SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Trafik kazası geçiren vatandaşların yakınları haklarından bihaber

Yayınlanma:
ABONE OL

Ülkemizde özellikle ölümlü ve ağır yaralanmalı kazalarda mağdurlar ve mağdur yakınları, kazanın sonrasında gelen acı ve kederin etkisiyle ya da bazı kötü niyetli kişilerin telkinleri nedeniyle hak aramaktan vazgeçiyorlar. Birçok alacak ise zamanaşımına uğruyor. Hukuki görüşüne başvurduğumuz, Şenel Hukuk Bürosu’ndan Avukat Necip Şenel, trafik kazası geçiren vatandaşların ve yakınlarının hakları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

 

 

Milyonlarca liralık tazminat sigorta şirketlerine kalıyor

 

 

 

Türkiye’de 2013 yılında toplam 1,2 milyon trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyonu maddi hasarlı, 160 bini ise ölümlü-yaralanmalı trafik kazasıydı. Trafik kazalarında 3.685 kişi ölürken, 274.829 kişi de yaralandı.

 

Özellikle ölümlü ve ağır yaralanmalı kazalarda mağdurlar ve mağdur yakınları kazanın sonrasında gelen acı ve kederin etkisiyle ya da bazı kötü niyetli kişilerin telkinleri nedeniyle hak aramaktan vazgeçiyorlar. Birçok alacak ise zamanaşımına uğruyor.

 

Hukuki görüşüne başvurduğumuz, Şenel Hukuk Bürosu’ndan Avukat Necip Şenel,

“Trafik kazaları nedeniyle birçok kişinin mağdur olduğunu, özellikle taşrada birçok insanın haklarından habersiz olduğunu” ifade etti. Hukukçulara başvurmanın dahi insanlara külfet gibi geldiğini söyleyen Şenel, “Ancak bu nedenler ile oluşmuş zararlar nedeniyle talep ve dava haklarının kullanılmamasından ötürü milyonlarca lira sigorta şirketlerine ve güvence fonuna kalıyor” dedi.

 

 

Trafik kazasında yaralanan ya da bir yakınını kaybeden kişiler sigorta şirketinden neleri talep edebilir?

 

Avukat Necip Şenel, trafik kazasında yaralanan ya da bir yakınını kaybeden kişiler sigorta şirketinden talep edebileceklerine dair şu bilgileri verdi.

  • Maddi tazminatlar: Yani araçta ortaya çıkan hasar, ölen yakın için yapılan cenaze giderleri, araçta bulunan mallara gelen zararlar ve buna benzer tüm maddi zararlar talep edilebilir.
  • Manevi tazminat: Ülkemizde artık Batı sisteminde olduğu gibi, oldukça yüksek meblağlarda manevi tazminatlara hükmedilebilmektedir. Yaralanan, bir organını kaybeden ya da yakını ölen kişilerin acısını hafifletmese de, çekilen manevi ıstırabın tazmini mahiyetinde bir miktar ödeme yapılması gerektiği düşüncesi, artık Türkiye’de de yerleşmiştir.
  • Destekten yoksun kalma tazminatı: Yakınını kaybeden aile fertleri kaybettikleri kişilerin maddi desteğinden mahrum kaldıkları için bu bedelleri sigorta şirketlerinden alabilirler. Örneğin kocasını araba kazasında kaybeden ev hanımı veya çocukları tarafından bakılan anne babalar, aynı yaşam standardını bu tazminat ile sürdürebilmektedir.
  • Ölüm tazminatı
  • Malullük aylığı
  • Mahrum kalınan kazanç kaybı
  • Tedavi giderleri
  • Kazaya bağlı ödenmek zorunda kalınan yargı giderleri ve avukata ödenen vekâlet ücretleri, sigorta şirketinden talep edilebilir.

Necip Şenel ayrıca, mağdurların mağduriyetinin artmaması için tanınmamış ve güven vermeyen şirketlere ya da danışman unvanlı kimselere vekâlet vermekten kaçınmalarını, bunun yerine doğrudan sigorta şirketlerine ve güvence hesabına başvurmalarını, uyuşmazlık halinde ise mutlaka hukukçulardan yardım almalarını tavsiye ettiğini belirtti. Avukat Şenel, ölenin kazada kusurlu olması durumunda dahi bu kalemlerin istenebileceğini de sözlerine ekledi.

 

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]