SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Deprem Dede’yi Anıyoruz

Yayınlanma:
ABONE OL

21 Ocak 2013’te hayata gözlerini yuman Deprem Dede olarak tanınan Ahmet Mete Işıkara’nın hayatını sizler için derledik.

 

Deprem Dede denilince akla gelen isimdi Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara. Depremin ürküten yüzüne karşı insanları bilinçli olamaya davet eden bir ustaydı. 21 Ocak 2013’te tedavi gördüğü hastanede vefat eden Işıkara’nın hayatını sizleri için derledik.

Deprem Dede’nin hayatı

Bilim insanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 22 Ekim 1941 tarihinde İçel- Mersin’de dünyaya geldi. 1954 yılında Mersin Lisesi’nden, 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin Jeofizik bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitede 1972 yılında doktora derecesini kazandı ve 20 yıl aynı üniversitede görev yaptı. 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalında Bölüm Başkanı olarak göreve başlayan Işıkara, Kandilli Rasathanesi bünyesinde kurulan Deprem Araştırma Enstitüsü’nde Jeofizik Anabilim Dalı Kurucu Başkanı oldu. 1999 yılına kadar başkanlığa devam eden Işıkara, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde ilk yerbilimci doktora öğrencilerini yetiştirerek, mezun etti.

 

 

Işıkara’nın mesleki uzmanlık konuları

Prof.Dr. Işıkara, mesleki hayatı boyunca hem Dünya’nın hem de uzayın derinliklerini inceleyen ender bilim adamlarından biridir. Güneşteki patlamalar sonucunda iyonosferde meydana gelen değişimleri inceleyen akademik çalışmalara imza atan Işıkara, dünyanın manyetik alanıyla da yakından ilgilendi. İyonosfer ve manyetik alan konusundaki tecrübelerini birleştirip yer kürenin derin iç yapısını da inceledi.

 

 

Işıkara, ülkemizde depremlerin önceden belirleme çalışmalarına her zaman önderlik etti. İznik-Mekece bölgesinde sürdürdüğü çeyrek yüzyıllık çalışmaları sonucunda bölgede tam teşekküllü ve çok sayıda fiziksel parametrenin gözlemlendiği bir Araştırma Merkezi kurdu. Burada uzun yıllar Japon bilim insanlarıyla ortak araştırmalar yaparak depremin izini sürdü.

 

 

Imperial College(1970), Gal Üniversitesi(1971), Institute of Geological Science and Geomagnetism(1975) ve Göttingen Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalıştı. 1979 yılında Yunanistan’da NATO ‘İleri Yaz Okulu’nda, ‘Yerkabuğundaki Gerilmeler’ konulu kurslar verdi.

 

 

Işıkara 1991 yılında atandığı Rasathane müdürlüğü görevini büyük bir özveri ile 2002 yılına dek sürdürdü. Bu süre içinde Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Fonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği (1992-2000) ve Rektör Yardımcılığı (1991-1992) görevlerinde bulundu. 1999 Kocaeli depremini müteakiben Rasathane bünyesinde planladığı ‘Afete Hazırlık Eğitim Birimi’ toplumu bilinçlendirme, depremin ülke gündeminde kalması konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Işıkara, bu kapsam Türkiye’yi dolaştı, yüz binlerce gençle buluştu.

 

 

Prof.Dr. A. Mete Işıkara son olarak Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği‘nin (AHDER) Yönetim Kurulu Başkanlığını ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanlığını yürütmekteydi.

 

 

Daha önce de 3 Ocak 2012 tarihinde anjiyo olan Işıkara, zatürree tanısıyla hastaneye yatırıldı ve yoğun bakıma alındı. 24 Kasım’da bakımının evinde sürdürüleceğini belirtilerek taburcu edildi.

 

 

 

Değerli bilim insanı Prof.Dr. Işıkara, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, 21 Ocak 2013 tarihinde 72 yaşında hayatını kaybetti.

1969 yılında şarkıcı Necmi Rıza Ahıska’nın kızı Aysel Ahıska ile evlenen Işıkara, Yeşim ve Cengiz adında iki evlat sahibi.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın ölümünün ardından 2 yıl geçti. Bize bıraktıklarıyla hala gönüllerimizde olan Işıkara’yı saygı ve rahmetle anıyoruz.

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]