SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Memur Maaşları Pul Oldu

Yayınlanma:
ABONE OL
Memur Maaşları Pul Oldu

 

 

 

 

2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin ve yıllık hedeflerin uygulamaya konulmasının üzerinden 1 ay geçmedi. Ancak Merkez Bankası, 2014 yılı enflasyon tahminini %5,3’ten %6,6’ya yükseltti. Bu, 2014 yılındaki ekonomik hedeflerin tutmayacağı, mal ve hizmet fiyatlarının beklenenin üzerinde artacağı anlamına gelmektedir. Yine Merkez Bankası, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir” açıklamasını yaparak 2015 yılı enflasyonunun %10’un üzerinde gerçekleşeceğini ortaya koymuş bulunmaktadır.

 

 

Enflasyon tahminindeki bu artış üzerine 2014 ve 2015 yılları ile ilgili bütün ekonomik hedefler ve tahminler yenilenecek, buna uygun olarak yeni tedbirler gündeme gelecektir. Kamu, bütün hesaplarını yeni enflasyon tahminine göre güncellerken, güncellenmeyecek tek kalem memur maaşları olacaktır.

 

 

Türk ekonomisinde uzun zamandan beri bilindik bir oyun oynanmaktadır. Yeni yıl öncesinde enflasyon hedefi bilinçli olarak düşük tutulmakta, bu çerçevede memur ve işçi maaşlarına da düşük oranda zam yapılmaktadır. Yıl içinde ise gerçekleşen enflasyon daima hedeflenen enflasyonun üzerinde olmaktadır.

 

 

Türkiye Kamu-Sen, bu durumun bilincinde olduğundan 2003 yılından beri maaşlara enflasyon farkı uygulamasını getirmiştir. Buna göre enflasyonun memur maaşlarına yapılan artışları geçtiği yıllarda, memur maaşlarına enflasyon farkı ödemesi yapılmıştır.

 

 

Ancak 2013 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde pazarlamacı malum konfederasyon, memurların enflasyon farkını görmezden gelmiş ve koca bir yıl için 123 TL’ye imza atmıştır. Memurlarımız 2014 yılının bütünü için geçerli olan maaş zamlarını Ocak ayı itibarı ile almışlardır. Bu ay aldıkları zamla 2014 yılının Aralık ayı sonuna kadar idare etmek zorunda kalacaklardır. Merkez Bankası enflasyon tahminini yılın başında %24,5 oranında yükseltmiştir. Merkez Bankası 2015 yılının ortaları itibarıyla enflasyonun yüzde 5 düzeyine ulaşacağını öngörmektedir ki bunun anlamı 2015 yılı enflasyonunun %10’un üzerinde gerçekleşeceğinin bir işaretidir. Ancak 2015 yılı için kamu çalışanlarına %3+3 zam yapılması kararlaştırılmıştır.

 

 

Benzin 5,09 TL’ye yükselmiş, peynir, zeytin, fasulye, pirinç el yakmakta, patates tarihi zirvesindedir. Son bir yılda gıda fiyatlarındaki ortalama artış %20’yi aşmıştır. Döviz kurlarındaki yükseliş, ekonomideki istikrarsızlıkla birleşmiş ve memurlara verilen zam, daha yılın ilk ayında buhar olmuştur. Bundan sonrası ise ekonomik açıdan tam bir kaostur.

 

 

Sendikaların içine sızdırılan Truva Atı konumundaki malum konfederasyon marifetiyle enflasyon farkı uygulaması rafa kaldırıldığı için, 2014 ve 2015 yılı için resmi enflasyon kaç olursa olsun, memurlara başka zam verilmeyecektir. Kanal kanal dolaşarak, yandaş gazetelere haberler yaptırılarak cilalanan 2014 yılına ait 123 TL’lik zam ile 2015 yılı için verilecek olan %3+3’lük zam; memurlarımızın ekonomik felaketi olmuştur. Özellikle yılın ikinci yarısında bir üst vergi dilimine girecek kamu çalışanlarının maaşları daha da düşecektir. Altı ay sonrasını bile göremeyecek kadar basiretsiz idarecilerce yönetilen, şahsi ve siyasi menfaatleri uğruna 2,5 milyon kamu görevlisini,1,8 milyon emekliyi, aileleriyle birlikte 20 milyon vatandaşımızı gözünü bile kırpmadan satan malum konfederasyon, bu durumun tek sorumlusudur.

 

 

Artık memurlarımızın bu şahısların zevahiri kurtarmak adına yaptıkları sahte girişimlere ve timsah gözyaşlarına karnı toktur. Memurlarımız, 2013 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerindeki ihaneti unutmayacak, 2014 ve 2015 yıllarını akıllarından çıkarmayacaklardır. Bu bakımdan memurlarımız, bu Truva Atlarını içimizden söküp kazımak için, haklarını gerçek anlamda savunan, toplu sözleşmelerin son anına kadar pazarlık yapan ve memurları pazarlamayan sendikalara destek olmalıdırlar. Memurlarımız, malum pazarlamacı konfederasyonu bir daha toplu sözleşme masasının yanına bile yaklaştırmamalı, bir hezimete daha göz yummamalıdır.

 

 

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

 

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen

 

İstanbul İl Başkanı

 

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]