SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Hakan Peker İstanbul’u Anlattı

Yayınlanma:
ABONE OL

10 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu, Hakan Peker.

10 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu dansçı, sanatçı Hakan Peker. Kendisiyle yaptığımız bu keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyoruz.

 

1. İstanbul’u hayatında hiç görmemiş birine İstanbul’a dair ilk neyi anlatırsınız?
İstanbul deyince benim ilk aklıma gelen İstanbul Boğazı haritası. İstanbul Boğazı’nın güzelliği, heybeti, iki tarafın yeşilliği ve üzerindeki Boğaz Köprüsü’nün doğası, büyüsü ve romantizmi… “Bizde öyle bir Boğaz var ki görülmesi lazım” diyebileceğim bir yer. Geçtiğim zaman kendimi çok iyi hissediyorum. Çok seviyorum İstanbul Boğazı’nı.

 

 

2. İstanbul’u ilk defa ziyaret eden birini çıkartacağınız bir günlük İstanbul turunun olmazsa olmazları nelerdir?
O kadar güzel yerleri var ki İstanbul’un. Önce bir Topkapı Sarayı’ndan başlamasını isterim gezecek kişinin. Topkapı Sarayı, tarihi anlamda gezilmesi gereken, görülmeye değer bir yer. Osmanlı’dan buyana geçmişimizi yansıtıyor. Aynı zamanda İstanbul, Marmara Denizi’nin en güzel köşesi olması açısından çok anlamlı. Beşiktaş, Haliç, Kağıthane taraflarının mutlaka görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki şehrin merkezi Taksim, Ortaköy, Sirkeci, Unkapanı civarının da gezilmesi gerekir.

 

 

3. İstanbul’un en önemli mimari yapısı sizce hangisi?
İstanbul’da camiiler çok önemli. Sultanahmet Camii, Ayasofya, Mimar Sinan Camii bence çok önemli. Aynı zamanda Topkapı Sarayı mimari olarak çok öne çıkan yapılardan. Benim bildiğim kadarıyla İstanbul’da geçmiş dönemde büyük bir yangın çıkıyor. Bu yangında ahşap binaların büyük bir bölümü yanıyor. Yangının ardından daha çok taş mimari kalıyor. O dönemin ardından ayakta kalan bu camiler çok önemli.

 

 

4. Son 10 yıla baktığınızda İstanbul’da en büyük değişimin hangi konuda yaşandığını söyleyebilirsiniz?
İstanbul çok büyük bir şehir, büyük bir metropol. İşimiz gereği yurt dışındaki birçok ülkeye gidiyoruz. İstanbul çok sayıda ülkeden nüfus yoğunluğu olarak geniş bir şehir statüsünde. Bu durumun aynı zamanda çok büyük sorunları da olabiliyor. Son zamanlarda özellikle metro, Marmaray, metrobüs ve tercihli otobüs yolları gibi ulaşımı rahatlatan ve sürekli genişletilen projeler dikkatimi çekiyor. Bunlar kesin çözüm getirmese de trafiğe büyük oranda bir rahatlama getirdi. Bu yollarla insanlar seyahatlerini daha hızlı yapıyor. Bana göre son zamanlarda alt yapıya verilen değer ve ulaşım konusundaki projelerde büyük bir değişim yaşandı. Bu projeler ilerde daha da genişletilir ve fazlalaşırsa İstanbul çok rahatlayacak. Özellikle 3. köprünün tamamlanmasının ardından İstanbul’un yükü hafifleyecek. Son dönemlerde İstanbul’daki peyzaj sistemi de dikkatimi çekiyor. Parklar, bahçeler, yol kenarları, çevre düzenlemeleri için sürekli çalışmalar yapılıyor. Bu durum estetik olarak İstanbul’un eski çehresini büyük ölçüde değiştirdi. Avrupa’da bile bizdeki kadar peyzaj çalışmalarına önem verilmediğini görüyorum.

