SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Münir Üstün’le İstanbul Turu

Yayınlanma:
ABONE OL

Münir Üstün / Yazar, Basın Yayın Birliği Başkanı,10 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu, Münir Üstün oldu.

 

 

10 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu, yazar ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün oldu. Kendisiyle yapmış olduğumuz bu keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyoruz.

 

 

1. İstanbul’u hayatında hiç görmemiş birine İstanbul’a dair ilk neyi anlatırsınız?
İstanbul ile alakalı ilk, suyu, denizi, boğazı anlatırdım. Çünkü çok etkileyici bir fotoğraftır her zaman aklımda.

 

2. İstanbul’u ilk defa ziyaret eden birini çıkartacağınız bir günlük İstanbul turunun olmazsa olmazları nelerdir?
Olmazsa olmazları Tarihi Yarımada’dır. Zaten herhalde tarihi yarımadaya giren bir günde buradan çıkamaz. 2-3 gün burayı gezmek zorundadır. Aslında sadece İstanbul dışından gelenlerin değil, İstanbul’da oturanların da Tarihi Yarımada’da bir otelde kalarak bir haftalarını geçirmelerini istiyoruz. Bavullarını, ailelerini alarak Tarihi Yarımada’yı gezmeleri ve öğrenmeleri şart diye düşünüyorum.

 

3. İstanbul’un en önemli mimari yapısı sizce hangisi?
Bana göre Süleymaniye Camii.

 

4. Son 10 yıla baktığınızda İstanbul’da en büyük değişimin hangi konuda yaşandığını söyleyebilirsiniz?
Yine Tarihi Yarımada üzerine gideceğim ben. Bu bölgenin tamamen yeniden yapılmasıyla alakalı yeni şeyler yapıldı, yapılıyor ve yapılmalı da. Aslında Eminönü’nden Beyazıt’a kadar bence trafiğin tamamen durdurulması gerekiyor. İnsanların bu yolları ya metroyla ya da daha değişik araçlarla gezmeleri gerekiyor. Bu bölgeye artık araba girmemesi gerek şahsi düşüncem bu.

 

5. Son dönemde İstanbul’da müzikal açıdan yapılan çalışmaları nasıl buluyorsunuz?
İstanbul Envanteri diye bir çalışma görmüştüm. İstanbul Ticaret odası ve Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı bir çalışmaydı. İstanbul’un tamamen kültür sanat organizasyonlarıyla alakalı bir eser. Tiyatro, sinema, müzikal gösteriler ve konserler diğer ülkelere baktığımızda çok yetersiz görülüyor. Sayıların ve mekânların artması şart. İnşallah önümüzdeki dönemde bunlar gerçekleşir.

 

6. İstanbul’da yaşayan biri olarak karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir? Çözülmesini istediğiniz en acil sorun nedir?
En acil durum ulaşım sorunu. Herhalde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan acilen metro ve metrobüslerde olan yoğunluğun azaltılmasını isterdim. İnsanca seyahat etmeyi isterdim. Başka bir isteğimiz yok.

 

7. Sizin İstanbul hakkında bir projeniz olsaydı ne yapmak isterdiniz?
Ben bir yayıncıyım. Kendi mesleğimle alakalı olarak dünyada kaç dil varsa İstanbul’la alakalı güzel bir kitap çıkarmak isterdim. Bütün dünyaya İstanbul’u tanıtmak isterdim.

 

8. Gelecekte görmek ve yaşamak istediğiniz İstanbul’u bize biraz anlatır mısınız?
İstanbul’un iki yakasının da ayrı yönetilmesini isterdim. Valisi, emniyet müdürü, belediye başkanı ve diğer kurum müdürlerinin olmasını isterdim. Yönetim biçiminin tamamen değişmesi lazım İstanbul’un.

 

9. Sizce İstanbul’u en iyi anlatan şiir/şarkı/roman hangisidir?
Orhan Veli’nin şiirleri İstanbul’u en iyi anlatan şiirlerdir. Şarkı şuan aklıma gelmiyor. Kitaplardan da Ahmet Rasim Bilgili’nin editörlüğünde 8 yazarın kaleme aldığı bir derleme olan Şehir ve Kültür İstanbul diyebilirim. Bu kitap hayatımdaki en önemli kitaptır.

 

10. İstanbul üzerine bu kadar konuştuktan sonra son bir soru daha… Şu an gözlerinizi kapatıp açsanız İstanbul’da hangi zaman ve mekânda olmak isterdiniz?
Rumeli Feneri’nin yapılışını, nasıl yapıldığını, ne gibi zorluklarla karşılaşıldığını görmek isterdim.

 

Münir Üstün kimdir?
1970 yılında Ankara’da doğdu. 1988-1994 yılları arasında Okusan Yayıncılık’ta bilgi işlem ve pazarlama sorumlusu olarak çalıştı. 1994’de Arslan Yayıncılık’ta işletmeci olarak görev yaptı. 1997’de Göksa Kağıtçılık’ın kurucu ortağı oldu. 1999’da Birun Kültür Sanat Yayıncılık’ı kurdu.
Münib Engin Noyan, Sibel Eraslan, İbrahim Paşalı, Cem Karaca, Fatih Kısaparmak, Geveze, Fikri Akyüz gibi önemli isimleri yayın camiasına kazandırdı.
Yayıncılık alanında kazandığı tecrübeyle 2005 yılında Mavi Ağaç Yayınları’nı kurdu. Hızla büyüyen şirket 2006 yılında Profil Kitap’ı doğurdu. 2004’de Basın Yayın Birliği Muhasip Üyesi oldu. O tarihe kadar çok az kişinin ismini bildiği bu derneği kamuoyu tarafından yakından tanınmasına büyük katkı sağladı. Halen aynı derneğin Başkanlığını yürütüyor. 2007 yılında Türkiye Yayıncılık Komitesi Eş Başkanı olarak görev aldı.
Bugüne kadar yapılan Frankfurt Kitap Fuarları arasında en çok ses getiren 2008 Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı Ulusal Organizasyon Komitesi’nde yer aldı ve Yayıncılık Moderatörü görevini üstlendi.
2009 yılında yapılan İstanbul Ticaret Odası seçimlerinde 30 numaralı Basım, Yayın ve Medya Komitesine ve Meclis Üyeliğine seçildi. Profil Kitap Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2011 yılının en iyi yayınevi seçildi.

 

Haber: Burcu KASARCI / İstanbul Ajansı

 

 

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]