SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

MİRAC KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Yayınlanma:
ABONE OL
MİRAC KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

MİRAC KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Mübarek ve nurlu gecelerden olan kandillerin ikincisi Mirac kandilidir 15 Mayıs 2015 Cuma akşamı Mirac kandilidir

Mirac gecesi; Yüce Allah’ın sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammet (SAV)’e büyük hakikatlerin ilahi sırlarını gösterdiği vasıtaları kaldırarak ilahi vahye muhatap kıldığı, kendi ayâtını ve kâinatın sırlarını seyrettirdiği, mü’minlere beş vakit namazın farz kılındığı ve biz Müslümanlar için ilahi lütuflarla dolu bir gecedir.

Dolayısı ile Mirac gecesi Müslümanlarca değer verilen kutsal gecelerimizden birisidir. İsra suresinin birinci ayeti kerimesinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır.

Kulu Muhammed-i bir gece ayetlerimizi (delillerini) göstermek için Mescid-i Haramdan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir. (Allah’ın şanı yücedir) şüphesiz O, her şeyi işitir ve her şeyi görür.”

Peygamberimiz bir gece Kâbe’de iken Cebrail (a.s) gelip onun göğsünü yardı, kalbini zemzem ile yıkadı, içine iman ve hikmet doldurdu, Burak adı verilen bir bineğe bindirdi. Kudüs’e getirdi orada bazı peygamberlere imam olup namaz kıldırdı. Oradan Mirac’la Cebrail (a.s) beraber yükseldiler.

Yedi kat gökleri, orada bazı peygamberleri gördü ve konuştu. Cennet ve nimetlerini, cehennem ve azabının nasıl olduklarını ve daha başka olayları görerek ve bilgiler alarak sitretül münteha denilen yere kadar vardılar. Cebrail (a.s) ben buradan daha ileri gidemem, gidersem yanarım dedi ve orada kaldı. Peygamberimiz Hz. Muhammet (s.a.v) Refref adlı başka bir binek ile yükselişine devam etti, sonunda Allah’ın huzuruna kabul edildi. İki dost bizim bilip anlayamayacağımız şekilde görüştüler ve konuştular. Sonuçta Peygamberimiz (s.a.v) aynı binek ile aynı yoldan ve aynı gece Mekke’ye geri döndü. Bu olayı insanlara anlattığı zaman inananlardan başkası, akılları almadığı için her türlü delilleri göstermesine rağmen kabul etmediler.

Peygamberimiz o gece Müslümanlara Rabbimizden üç hediye getirmiştir.

1) Ümmetinden Allaha şirk (eş-ortak) koşmayanların cennete gireceği müjdesi.

2) Kur’an-ı Kerimde bakara suresinin son iki ayeti ( Amene’r Rasûlü)

3) Beş vakit namazın farz oluşu.

İsra ve Mirac olayının mü’minler için en önemli sonuçlarından birisi, hiç şüphesiz İslam dininin direği mesabesinde olan namazdır. Namaz mü’minlere bir Mirac hediyesidir. Onun içindir ki “Namaz Mü’minin Miracı” olmuştur. Nasıl ki Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) miraçta vasıtalardan arınmış olarak yüce Allah’la buluştu ise mü’min de namazda vasıtasız olarak doğrudan Rabbi’nin huzuruna çıkar. Sadece O’na kulluk etme ve sadece O’ndan yardım isteme fırsatı bulur

Öyle ise, mü’min günde beş vakit namazı dikkatle ve huşu içerisinde eda edecek olursa namaz onun için bir Mirac olacak ve kul onunla Hakka yol bulacaktır.

Kim Allah’ın varlığına, birliğine inanır Hz. Muhammed’e ve onun getirdiği emir ve yasakları kabul eder ve beş vakit namazı da kılarsa cennete gider ve cennet nimetlerine kavuşur.

İsra suresinde Cenab-ı Allah bazı hakikatleri bildirmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  1. Kur’anı Kerim en doğru yola ileten bir rehberdir.

  2. Kur’anı Kerim Allah kelamıdır. O’nun benzerini meydana getirmek mümkün değildir.

  3. En güzel isimler yüce Allah’ındır.

  4. Allah birdir, O’ndan başka İlah yoktur. Yerde ve gökte olanların hepsi Allah’ı tesbih ederler.

  5. İnsan nankör bir varlıktır, kendisine bir sıkıntı, bela gelirse Allah’ı hatırlar, sıkıntısı geçince de unutuverir.

