SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

HIZLI BÜYÜYEN BENLER KANSER İŞARETİ OLABİLİR!

Yayınlanma:
ABONE OL

Uzmanlara göre, eğer benleriniz aniden büyüdüyse, sayıca arttıysa ya da düzensizleşiyorsa dikkatli olmakta fayda var. Peki; benlerimizi nasıl korumalıyız, hangilerine daha kontrollü yaklaşmalıyız, kimler ben haritası çıkartmalı? Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Canan Aslan merak edilen soruları yanıtladı:
Vücuttaki her renkli noktayı ya da kabarıklığı ben olarak adlandırmamak gerekiyor. Gerçek benler deriye renk veren melanosit denilen hücrelerin bir araya toplanıp derinin üst tabakalarına göç etmesiyle oluşur. Bunlar, doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Oluşumlarında genetik faktörlerin yanı sıra güneş ışığı ya da solaryum gibi dış etkenler de neden olabiliyor. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı ve gebelik gibi hormonal faktörler de ben artışında büyük rol oynuyor.
SOLARYUMDAN UZAK DURUN
Benleri olan kişilerin güneşten iyi korunmaları çok önemli. Doğuştan olan benleri önlemek mümkün olmasa da sonradan çıkan benlerde, sayılarının artmaması ve tehlikeli olmaması için güneşten iyi korunmak, güneş yanığı geçirmemek, solaryuma da girmemek gerekiyor. Öte yandan kemer, sütyen, ayak tabanı, avuç içi gibi tahriş olması mümkün bölgelerdeki benlere daha çok dikkat edilmeli.
HIZLI BÜYÜYEN BENLER RİSKLİ
Genetik faktörlerin etkili olduğu benler doğumda ya da yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkıyor. İlerleyen yaşlarda oluşan benlerde ise güneş yanığı geçirmek, sürekli güneşe maruz kalmak hem benlerin sayısının artmasına hem de şekillerinin bozulmasına neden oluyor. Kenarlarda düzensizlik, ani büyüme, renkte koyulaşma, üzerinde kanama ve yara olması ya da benin içinde birkaç rengin bir arada olması gibi nedenler sizin için bir uyarı niteliği taşımalı. Böyle durumlarda mutlaka dermatolojik muayeneden geçmelisiniz. Ayrıca gerekli durumlarda şüphe edilen benin çıkarılarak patolojik incelemeye de gönderilmesi gerekiyor.

 

 

BEN HARİTANIZI ÇIKARIN
Belli aralıklarla da olsa kişilerin benleri için muayeneden geçmeleri ve kendilerinin sık sık benlerini kontrol etmeleri şart. Çünkü kanser türlerinden olan malign melanom lezyonlarının önemli bir kısmı ben üzerinde oluşuyor. Bu kanser türü hızlı bir şekilde tüm vücuda yayıldığından, erken teşhis edilmediğinde tedavi şansı büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Ancak erken evrede tanı ile hastalığın tedavi edilmesi mümkün. Özellikle çok sayıda beni olanlar, beyaz tenliler, ailesinde benle ilgili problem yaşayanlar mutlaka benlerin haritasını çıkartmalı. En az yılda bir kez de kontrolden geçmeli.
YANLIŞ İNANIŞLAR TEDAVİYİ ENGELLİYOR
Benlere cerrahi girişim uygulandığında kötü huylu bir şekle dönüşebileceği veya yayılabileceği inanışı oldukça yanlış. Benin riskli görüldüğünde ya da kanserleşme durumunda cerrahi yöntemle çıkartılması gerekiyor. Bu çıkartma işlemi lokal anestezi ile yapılıyor ve hastanın günlük hayatını etkilemiyor.

BU BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN 
Yapısı asimetrikse,
Kenarlarında düzensizlik varsa,
İçinde birden fazla renk bulunuyorsa,
Çapı büyükse
Yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa,
Üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa
Üzerinde yara varsa

 

İlgili Haberler

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Sağlık
26 Mart 2024
21 gün şeker tüketmeyince ne olur?

Şeker tüketimini kesmek, özellikle eklenmiş şekerlerin fazla tüketildiği diyetlerde, vücut üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. 21 gün boyunca şeker tüketmemek, fiziksel sağlık üzerinde önemli ve fark edilir değişiklikler yapabilir. İşte bu değişikliklerden bazıları… Kan Şekeri Düzeylerinde İyileşme Şekerin kesilmesi, kan şekeri seviyelerinin daha stabil olmasına yardımcı olabilir. Bu, ani enerji düşüklüklerinin ve yorgunluk hissinin […]