 

 

5. Son dönemde İstanbul’da müzikal açıdan yapılan çalışmaları nasıl buluyorsunuz?

Çeşitli etkinlikler oluyor İstanbul’da. Özel sektörün, belediyelerin yaptığı konserler mesela. Biz bunlardan birçoğuna katılıyoruz. Ama ben yine de İstanbul’da sadece konser salonu olarak yapılan bir yer olduğunu düşünmüyorum. Konferans salonlarında ya da Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda konser vermek durumunda kalıyoruz. Her sanatçının gidip orada konser vermesi de vatandaşın oraya gelip konser dinlemesi de mümkün değil. Bana göre sadece konser salonu olarak kullanılacak yerler olmalı. Bu konuda çalışmaların yapıldığını biliyorum. Ortalama 3 bin kişilik, 3-4 tip konser salonun yer aldığı mekanların bulunması gerekiyor. Benim için bu çok büyük bir eksiklik.

 

6. İstanbul’da yaşayan biri olarak karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir? Çözülmesini istediğiniz en acil sorun nedir?
Herkesin olduğu gibi çok acil olarak çözülmesi gereken sorunların başında trafik geliyor. Trafik çok önemli bizim için. Ama bir taraftan da diğer ülkelere gidip gördükçe İstanbul’un kalabalığını ve trafiğini İstanbul’un kaderi gibi algılamaya başladık. Belki sonraki yıllarda metrolar fazlalaşıp, hatlar açılınca daha da rahatlayacak. Bir yerden başka bir yere giderken geçirdiğimiz zamanın kaliteli ve konforlu olmasını bekliyoruz. Bunun yanında şehrin çok büyük olmasından kaynaklı, güvenlik meselesi de sorunlardan biri sayılabilir.

 

 

7. Sizin İstanbul hakkında bir projeniz olsaydı ne yapmak isterdiniz?
Sanatçılar genelde İstanbul üzerine şarkı yapıyor. Benim projem olsaydı konser salonlarının her ilçeye bir iki tane yapılmasını isterdim. Toplum için, sanat ve kültür çok önemli. İnsanlar sosyal olarak rahatlamaya, kendilerini iyi hissettikleri etkinliklere katılmaya hakları olduğunu düşünüyorum. Konser salonlarının inşa edilirse, konser verecek kişiler de vatandaş da daha uygun koşul ve şartlarda bu etkinliklere katılabilir.

 

8. Gelecekte görmek ve yaşamak istediğiniz İstanbul’u bize biraz anlatır mısınız?
Ben geleceğin nasıl olacağının hayalini kuramıyorum. Bardağın dolu tarafından bakarsak, insanların gerekmedikçe özel arabalarını çıkarmadıkları, evlerinin en fazla 500 metre ya da 1 kilometre ilerisinden metro, metrobüs gibi ulaşım araçlarının olduğu bir şehir isterdim. İmarın ve göçün durduğu bir İstanbul. İnsanların iyi ve kaliteli yaşaması gereken bir yer idealimdeki. Bu durumun tersi de olabilir. Daha çok kalabalıklaşan ve trafiğin arttığı bir İstanbul da olabilir. Bu durum tamamıyla hükumetlerin alacağı karar ve yapılaşma süreciyle ilgili. Son zamanlarda halkımız da çevreye çok önem veriyor.

 

9. Sizce İstanbul’u en iyi anlatan şiir/şarkı/roman hangisi?
O kadar çok var ki. Şiirlerden “İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı” çok etkileyicidir. “Kız sen İstanbul’un neresindensin” şarkısı da güzel bir şarkıdır. En son 2014’te Yonca Evcimik İstanbul diye bir şarkı yaptı.

