SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

REKTÖR YÜKSEK; TÜRKİYE’Yİ 5 G’YE HAZIRLAYALIM

Yayınlanma:
ABONE OL

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, dünyada konuşulmaya başlanılan 5 G Teknolojisi konusunda yaptığı açıklamada, konunun tüm paydaşları ile işbirliği yaparak, Türkiye’yi bu teknolojiye hazırlayabileceklerini ifade etti. Prof. Dr. İsmail Yüksek açıklamasında şu hususlara değindi:

“Mobil ağlar son otuz yıl içerisinde baş döndürücü bir hızla değişiyor, dönüşüyor ve kendi ekonomisini de beraberinde getirerek ülkelerin kalkınma politikalarını şekillendiriyor ve yön veriyor. 5G ile ilgili belirsizlik olmasına ve şu ana kadar hiçbir standartın resmileşmiş olmamasına rağmen sektörün büyük oyuncuları, kapsama alanı ve veri hızı üzerinde odaklanıyorlar. Gelişmiş ülkeler bu belirsizliği fırsat olarak görüyor ve gelecek 10 yıllık süreçte bütün araştırma kapasitelerini 5G’nin tanımlanması ve altyapı çalışmaları için kullanmaya hazır bir durum sergiliyorlar.

Birçok ülkenin kullanmaya başladığı ancak ülkemizin henüz gündemine girmeyen 4G teknolojisinin ardından şimdi de 5G gündemde yer almaya başladı ve son günlerde Türkiye’de 4G ve 5G teknolojilerinin kullanımı hakkında tartışmalar yaşanmaya başlandı. Türkiye’nin geleceği açısından bu tartışmaların zamanlamasının çok doğru olduğuna inanıyorum. Türkiye yeni bir sisteme entegre olarak tüketici rolüne devam etme ya da gelecekteki bir sisteme yatırım yaparak karar verici ve üretici olma konularında karar aşamasındadır. Bu konu üzerinde çok tartışılması, görüşlerin paylaşılması ve stratejilerin geliştirilmesi gereken hayati bir konudur. Bu tartışmaları doğru bir zeminde değerlendirmek için 4G ve 5G’nin getirdiği teknolojik yenilikler hakkında yapılan değerlendirmeleri iyi okumakta fayda bulunmaktadır.

Bu değerlendirmeler ışığında, Türkiye’nin önemli bir karar aşamasında olduğu bir gerçektir. Güncel teknolojiye entegre olma ya da gelecek teknolojisinin alt yapısını oluşturmaya yatırım yapma konusunda karar vermemiz gerekecek. Türkiye bugünden itibaren 5G’ye yatırım yapmak ilgili tartışma platformlarını oluşturmalı ve karar vericiler, akademisyenler, konu uzmanları, bilişim şirketleri, STK’lar ve ilgili tüm paydaşların katlımıyla geniş tabanlı bir zemin oluşturulmalıdır. Bu konuda devlet, özel sektör ve akademi dünyası ayrı ayrı çalışmalar yapmak yerine bir üst akıl altında ve doğru platformda çalışmalarını birlikte yapmalıdır. Konuyla ilgili ülkemizdeki beyin gücünü biraraya getirmek, potansiyelimizi ortaya çıkarmak ve görev paylaşımı yaparak her biri farklı uzmanlık alanında çalışacak proje gruplarının oluşturulmasını sağlamalıyız.

Üniversiteler açısından da 5G konusunda alınacak karar eğitim ve araştırma politikaları açısında çok belirleyici olacaktır. Konuyla ilgili ar-ge projelerinin hazırlanmasında, insan kaynağının yetiştirilmesinde ve teknoloji üretilmesinde üniversiteler gerekli sorumluluğu alacak ve onlar için de Türkiye’nin kalkınmasına doğrudan etki edecek önemli bir vizyon olacaktır.

Yıldız Teknik Üniversitesi olarak 5G’ye geçiş ile ilgili yapılacak çalışmalarda aktif olarak yer alma, know-how oluşturma, teknoloji üretme ve insan kaynağı yetiştirme konularında görev ve sorumluluk almaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

Prof. Dr. İsmail YÜKSEK

YTÜ Rektörü

İlgili Haberler

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]