SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Telefon bağımlılarına “cep telefonu perhizi” önerisi?

Yayınlanma:
ABONE OL

Son dönemlerde sanal ortamda daha fazla yer edinebilmek gibi toplumda bir kültür oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, twetleri retweet edilmeyen ya da facebook’ta yeterince beğeni almayan kişilerin kendilerini kötü hissettiklerini söyledi.

 

 

Sosyal medyada geçirilen sürenin eş ilişkilerini de olumsuz etkilediğinin altını çizen Prof.Dr. Tarhan telefonuyla yoğun vakit geçirenlere “cep telefonu perhizi” önerisinde bulundu.

 

Teknolojideki gelişmelerle birlikte bireylerin sosyal medyaya bağlı yaşam alanı her geçen gün genişliyor. Kişiler neredeyse 7 gün 24 saatini mobilden ya da tablet ve ya masaüstü bilgisayarlarından sanal ortama bağlı geçiriyor.

 

Fomo yaygınlaşıyor

Kişilerin uykusuz kalmasına, uyanır uyanmaz da hesaplarını kontrol etme ihtiyacı hissetmesine neden olan durumun popüler psikiyatride Fear of Missing Out (FOMO) yani gelişmeleri kaçırma korkusu olarak tanımlandığını ifade eden Üsküdar Üniversitesi Rektörü-Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu durumun giderek yaygınlaştığını söyledi.

 

Bireylerin bağımlılık derecesinde telefon kullanma davranışı gösterdiklerine dikkat çeken Prof.Dr. Tarhan, sosyal medya bağımlılığı şeklinde sosyalleşen insanların 5-10 yıl içinde özel bir hastalığa yakalanma ihtimallerinin çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

 

Bu kişilerin beyninin herhangi bir uyuşturucu madde almadığı halde, sanki almış gibi haz duyarak bazı hormonlar salgıladığını belirten Prof.Dr. Tarhan, ödüllendirilme ihtiyacı ile sosyal medyada bu kişilerin çok uzun vakitler geçirdiğini söyledi. Bu kişilerin sanal ortamda yer almadığı zamanlarda kendilerini kötü hissettiklerinin altını çizen Prof.Dr. Tarhan, toplumda sanal âlemde daha fazla yer edinebilmek gibi bir kültürün de oluştuğunu dile getirdi.

Sanal ortama girmediğinde kendini kötü hissedenlerin sayısında ciddi artışlar olduğuna dikkat çeken Tarhan, twitter’da yazdıkları retweet edilmeyen veya Facebook’ta yeterince beğeni almayanların kendilerini onaylanmamış ve kabullenilmemiş hissettiklerini kaydetti.

 

“Cep telefonu perhizi yapın”

 

Bu alışkanlığını bırakmayı deneyenlerin olduğunu ancak birçoğunun başarılı olamadıklarını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beyindeki ödül-ceza sisteminin bozulmasıyla ortaya çıkan durumun tedavi gerektirebildiğini de söyledi. Prof.Dr. Tarhan, sanal uyuşturucu olarak tanımladıkları telefon bağımlılığından kurtulmak için şu önerilerde bulundu:

 

“Tek ilgi alanları bilgisayar ve sanal ortam olmasın. Kendilerine başka ilgi alanları bulsunlar. Doğa yürüyüşü ve arkadaşlarla vakit geçirme gibi aktivitelere katılsınlar. Bilgisayar ve telefondan uzaklaşsınlar. Bu durumun eşler arasında da olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Bir iki saatliğine de olsa telefonlarını rafa kaldırsınlar. Birbirleriyle sohbet etsinler. Cep telefonu perhizi yapsınlar.”

İlgili Haberler

Genel
26 Nisan 2024
Tavuk Eti İhracatına Yasak Geliyor: Ticaret Bakanlığı Fiyatları Düşürmeyi Hedefliyor

Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı. Son dönemlerde peş peşe zamlanan beyaz ette fiyat artışının önüne geçmek için ihracat yasağı geliyor. Artan kırmızı et fiyatları sonucu tavuk etine yönelen tüketici, yüksek fiyatlarla karşılaşınca Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Tavuk eti fiyatlarını düşürmek amacıyla ihracata yasak getiriliyor. FAHİŞ ZAM SONRASI TİCARET BAKANLIĞI’NDAN İHRACAT YASAĞI KARARI Yüksek kırmızı et fiyatları […]

Genel
26 Nisan 2024
Ticaret Bakanlığı’ndan IBAN Kiralama İlanlarına Karşı Uyarı

Ticaret Bakanlığı son dakika uyarısı yayınladı. IBAN kiralayanlar yandı. İşte detaylar… Ticaret Bakanlığı, vatandaşları IBAN kiralama ilanları ve sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bakanlık, bu tür eylemlerin Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu kapsamında suç teşkil ettiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformları ve çeşitli online ilan siteleri üzerinden yapılan IBAN kiralama teklifleriyle […]

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]