 

10. İstanbul üzerine bu kadar konuştuktan sonra son bir soru daha… Şu an gözlerinizi kapatıp açsanız İstanbul’da hangi zaman ve mekânda olmak isterdiniz?
Ben eski İstanbul fotoğraflarına çok meraklıyım. İnternetten eski fotoğraflara baktığımda 1660’lü1700’lü yıllarda çekilmiş deniz kenarında, yeşillik arasında, at üstünde bir adam fotoğrafı beni çok etkiler. O dönemde olmak ve İstanbul’un o sakinliğini, insanlarını görmek isterdim. O yıllarda Bebek, Çamlıca, Taksim nasıldı acaba? Keşke bir zaman makinası olsa da o dönemlere gidebilsek.

 

Hakan Peker kimdir?
Sanat yaşamına Seyyal Taner ve Deniz Erkanat’ın dansçısı olarak başlayan Hakan Peker, 1981 yılında Türkiye Dans Yarışması’nda birinci oldu. TRT’nin eğlence programlarında ve çeşitli yurtiçi ve yurtdışı konser organizasyonlarında yer aldı. Nisan 1989 tarihinde ilk albümü piyasaya çıktı. Bir Efsane ismini taşıyan albümle aynı ismi taşıyan çıkış şarkısı hit oldu. 1990 yılında çıkardığı Camdan Cama adlı albümüyse sanatçıya istediği başarıyı ve ünü getirdi.
Albümlerinden elde ettiği başarıların ardından Peker Müzik adlı plak şirketini kuran sanatçı bir yanda Hey Corç, Amma Velakin gibi kariyerini sağlamlaştırdığı albümlerini çıkarırken diğer yanda Türkçe sözlü popüler müziğe yeni isimlerin kazandırılmasını sağladı. Burak Kut’un, Zafer Peker’in, Özlem Tekin’in, Ali Güven’in ve Erhan Güleryüz’in ilk albümleri Peker Müzik’ten çıktı.

 
1995 yılında çıkardığı Ateşini Yolla albümündeki klip şarkılarının yönetmenliklerini de üstlenen Peker, 1998 yılında Dünden Bugüne Hakan Peker adlı toplama albümünde hit şarkılarının yeni düzenlemelerine yer verdi. “Bir Efsaneydi” şarkısı bu albümle bir kez daha kez hit yaptı. 2000 yılında İlla ki albümüyle Türkiye Müzik Ödüllerinde “en çok satan albüm” ve “yılın en iyi erkek sanatçı” ödüllerini kazanan isim oldu. 2001 yılında sanatçının dinlemekten zevk aldığı Türk sanat müziği şarkılarından oluşan Canım İstedi adlı özel albüm izledi. 2003 yılında Aşk Bana Lazım adlı stüdyo albümünü, 2004 yılında Taş Gibi adlı kariyerinin ilk teklisini piyasaya süren Peker, sırasıyla 2004 yılında Yak Beni, 2006 yılında Gece Gözlüm ve 2011 yılında Karamela adlı Çalışmalarıyla Müzik hayatını sürdürüyor. Son olarak klibini Özge Ulusoy ile çektiği “Mütemadiyen” isimli single çalışmasını sevenleriyle buluşturdu.

 

 

Stüdyo albümleri: Bir Efsane (Nisan 1989),Camdan Cama (Mart 1990), Düş ve Fantezi (Eylül 1990), Hey Corç (Seni Unutmalı) (14 Ağustos 1991), Amma Velakin (1 Kasım 1993), Hakan Peker’ (8 Haziran 1995), Salına Salına (Temmuz 1997), İlla ki (16 Şubat 2000), Canım İstedi (28 Ekim 2001), Aşk Bana Lazım (Mayıs 2003), Yak Beni (1 Eylül 2004), Gece Gözlüm (21 Temmuz 2006), Hakan Peker 2011 (7 Temmuz 2011), Mütemadiyen (Mayıs 2014).

 

Teklileri: Taş Gibi (Temmuz 2004), Mütemadiyen (Mayıs 2014).
Toplama albümleri: Dünden Bugüne Hakan Peker (Aralık 1998).

 

Haber: Burcu KASARCI / İstanbul Ajansı

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]