SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

ÖYP Araştırma Görevlileri Yurt Dışı Yabancı Dil Öğrenimi Sorunu Çözülsün

Yayınlanma:
ABONE OL
ÖYP Araştırma Görevlileri Yurt Dışı Yabancı Dil Öğrenimi Sorunu Çözülsün

 

 

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında üniversitelerde istihdam edilen araştırma görevlilerinin 2010 yılında yayınlanan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar’da 3 ay olarak belirlenen yurt dışı yabancı dil öğrenim süresi 2012 yılında belirtilen esas ve usullerde 6 aya çıkarıldı. Bu imkândan faydalanabilmek için Yabancı dil sınavından 65 ve üzeri puan almak gerekmektedir. Aranan yabancı dil puanı yüksek olmakla birlikte güzel bir imkân olduğunu belirtmemiz gerekir.

 

Bu imkândan yararlanmak isteyen ÖYP Araştırma görevlilerinin yurt dışında dil öğrenimine ilişkin şartlar YÖK yürütme kurulunca belirlenmektedir. Ancak bu haktan faydalanmak için 7 bin ÖYP araştırma görevlisi sabır ve umutla beklenmektedir.

 

ÖYP kapsamında 2010 yılında 1726 kişi, 2011 yılında 2175 kişi, 2012 yılında 2342 kişi ve 2013 yılında 1753 kişi olmak üzere toplam 7996 kişi atanmıştır. 7996 kişiden 5396 kişi yurtdışında dil eğitimi almak için gerekli olan 65 dil puanı barajını geçtiği halde bu haktan yararlanamamıştır.

 

 2010 yılı Haziran ayında 112, Temmuz ayında 136, Ağustos ayında 41 olmak üzere toplam 289 kişi Malta’ya yabancı dil öğrenmek amacıyla 3 aylığına gönderilmiştir. Bu tarihten itibaren konuya yönelik herhangi bir gelişme olmamış ve ÖYP Araştırma Görevlileri yabancı dil öğrenmeye gönderilmemiştir. Bu imkândan yararlanmak üzere çok sayıda ÖYP Araştırma Görevlisi dilekçe vermesine rağmen henüz olumlu/olumsuz herhangi bir cevap alamamışlardır.

 

Bazı ÖYP araştırma görevlileri neredeyse doktora savunmalarını verecekleri konuma gelmelerine rağmen hala bu haktan yararlanamamışlardır. Bunlar doktora eğitimini tamamladıktan sonra ÖYP kapsamı dışında kalacakları için bu haktan faydalanamayacaktır. Konunun bu şekilde sürüncemede bırakılması nedeniyle program amacına ulaşamamış olacaktır. YÖK, üniversitelerarası gerçekleşen çalıştaylarda konuyla ilgili bilgi vermemekte, YÖK tarafından ilgili projelerin hazırlandığı ve farklı kurumlarda (Maliye Bakanlığı – Sayıştay…v.b.)  bekletildiği söylenmekte, net bir cevap alınamamaktadır. Dolayısıyla ÖYP araştırma görevlileri konuya ilişkin muhatap bulamamakta, bu nedenden dolayı mağdur olmaktadırlar.

 

ÖYP Araştırma Görevlilerinin kazanılmış bu haklarını kullanabilmesi için YÖK’ün gerekli çalışma ve düzenlemeyi bir an önce yapması gerekmektedir.

 

 

            Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

İstanbul

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]