SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Ruh ve Nefis Eğitimi / Üç Aylar

Yayınlanma:
ABONE OL
Ruh ve Nefis Eğitimi / Üç Aylar

Allahın yarattığı atomun tekrar parçalanmayı bekleyen en küçük parçasından, görebildiğimiz düşünebildiğimiz galaksilerin, ve bilemediğimiz sonsuz uzayın çalışma sistemine kadar baktığımızda; istisnasız hepsinin, Allahın koyduğu bir ölçü içerisinde, bir zaman ölçüsüne(ömre) bağlı olarak hareket(ibadet) ettiğini, Allahın emirlerini bu zaman ölçüleri içinde yerine getirdiğini görmekteyiz. ‘’Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve denge içinde yarattık.’’(Kamer-54/49) Allah, insanları ve cinleri ibadet görevi için yarattığını buyuruyor. ‘Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.’(Zariat/56)Bu ibadetinşeklini ve gayesini de bize şöyle açıklıyor.‘O, hanginizin daha güzel amel (ibadet) yapacağını imtihan etmek(seçmek) için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.’(Mülk-67/2)“Güneşi ışıklı, ayı da parlak kılan, yılların sayısını ve hesabını bilmeniz için aya evreler koyan Allah’tır. Allah, bunları boş yere yaratmamıştır. O, ayetlerini düşünen bir toplum için ayrıntılı olarak açıklıyor.” (Yunus suresi, 5)

Allah, siyasi, hukuki, ekonomik, sosyal ve kültürel görevlerimiz(ibadetlerimiz)e de ölçüler, kanunlar(ayetler) koymuştur. Bu ölçülere uyup uymadığımızı açığa çıkarmak, imtihanla seç mek için, akıl vermiş ve serbest bırakmıştır. İnsanlık (Allaha ibadet) görevlerimizi ölçülere, Allahın rızasına uygun yapmamız ve bu imtihanları kazanarak mutluluğu hak etmemiz için aklımızı, ve aklımıza yön veren ruhumuzu ve nefsimizi, eğitmemizi emretmiştir. Üç aylar; İslam dünyasının, Müslümanların ruh ve nefis eğitim mevsimidir. Fert, millet ve dünya müs lümanları olarak, kurtuluşumuza vesile olacak büyük bir eğitim programının uygulanacağı eğitim ve öğretim mevsimidir. Ülkelerin eğitim bakanlıklarının ve üniversitelerin verdiği eği tim programlarından farklı ve üstün bir eğitim mevsimidir. Çünkü; Üç aylar eğitim mevsimin de Allah, af, dilek, lütuf ve ikramiye kapılarını sonuna kadar biz Müslümanlara açtığını müj deliyor. Bunun için üç aylar ruh ve eğitim mevsimi diğer eğitim öğretim dönemlerinden çok önemlidir.

Müslüman ülkelerin, özellikle ülkemizin içinden geçmekte olduğu kritik durumu sebebi ile tüm resmi, özel sivil kuruluşları ile üç aylar ruh ve eğitim mevsimini ve eğitim programını gündemine almalıdır. Gelişen dünyanın, gelişen insanının üç aylar ruh ve eğitim mevsimin den en yüksek seviyede faydalanması için tüm kurum ve kuruluşları ile gerekli hazırlığını yapmalı, tedbirlerini almalıdır. Bu güne kadar yapıldığı gibi, laiklik ilkesi bahane edilerek yine hafife alınmamalı, toplumumuzun, önü alınmaz bir ruh ve nefis çürümesi ile felakete sürük lenmekte olduğunu görmekte geç kalınmamalıdır. Müslüman bir ülkede üç aylar ruh ve nefis

eğitim mevsiminin önemine uygun yaşamasına bu güne kadar olduğu gibi, bu yılda laiklik en engel olacaksa, bu laikliğin müslümanın anladığı laiklik olmadığı görülmeli ve gereği ilgililerce yerine getirilmelidir. Sayın başbakanımızın özlemini duyduğu ve itiraf ettiği dindar nesillerin yetişeceği en güzel eğitim mevsimi üç aylar ruh ve nefis eğitimi mevsimidir. 30 Nisan 2014 Çarşamba günü başlayan, zaman ölçülerimiz olan bu aylar İslami isimleri ile; RECEP, ŞABAN VE RAMAZAN’dır. Peygamberimiz (SAV) Efendimiz ‘’ Rabbim! Bize Recep ve Şaban’ı müba rek kıl, Ramazan’a kavuştur.’’ buyurmuştur.

