SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Kargaşaya son

Yayınlanma:
ABONE OL
Kargaşaya son

2014 genel yerel seçimleri yapılalı 10 gün oldu, tartışmalarsa hala devam ediyor. Sebep seçimde, seçimde şaibe var.

 

Seçimde şaibe var mı, yok mu onu bilmiyoruz, bilmemiz de mümkün değil. Ancak sistemde açık var ve bu açıklar kapatılmıyor. Oysa bu açıkları kapatmak ve tüm bu söylentilerin önüne geçmek, seçim üzerindeki tartışmaları ortadan kaldırmak çok kolay.

 

Nasıl mı? Sistemin açıkları ne? Tartışmalar nerelerde var? Hata ve yanlışlıklar nerelerde oluyor?         1-İptallerde 2-Sayımda 3-Sandık tutanakları hazırlanırken 4-İlçelerde birleştirme tutanakları hazırlanırken.

İptallerin çoğu, muhtar, belediye başkanı ve meclis üyesine ait oy pusulalarının aynı zarfa konulmasından kaynaklanıyor. Ne diyorlar? Muhtarın pusulası, belediye ile ayrı zarfa konulacak. Aynı zarfa konursa o zarfın içindeki her oy iptal edilir.

 

Yanlış sayım, bilgisizlik, becerisizlik ve ihmal gibi sebeplerden meydana gelirken, asıl ve en büyük yanlışlık ilçe seçim kurullarında oluyor. Seçim kurullarındaki birleştirme tutanakları yanlışlık: hata, ihmal,  gözden kaçma, mükerrer yazım gibi sebeplerden kaynaklanıyor.  Saatlerce süren çalışmanın verdiği yorgunluk, göz aldanması, ekran stresi gibi sebepler de yanlışlığın tuzu biberi oluyor.

Sandık kurulu başkanın getirdiği tutanak, ilçe seçim kurulunda birleştirme tutanaklarına aktarılırken: 155 0y: 15, hatta 5 oy olarak yazılıyor. Bir oyun: 11, 11 oyun 111 yazılması her an mümkün. Siyasi partilerin İtirazları da, işte tam burada.

 

Nerede?

1-İptal edilen oyalarda,

2-Sandık tutanaklarının yazımında,

3-Birleştirme tutanaklarının işlenmesinde,

4-Atılan veya yakılan oy ve zarflarda

Çözümse çok kolay. Seçimler nerede yapılıyor? Okullarda. Okullarda bilgisayar var mı? var. Okullar yüzlerce öğrencinin notları, öğrenci ve veli bilgileri bu bilgisayarlar damı? Evet. İki bin öğrencinin tüm biligilleri bu bilgisayarlarda. Daha doğrusu bir şifre ile bu bilgisayardan girilen Milli Eğitim Bakanlığına ait merkez bilgisayarlarda.  2000 öğrenci bu bilgisayarla merkezi bir yerde toplanıyorsa 20 sandık sonucu bu bilgisayarlarla YSK sistemine yazılamaz mı?

 

Bunun için:

1-Her sandığa yalnız başkanın bildiği ve tek kullanımlık bir şifre verilir.

2-Tüm sandıklarda seçmen sayısı 250 gibi standart bir rakama getirilir.

3-Tüm sandıklara seçmen sayısı olan 250 oy pusulası ve 250 zarf verilir.

4-İptal edilen oyların önüne geçmek için tek zarf kullanılır.

5- Muhtarlar içinde birleşik oy pusulası hazırlanır.

6-Her sandıkta farklı partilere mensup en az beş kişi görevlendirilir.

7-Oy sayımı, tüm siyasi parti mensuplarının önünde yapılır.

8-Tutanaktaki sonuçlar, her sandığa verilen tek kullanımlık şifre ile okul bilgisayarlarından YSK bilgisayarlarına girilir. Bu işlem sonunda bir onay çıktısı alınır. Alınan onay çıktısı, sandık sonuçları ile kontrol edilir. Bu çıktı sandık görevlilerine ıslak imzalı olarak çoğaltılıp verilir.

9-Sandık Kurulu, kendi çetelesi, tutanağı ve bilgisayar çıktısı ile İlçe Seçim Kuruluna gider. 10-İptal edilen oylar, kendi zarfının içinde, iptal sebepleri oy pusulasının arkasına yazılarak konur. 11-Artan zarf ve oy pusulaların üzeri  (x) işareti ile iptal edilir.

 

Seçim sonuçlarındaki şaibeyi ortadan kaldıracak, seçim sonuçlarını bir iki dakikada sisteme sokacak bu teklifimiz seçimlerde görülen tüm olumsuzlukları ortadan kaldırır. Üstelik bu teklif için her hangi bir araç gerece de ihtiyaç yok.  

 

Saymak kolay, süre kısa, güvenlik tam, denetlemekse çok kolay.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]