramayı yöneten Belediye başkanları Erol Kaya ve Salih Kenan Şahin, son 20 yılda yüzlerce projeyi hayata geçirip Pendik’in cehresini değiştirdi.

 

Pendik Belediyesi bütçesi, Büyük Şehir kaynakları, İstanbul Kalkınma Ajansı, Genel bütçe ve yerel imkânları devreye soktu. Kaymakamlık, Emniyet, Sağlık, Milli Eğitim gibi resmi kurumlar ve parti, oda,  dernek, muhtar gibi sivil kurumlarla el ele kadın erkek 7’den 70’e her kesi kucaklayıp şehrin dört bir köşesine yüzlerce tesis yaptı, yapılmasına ön ayak oldu.

 

Sahildeki marina, Kurtköy’deki Sabiha Gökçen Havaalanı, Yenişehir’de ki Via-port, Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki Marmara Üniversite Hastanesi, Kaynarcadaki Green Park Oteli, Harmandere’deki Spor Kompleksi bu projelerden bir kaçı.

 

Turizm tesisleri, sağlık kurumları, spor tesisleri, sanayi tesisleri, alışveriş ve eğlence merkezleri, eğitim kurumları, yol ve geçitler, aş evi, sığınma evi gibi kurumlara her gün bir yenisini ekledi. Gençler için spor salonları, çocuklar için oyun alanları, öğrenciler için kütüphane, minikler için çocuk parkları, yaşlılar için dinlenme alanları, sporcular için koşu parkurları yaptı.

Aş evi ile yoksul ve kimsesizlere sığınma evi ile sokakta kalanlara sahip çıkan Pendik, yüzlerce dernek, spor kulübü ve okullara destek verdi. Festival, hemşeri günleri, spor- resim- müzik yarışmaları, tiyatro etkinlikleri, gezi ve kitap okuma gibi yüzlerce etkinlik düzenleyerek büyümenin kültür ve sanat ayağına destek verdi.

 

Halk Eğitim Merkezi, İSMEK gibi kurumlarla yetişkinlere de hizmet sunan Pendik Belediyesi, Kentsel dönüşümde kullanılmak üzere Pendik’te 376 daire yapmış.  Kentsel dönüşüm sırasında evi yıkılanları, bu konutlarda misafir edecek olan Pendik, kentsel dönüşümün kazasız belasız ve süratle gerçekleştirmenin önünü açmış birkaç belediyeden biri oldu.

 

Tren yolu ile deniz arasında kalan çarşıyı; Pendik’in vitrini gören Başkan Şahin,  40 kadar cadde ve sokağın bulunduğu çarşıda hemen her yıl bir şey yapıyor. Kuşlu parkla çarşıya verilen nefes, araç trafiğindeki kısıtlama, yaya kaldırımlarının genişlemesi, eskiyen asfaltı ve kırılan kaldırım taşlarının hemen yenilenmesi yapılan işlerden bir kaçı.

 

Ne demiştik Pendik büyüyor. Dileriz bu betonlaşma durur. Pendik geniş yollara, büyük yeşil alanlara ve denizine kavuşur. Antalya’da denize girmek yerine Pendik’teki plajda denize girmenin bayramını yaşar. Ne diyelim? Kurban bayramınız mübarek,  günleriniz gönlünüzce olsun.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]