SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Trafik güvenliğine “okul sütü” katkısı

Yayınlanma:
ABONE OL

Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi öğrencileri Büşra, Rana ve Yağız’ın Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasında birinci olan projesi, Okul Sütü Programı kapsamında Türkiye genelinde uygulanması için İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Milli Eğitim Bakanlığı’na önerildi.

 

 

Öğrencilerin birinci olan projesi yol güvenliği eğitimi için uygulaması kolay, olumlu etkisi kanıtlanmış bir yöntem öneriyordu: Okul kantinindeki ürünleri, üzerlerine öğretici ve bilinçlendirici çıkartmalar yapıştırarak, bir trafik eğitimi mecrasına dönüştürmek…

 

Öğrenciler trafikte kendilerini tehdit eden riskleri, trafik güvenliği kurallarını ve buna ilişkin yaşamsal önerileri her gün kantinden satın aldıkları ürünlerin üzerinde görse, bundan nasıl etkilenir? Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi 10 A sınıfı öğrencileri bu basit sorunun cevabını geçen yıl Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasında birinci olan“Çıkartmalarla Öğren” adlı projeleriyle vermişti. Öğrencilerin geliştirip, uyguladığı bu yalın ama etkili proje, ürünler üzerindeki uyarılarla karşılaşan öğrencilerin trafik güvenliğine ilişkin nasıl farkındalık kazandıklarını ve davranış değişikliğine gittiklerini kanıtlara dayanarak ortaya koyuyordu.

 

 

İşte bu proje şimdi İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Türkiye genelinde uygulanması için Milli Eğitim Bakanlığı’na öneri olarak sunuldu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız bu haberi, yarışmada birinci olan Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’ne düzenlediği özel ziyarette açıkladı. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Total Oil Türkiye İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Ayşe Ürgen ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner’in de katıldığı ziyarette Dr. Muammer Yıldız bir matematik işlemiyle trafik kurallarına vurgu yaptı ve şunları dile getirdi:

 

 

“Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi öğrencilerimizin bu projesinin Türkiye geneline yayılabilecek değerde olduğunu düşünüyoruz. Bunun Okul Sütü Programı çerçevesinde Türkiye geneline yaygınlaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığımıza başvurduk. Umuyorum olumlu bir cevap alacağız. İnanıyorum ki, bu sayede çocuklarımız trafik güvenliğine ilişkin bilgi ve uyarıları süt kutularında okuyup, görerek, farkındalık kazanacak ve bu olumlu anlamda davranış değişikliğine de yol açacak. Bu vesileyle bu projeyi düşünen, geliştiren ve uygulayan öğrencilerimizi yeniden kutluyorum.”

 

 

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da en büyük arzularının bu projenin tüm Türkiye’de uygulanması olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

 

“Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’ndeki gençlerimiz, hepimizi heyecanlandıran, yürekten desteklediğimiz bir yol güvenliği projesi geliştirdi. Bu basit ama etkili çözümü üreten gençlerimiz bize geleceğe ilişkin umut veriyor. Biz proje ortaklarımız Total, TTKÖD ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte, Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasıyla, gençlerimizin trafik güvenliği üzerine düşünmelerini ve ortaklaşa çözümler üretmelerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Geçen üç yılda aldığımız sonuçlar, doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Gençlerin bu yaratıcı enerjisini topluma taşımak için yarışmamızı daha da genişleterek sürdürmeyi amaçlıyoruz.”

 

 

 

Çıkartmalarla Öğren Projesi

Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi 10 A Sınıfı öğrencileri, “Çıkartmalarla Öğren” adlı projeleri kapsamında, çocukların her gün kantinden satın aldıkları yiyecek ve içeceklerin üzerine trafik güvenliği bilgilerinin olduğu çıkartmalar hazırlayıp yapıştırdılar. Bu bağlamda çocuklarda yol güvenliğine ilişkin farkındalık yaratıp, bu konuda olumlu davranış değişikliği yaratmayı amaçladılar. .

 

Projelerinin etkinliğini ölçmek için uygulamaya geçmeden önce okuldaki öğrencilerin yol güvenliği bilgilerini ve davranış alışkanlıklarını değerlendiren bir anket düzenlediler. Bu ilk ankette okuldaki öğrencilerin başarı oranı yüzde 78 oldu. Projelerini geçirdikten sonra gerçekleştirdikleri ikinci ankette ise başarı oranı yüzde 98’e yükseldi.

 

 

Sizin Fikriniz Sizin Projeniz

 

Sizin Fikriniz Sizin Projeniz Yarışması 2011’den bu yana düzenleniyor. Yarışma, liseli gençleri trafik güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım sorunları üzerinde düşünmeye, projeler üretmeye, okullarında veya mahallelerinde bir duyarlılaştırma ya da iyileştirme kampanyası düzenleyerek, projelerini hayata geçirmeye davet ediyor.

 

Renault, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, TTKÖD (Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği) ve Total Oil Türkiye’nin düzenlediği yarışmaya katılan projeler, yol güvenliği ve eğitim alanında tanınmış uzmanlarla, medya ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan jüri tarafından değerlendiriliyor. Yarışmada birinci olan proje ekibi, ödül olarak Paris seyahati, ilk üçe girenler ise cazip hediyeler kazanıyor.

 

Yarışmanın önemli amaçlarından biri de gençlerin toplumsal sorunlar konusunda kendilerini sorumlu ve etkin hissetmelerini sağlamak. Yarışma ehliyet ve sorumluluk alma çağına yaklaşan liseli gençlerin, yol güvenliği konusunda sorunun çözümüne katkı sağlayarak, bilinçlenmelerini sağladığı gibi onların özgüven, girişimcilik ve sorumlu vatandaşlık duygularını geliştirmelerine yardımcı oluyor.

 

2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı’nda Zeytinburnu Anadolu Lisesi öğrencileri “Küçüklerin Gözünden Büyüklerin Dünyası” adlı projeleriyle, 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı’nda Füsun Yönder Anadolu Lisesi öğrencileri “Servisçini Denetle Trafik Güvende” adlı projeleriyle, 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı’nda ise Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi öğrencileri “Çıkartmalarla Öğren” adlı projeleriyle yarışmada birinci oldular.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]