  6. Yüce Allah kullarına pek çok ikramda bulunmuştur.

  7. Kimse kimsenin günahını yüklenmez.

  8. Ahirete inanmayanlar için çok acıklı bir azap hazırlanmıştır.

  9. Kullara düşen görev sadece O’na hamd etmek ve O’nu yüceltmektir.

Bu sûrede bahsedilen İslam medeniyetinin temel esaslarını oluşturan emirlerden bazıları da şunlardır:

  1. Allah’a ortak (eş) koşmayınız.

  2. Anne ve babanıza hürmet ediniz.

  3. Hak sahiplerine haklarını veriniz.

  4. İsraf etmeyiniz.

  5. Aşırılıktan sakınınız.

  6. Çocuklarınızı öldürmeyiniz.

  7. Zinaya yaklaşmayınız.

  8. Haksız olarak (savaş dışında) kimseyi öldürmeyiniz.

  9. Yetimlere iyi muamele ediniz.

  10. Ölçü ve tartıda doğrudan sapmayınız.

  11. Bilmediğiniz şeyin ardına körü körüne düşmeyiniz. (yalan, iftira, dedikodu vs.)

  12. Yeryüzünde kibir ve gurur taslayarak yürümeyiniz.

Dikkat edilecek olursa bu sayılan prensipler fert ve toplumun manevi huzuru, iyilik ve güzelliklerin kaynağı ve ahlakî seviyenin tekâmülü için gerekli olan evrensel prensiplerdir.

Mirac kandilinin aydınlığını fırsat bilerek, çeşitli sebeplerle lekelenen kalplerimizi önce tövbe ve istiğfar ile temizlemeli, sonra da Allah sevgisi, insan sevgisi, vatan sevgisi ile doldurarak iyi bir kul, olgun bir mü’min olmaya gayret göstermeliyiz.

Fitne, fesat, tefrika, gıybet ve iftira gibi bizi birbirimize düşman eden kötülüklerden uzak durmalı, dargınlık ve kırgınlıkları ortadan kaldırarak kucaklaşmalı, bir olmaya, diri olmaya çaba sarfetmeliyiz.

Kandil geceleri ile süslenmiş olan üçaylar içindeki bu kutsal geceleri çok iyi değerlendirmemiz uygun olur. Yakınlarımızla tebrikleşerek, fakir ve talebelere yardımlar yaparak, Kur’anı Kerim okuyarak, namaz kılarak, tesbihler çekerek, mümkünse camilerde kutlayarak geçirmek sevap bakımından çok önemlidir. Kırgınlıkları bir tarafa bırakıp günahlarımız için tövbeler etmek, Allah’tan af dilemekle böyle geceleri ihya etmek, bağışlanmamıza vesile olacaktır.

Böyle kandil gecelerinde ölülerimizi de unutmamak, onların affı için, hayatta olanlara sıhhat ve afiyetle uzun ömürler için dualar etmeyi de ihmal etmemeliyiz.

Mirac kandilinin ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmazını Cenab-ı Hak’tan niyaz eder, bütün okuyucularımın kandillerini tebrik ederim.

Mustafa BAYTAR

Kartal Müftüsü

author avatar
Mustafa BAYTAR
Mustafa BAYTARÖZGEÇMİŞİ 12.02.1965 tarihinde Erzurum ili Horasan ilçesi Aşağı Bademözü köyünde doğdu. İlkokulu köyünde tamamladıktan sonra 1984 yılında Erzurum İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Aynı yıl Kars İli Arpaçay İlçesine İmam-Hatip olarak atandı. Yine aynı yıl Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı. 1986 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesine yatay geçiş yaptı ve 1989 yılında mezun oldu. Üniversite eğitimi sırasında Erzurum'un Tanınmış hocalarından Arapça dersleri aldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açmış olduğu Müftülük-vaizlik sınavını kazanarak Antalya Hacı Mehmet Gebizli Eğitim merkezinde 6 ay kurs gördü. Kurs sonunda Balıkesir İli Sındırgı vaizliğine atandı. Daha sonra Erzurum Tekman, Kars Sarıkamış İlçe Müftülüğü yaptı. Sarıkamış Müftüsü iken 1996 yılında Almanya Köln Ateşelik bölgesinde görevlendirildi ve 2002 yılına kadar bu görevini sürdürdü bu görevi esnasında çeşitli üniversitelerde Almanca ve bilgisayar kurslarına katıldı.2002-2008 yılları arasında Erzurum İl Müftü Yardımcılığı, 2008-2014 tarihleri arasında Palandöken İlçe Müftülüğü yapan Müftümüz Mustafa BAYTAR 03.09.2014 tarihinden itibaren Kartal Müftüsü olarak görevine başlamıştır. Halen bu görevi sürdürmekte olan müftümüz Evli ve beş çocuk babası olup Arapça ve Almanca bilmektedir.

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]