SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

“Güneş Girmeyen Eve Doktor Girer

Yayınlanma:
ABONE OL

Verem herkesin çok çekindiği, korktuğu, filmlerde kara sevdalıların başına gelen elim bir hastalık olarak bilinse de insanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır.

 

Irsi değildir. Ancak öksürük-aksırıkla bulaşması ve kişinin bünyesi zayıf düştüğünde yıllar sonra bile hastalık yapabilmesi nedeniyle bir ailede verem varsa ailenin diğer bireyleri de risk taşırlar.

 

Bulaşması kolay olması nedeniyle bunu kontrol altına alabilmek için ülkemizde bebeklere 1 aylık olduktan sonra canlı verem aşısı yapılır ve böylece bünyemizde vereme karşı bizi ileride koruyacak hücreler geliştirilir.

 
Verem hastasıyla uzun süreli aynı ortamı paylaşmak gerekir örneğin aile bireyleri, yakın çalışma arkadaşları, yurt-okul, askeriye gibi toplulukların olduğu yerler sayılabilir. Bu nedenle okullara, askere ve yurda alınırken verem savaş dispanserinden sağlıklı raporu istenir. Eğer verem hastalığı olan birisiyle uzun süre aynı ortamda bulunulursa hastalık en yüksek oranda ilk iki yılda gelişir. Verem mikrobu güneş ışığındaki ultraviole ışığı nedeniyle hemen ölürler.

 

Bu nedenle güneş ışığı girmeyen yerlerde verem mikrobu bir süre kalabilir. Atasözümüzde olduğu gibi “Güneş girmeyen eve doktor girer” sözü çok anlamlıdır. Güneş ışığı direkt girmeyen veya verem hastaların bakıldığı hastanelere gözümüzle göremediğimiz verem mikrobunu öldürmek için ultraviole lamba takılır. Verem eşya, çatal-kaşık-bardak, giysiler, çarşaf ile bulaşmaz.

 
Veremin tedavisi eskiden yoktu ve iştahsızlık, gece terlemesi ile hasta kişiyi mum gibi eritmesi nedeniyle “ince hastalık” denirdi. Ancak günümüzde tedavisi mümkün olup en az 6 ay süreli ilaç tedavisi verem savaş dispanserlerinde sağlanır. Verem mikrobunun ilaçlara direnç derecesine göre 18-24 ay da olabilir. Her gün çok sayıda ilacı, uzun süre içmek oldukça zor bir iştir. Üstelik kişi ilk 15-20 günde kendini iyi hissedince ilaçlarını bırakabilir.

 

Bu nedenle ilaçların direkt gözetim altında verilmesi ve başkası tarafından ilacın içildiğinin saptanması, raporlanması, içilmediğinde ise hastanede içirilmesi gereklidir. Verem savaş dispanserleri ülkemizde bu görevi üstlenir. Bu hastalık kişiye zarar verdiği gibi tedavi edilmezse hastanın çevresindeki kişilere de bulaştırma riski nedeniyle toplumsal önemi olan bir hastalıktır.

 
Türkiye’de 2005 yılından bu yana verem hastası sayısı üçte ikiye inmiştir. Bu 8 yılda nüfus artışı da olduğu dikkate alınırsa, verem savaşının başarılı olduğu görülmektedir. Bu başarıda, yüksek hasta bulma hızı, %90’ları geçen tedavi başarı oranları, temaslı muayenesi ve koruyucu tedavi uygulamaları ile verem savaşı dispanserlerinin rolü büyüktür. Türkiye’de 12-15 milyon kişinin verem mikrobu ile tanıştığı, yani vücutlarında henüz hastalık oluşturmamış, uyur durumda verem mikrobunu taşıdığı tahmin edilmektedir. Bu insanların yaklaşık yüzde onu yaşamlarının bir döneminde verem hastası olma ihtimalleri vardır.

 
Tüberküloz hastalığı sıklıkla akciğerlerde görüldüğünden belirtilerinin önemli bir kısmı da akciğerlerle ilgilidir. Tüberküloz hastalarının en sık görülen yakınmaları;
2-3 haftadan uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen öksürük
Balgam çıkarma
Balgamında kan görülmesi
Ateş
Gece terlemesi
Yorgunluk, halsizlik
Kilo kaybı, İştahsızlık
Nefes darlığı
Göğüs ve sırt ağrısı
Hastalığı ilerlemiş vakalarda bazen bu belirtilerin çoğu görülebildiği gibi, bazen de hastalığın erken dönemlerinde çok az belirti görülebilir. Bu yakınmalar genellikle hafif başlayıp yavaş ilerlediğinden pek çok hasta doktora başvurmakta gecikmektedir. Tüberkülozun erken tanısı için 2-3 haftadan uzun süre öksürüğü olan kişilerin en kısa sürede göğüs hastalıkları polikliniğine veya verem savaşı dispanserine başvurmaları gerekir.

 
Akciğer dışı tüberküloz hastalığı olanlarda hastalığın olduğu organa ait daha farklı belirtiler de olabilir. Örneğin lenf bezi tüberkülozunda hastalığın olduğu lenf bezinin büyümesi, böbrek tüberkülozunda idrarda kan görülmesi, kemik tüberkülozunda ağrı gibi pek çok belirti de görülebilir.
Vereme (Tüberküloz) nasıl tanı konur?

 
Yukarıdaki yakınması olanların Göğüs Hastalıkları hekimlerine veya verem savaş dispanserine gitmesi önerilir. Tüberküloz tanısı balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları tüberkülozdan şüphelenmeyi sağlar. Akciğer filmi veya diğer radyolojik incelemelerde tüberküloz hastalığının yaptığı değişiklikler görüldüğünde diğer hastalıklardan ayırt etmek için mikrobiyolojik inceleme yapılmalıdır. Hastadan alınan balgam veya diğer materyaller laboratuvarda incelenir. Tüberküloz basilinin görülmesi ya da ekilen kültürde basil üremesiyle tanı kesinleşir.

 
Tüberkülin deri testi (TDT) veya PPD, kişinin daha önce tüberküloz basiliyle karşılaşıp karşılaşmadığını gösteren bir testtir. Kişinin PPD sinin (+) olması verem hastası olduğu anlamına gelmez, sadece verem mikrobu ile karşılaştığını gösterir. Daha önce mikropla karşılaşan, vücudunda uyur durumda basillerin bulunduğu kişilerin PPD testi (+) dir.
Tüberkülozdan Korunma Yolları
Tüberküloz basiliyle karşılaşma sonucu gelişen infeksiyon, vücut direncinin düştüğü durumlarda aktif hastalık gelişimine yol açar. İnfeksiyon gelişiminin önlenmesi birincil koruma, aktif hastalığa dönüşümün önlenmesi de ikincil korumadır. Tüberkülozdan korunma dört başlık altında sıralanabilir:

 
1. Tüberkülozlu hastaların etkin şekilde tedavisi,
2. Koruyucu ilaç tedavisi,
3. Henüz infekte olmamış çocukluk yaş grubundaki bireylerin BCG aşısı ile korunması,
4. Tüberküloz bulaşmasının önlenmesi.
Kaynak:
Türk Toraks Derneği Hasta web sitesi
http://www.toraks.org.tr/halk/Default.aspx?p=verem

İlgili Haberler

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]