SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Yol medeniyettir

Yayınlanma:
ABONE OL
Yol medeniyettir

 

Ne demişti başbakanımız? “Yol medeniyettir.” Ankara Büyük Şehir Belediyesi,  bir yol yapmak istiyor. Dört gidiş dört geliş olmak üzere sekiz şerit olarak planlanan yol, Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin bahçesinden geçiyor.

ODTÜ bahçesini, boydan boya keserek bahçeyi ikiye bölecek olan yola, üniversiteliler karşı. Öğrenciler, Orta Doğu ikiye bölünüyor,  yeşil alan tahrip oluyor, diktiğimiz ağaçlar kesiliyor tezi ile bu yolu istemiyor. Yolun yapılmaması için belediyeye karşı çıkıyor.

Ankara Büyük Şehir Belediyesi “yol”, gençler ise “yeşil alan” derken başbakanımız söze girip: “Yol, medeniyettir.”  Diyor. Amaç yolun önemini vurgulayarak üniversitelileri ve halkı uyarmak. Hatta bir adım daha ileri gidip, “yol için önümüze cami bile çıksa, camiyi yıkarız.” Şeklinde çok önemli bir söz sarf ediyor.

Başbakanımıza göre yol camiden daha önemli. Bu önemi sebebiyle yol, tüm engelleri aşmalı. Dün ülkeyi “Demir ağlarla” ören, bugün Edirne’den Kars’a kadar oto yol yapan da biz değil miyiz?

Sevdiklerimize yolla ulaşır, okulumuza, çarşımıza veya camimize bu yola basarak gideriz. Ürettiklerimizi ihtiyaç sahiplerine yol üzerinden giden araçla taşır, nafakamızı bu yolla kazanırız. Hastamızı doktora yolla ulaştırır, büyüklerimizi, küçüklerimizi eş ve dostlarımızı bu yolla kucaklarız. Yol “hayat”, yol “medeniyettir”.

Ancak Kartal’da bir yol var ki evlere şenlik. Atatürk Bulvarı adındaki minibüs yolu Kadıköy’den Kartal’a iki şerit olarak gelir. Kartal Neyzen Tefik Meydanı’nda, Spor Caddesi ve Yakacık Caddesinden gelen araçları da alarak Pendik’e yönelir.  İki şeritli yo, sağa dönüp, alt geçide girdiğinde birden bire tek şeride düşer. Üstelik Şeyh Muhammed Fethi Türbesi önünde Çınar Dibi Sokak ve Ankara Caddesinden gelen araçlar araç sayısı artmış, sağa ve sola dönüş yapan araçlarla trafik arap saçına dönmüştür.

İki şeritli Atatürk Bulvarı dört yeni yolla yoğunlaşırken neden tek şeride indi. Yol daralıp, kaldırım neden genişledi bilmiyoruz.

Pik saatlerinde 200 metrelik yolu kaplumbağa misali 10 dakikada geçtiğimiz bu yol “medeniyet” yolu mudur?  ya da yol Ankara’da olunca “medeniyet yolu” da, Kartal’da olunca “çile yolu” mudur?

Hayır.  Tüm yollar ulaşım içindir. Kartal trafiğini Arap saçına dönüştüren bu “huni” kaldırılmalı Kartallının çilesi sona ermelidir. Ne demişti başbakanımız? “yol medeniyettir.”

 

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]