SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Yoksulluk Sınırı 3678 TL, Akademisyen Maaşı Kaç TL?

Yayınlanma:
ABONE OL
Yoksulluk Sınırı 3678 TL, Akademisyen Maaşı Kaç TL?

  • 2014 yılında enflasyon farkı hakkı da sözde yetkili konfederasyon eliyle gasp edilen memur, çaresiz bırakılmıştır

 

 

Sendikamızın Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2013 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Buna göre dört kişilik ailenin insan onuruna yaraşır bir biçimde yaşayabilmesi için gerekli olan en düşük miktarı ifade eden Asgari Geçim Haddi (Yoksulluk Sınırı), 3 bin 677 lira 64 kuruşa yükseldi. Ancak buna karşılık bugün ¼’deki en kıdemli profesör 4729 lira, ¼’deki en kıdemli doçent 3376 lira, ¼’deki en kıdemli yardımcı doçent 2706 lira, ¼’deki en kıdemli öğretim görevlisi ve okutman 2395 lira ve 4/9’daki en kıdemli araştırma görevlisi de 2331 lira maaş almaktadır. Üniversitelerdeki idari personelden 3/1’indeki şef 2111 lira, 8/1’indeki memur 1794 lira, 3/2’sindeki bilgisayar işletmeni 2063 lira, 5/4’deki şoför 1880 lira, 11/1’deki teknisyen 2269 lira, 10 yıllık uzman 2170 lira maaşla sürüm sürüm süründürülmektedir.

 

Araştırmaya göre Kasım 2012’de 3 bin 505 lira 35 kuruş olan “Asgari Geçim Haddinin” son bir yılda 172,29 TL arttığı ortaya çıktı.

 

Yapılan araştırmada bekâr bir memurun (tek kişilik ailenin) 657 sayılı Kanuna uygun bir şekilde görevini sürdürmesi ve sosyal hayattaki yerini alabilmesi için gerekli olan en düşük tutar olan “Yoksulluk Sınırı”, 1.839 lira 39 kuruş olarak belirlendi.

 

Bir kişinin sosyal hayat içerisinde hayatını sürdürebilmesi için gerekli en düşük miktar olan “Açlık Sınırı” ise Ekim ayına göre %0,05 artarak 1.415 lira 22 kuruş oldu.

 

Ailenin Aylık Ortalama “Gıda Harcaması” 841,26 TL; “Kira Tutarı” ise 576,65 TL olarak hesaplandı. Bir ailenin yalnızca gıda ve barınma harcamaları toplamı 2013 yılı Kasım ayında 1.417,91 Lira olarak tahmin edildi.

 

Buna göre bir memur, Kasım ayında ortalama maaşının %70,77’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

 

Ortalama ücretle geçinen bir memur, gıda ve kira için 1.417 TL ödedikten sonra maaşından arta kalan 586,46 TL ile ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. 

 

Bu yıl yapılan toplu sözleşmede, malum konfederasyonun marifetiyle 2014 yılının bütünü için memur maaşlarına yalnızca 123 TL zam yapılmasına karar verilmiştir. Bu artış dışında çocuk parası, aile yardımı, doğum, ölüm yardımları, ek ödemeler, ek dersler, fazla mesai ücretleri ve tazminatlarda herhangi bir zam söz konusu olmamıştır. 2014 yılında maaşlar enflasyonun altında kalacak fakat memurlara maaş zammı dışında enflasyon farkı ödemesi dahi yapılmayacaktır. Bu gerçeği vatandaşlarımızın tüketmek zorunda olduğu mal ve hizmet fiyatlarındaki artışta görüyoruz. Son bir yıl içinde aylık harcamalarımız 172 TL arttı ama maaşımıza bu miktarda zam yapılmadı. Yani maaşlar günden güne erimeye devam ediyor. Görünen o ki, 2014’te de memur maaşı enflasyon rakamlarının altında kalarak eriyip gidecektir. Sözde Konfederasyon masada memurları unutmuş; pazarlık süresini dahi tamamlamayarak memuru düşünmeyen aceleci imza ile memuru her açıdan kazanımsız bırakmış ve memuru mağdur etmiştir. Bizleri asıl üzen ve endişeye sevk eden nokta, bir konfederasyonun memuru asla tatmin etmeyecek bir rakama imza atmış olması ve bütün yasal itiraz yollarımızı kendi eliyle kapatması olmuştur.

 

Geçtiğimiz günlerde LPG’ye %12 zam yapılmış; son 1 yılda patates %93, kuru fasulye %46, ilaç %25, ekmek %13, kuru soğan %12, beyaz peynir %11 zamlanmıştır. Hal böyleyken maaşlara bütün bir yıl için yalnızca %5,1 zam yapılması kabul edilemez. Memuru çaresiz bırakmaya kimsenin hakkı yoktur.

 

Bugün Milletvekili danışmanları, sekreterleri ve uzmanlar profesörlerden daha fazla maaş alır konuma getirildi. Yeni göreve başlayan mühendisler, doçentlerden daha fazla maaş almaları sağlandı. Böyle bir haksızlık ve zulüm kabul edilemez.

 

Bu nedenle 2014 yılı bütçesi kesinleşmeden bu duruma çare bulunmak ve memurlara en azından enflasyon farkı verilmesini sağlayacak bir düzenleme ve akademisyenlere konumlarına uygun maaş artışı sağlanarak TBMM’de 2014 yılı bütçesine eklemek zorunluluğu bulunmaktadır. Gerisi laf-ı güzaftır.

 

 

TÜRKİYE KAMU-SEN ARAŞTIRMA GELİŞTİRME MERKEZİ TARAFINDAN HAZIRLANAN ASGARİ GEÇİM ENDEKSİ

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]