SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

10 MAYIS DÜNYA HAREKET ET GÜNÜ

Yayınlanma:
ABONE OL

Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi eksikliği, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojik gelişmelere paralel olarak giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile birlikte toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı her geçen gün hızla artmaktadır.

Teknoloji alanında insanın hizmetine sunulan gelişmeler yaşam kalitesini arttırıyor ve yaşamı kolaylaştırıyor gibi görünse de uzun vadede HAREKETSİZ bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir. Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için en önemli problemlerin başında yer almaktadır.Toplumumuzda genellikle fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Spor önceden belirlenmiş bir düzen içerisinde başarı kazanmaya yönelik ve mücadele heyecanını yaşamak için yapılan beden hareketlerinin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanısıra egzersiz, dans, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler (koşma, yürüme, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme-kalkma, kol-bacak ve baş-gövde hareketleri) de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.

Tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar yaratabilen fiziksel aktivite çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında veya bu hastalıkların tedavisinde , yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında önem arz etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; 18-64 yaş grubu yetişkinler için haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette veya en az 15 dakika şiddetli fiziksel aktivite, 5-17 yaş grubu çocuklar için ise günde en az 60 dakika orta şiddette ve şiddetli fiziksel aktivite önerilmektedir. Orta şiddetteki fiziksel aktivite; 45-60 dakika voleybol-futbol, 35 dakika hızlı tempolu yürüyüş, 30 dakika bisiklete binme, 20 dakika yüzme, 15 dakika ip atlama veya merdiven çıkma şeklinde örneklendirilebilir.

Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen SBKK ( Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım) çalışmasında bireylerin fiziksel aktivite alışkanlığı da sorgulanmış ve bireylerin sadece %3.5′ i nin düzenli ( haftada en az 3 gün, 30 dakika orta şiddette) fiziksel aktivite yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2010 sonuçlarına göre 12 yaş ve üzeri bireylerin % 71.9′ u hareketsiz yaşamaktadır.

Hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmemesi, güvenli olan ve mümkün olan her şartta yürüyüş yapılması, gidilecek yere varmadan birkaç durak önce inip yola hızlı bir şekilde yürüyerek devam edilmesi, TV ve bilgisayar başında 2 saatten fazla oturulmaması, çocukların günlük ev işlerine yardımcı olmalarına olanak sağlanması, çocuklara özel günlerde fiziksel aktivite ile ilgili hediyeler sunulması (paten, ip, bisiklet, top vb.) ve sevdikleri spor dallarına yönlendirilmesi ileride karşılaşabileceğimiz olası sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça büyük önem arz etmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, farkındalık yaratmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs günü “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. Müdürlüğümüz bünyesinde “Sağlık için Hareket Et Günü” çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır. Unutulmaması gerekir ki ‘HAREKETLİ YAŞAM, HASTALIKSIZ YAŞAM’ dır.

İlgili Haberler

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]