1.RECEP AYI: Üç ayların ilkidir. Yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay, hazırlanma ayı manalarına gelmektedir.
Regaib Kandili ( 01 Mayıs 2014 Perşembe) günüdür. Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesidir . Regaib, “pek çok ihsan” manasına gelen “Ragibe” kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip ibadetlerimize, dua ve tevbelerimize rağbet edecek, önem verecektir.
Miraç Kandili(25 Mayıs 2014 Pazar):Receb ayının 27. gecesidir. Miraç, kelime manası itibariyle “merdiven”, “yükselecek yer”, “en yüksek makam” manalarına gelmektedir. Bu gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekke’deki Mescid-i Haram’dan, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya ve oradan da göklerin İlahi derinliklerine doğru yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk’ın huzuruna çıkmıştır.
2. ŞABAN AYI: Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle “dağılan”, “saçılan” manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir.
Berat Kandili (12 Haziran Perşembe) : Şaban ayı içerisindedir. Berat kelimesi, “borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak” manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur’an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu gece hürmetine pek çok günah bağışlandığı için geceye Berat (af) gecesi denilmiştir.

3.RAMAZAN AYI: ( 28 Haziran 2014 Cumartesi): Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur’an indirilme ye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.
Kadir Gecesi ( 23 Temmuz 2014 Çarşamba):Kur’an’ın indirilmeye başlandığı Ramazan ayı içinde Kur’an-ı Kerim’deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan “Kadir Gecesi” vardır. Bu gece Allah’ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan’ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan’ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.

Ramazan Bayramı Arefe (27 Temmuz Pazar)

Ramazan Bayramı (28 Temmuz 2014)

Kurban Bayramı (04 Ekim 2014 Cumartesi)

Bu yıl, üç aylar ruh ve nefis eğitimi mevsiminde, ülkemizde ve İslam aleminde ve tüm dünya da ruhlarımızı ve nefislerimizi eğitelim. Kurtuluşa, huzur ve refaha kavuşalım inşallah.

Hamdi ÇOLAK

author avatar
Hamdi Çolak
KISA ÖZ GEÇMİŞİM01.05.1954 yılında Çorum İli, Osmancık ilçesi, İncesu köyünde doğdum. İlk okulu köyümde okudum. Orta ve lise tahsilimi 1971-1977 yılları arasında Çorum imam Hatip Lisesinde Devlet Parasız yatılı öğrencisi olarak tamamladım. Mezun olduğum 1977 yılında İstanbul Kartal 122 Evler Kur’an Kursu Öğreticiliği görevine atandım. Aynı yıl (ilahiyat fakültesine dönüşen) İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne girdim. Gece bölümünden 1981 yılında Tefsir- Hadis bölümünden mezun olarak lisans eğitimimi tamamladım. 1983 yılında, Urfa’da Yedek Subay olarak askerlik görevimi tamamladım. 1984 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Zonguldak İli, Eflani İlçesine İlçe Müftüsü olarak atandım. 1985 yılında Milli Eğitim Bakanlığına geçerek, İstanbul Tuzla Lisesine Din Kültürü ve Ahlak Bil gisi öğretmeni olarak atandım. 1986 yılında Lise müdür yardımcısı oldum. 1990 yılında Sultan beyli ilçesi Turhan Feyzioğlu lisesine müdür yardımcısı olarak atandım. 1994 yılında Sultanbey li içesi Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu müdürü oldum. Bu görevime devam ederken 2003 yılın da Sultanbeyli ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü oldum. Bu görevime devam eder- ken 2008 yılında emekli oldum. Şu an bir özel okul müdürlüğü yapmaktayım. Bazı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalar yapmaktayım. Evliyim. İki çocuk babasıyım. Halen İstanbul Kartal İlçesinde ikamet ediyorum. 29.Nisan 2014Hamdi ÇOLAK

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]