SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin İkinci Ünitesi

Yayınlanma:
ABONE OL

Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin İkinci Ünitesi Törenle Açıldı
Türkiye’nin Elektriğinin Yüzde 5.6’sı İÇDAŞ’tan

Çelik üretimiyle çıktığı sanayi yolculuğunda İÇDAŞ (İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş.), şimdi de enerji alanında Türkiye sanayisine damgasını vurmaya devam ediyor. Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 5.6 ’sını sağlayan İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş. Çanakkale Biga’daki İÇDAŞ Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin ikinci ünitesi törenle açıldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 2013 yılında 7. sırada yer alan İÇDAŞ, Türkiye ekonomisi için yeni tesisler kurmaya devam ediyor. 2014 yılında Türkiye’nin sanayi üretimi yapan kuruluşları arasında ihracatta ilk 10 kuruluşu arasında yer alan İÇDAŞ, Türkiye’nin enerji ihtiyacı için atılımlar yapıyor.

Bu atılımların biri olan İÇDAŞ Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin ikinci ünitesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımı ile bir tören yapıldı. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Bakan Taner Yıldız’ın görev süresinde yaptığı başarılı çalışmaları örnek göstererek “Özel sektörün elektrik üretiminde 60 Milyar Dolar yatırım yapması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak size olan güvenin bir göstergesidir” dedi.

İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş. çatısı altında yer alan İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.’nin Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin 618 MW’lık ikinci ünitesinin devreye alınması ile birlikte toplam kurulu gücü 1.236 MW ‘a ulaştı.

Açılış törenine Bakan Taner Yıldız’la birlikte Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AK Parti Milletvekilleri İsmail Kaşdemir ve Mehmet Daniş de katıldı. Açılışın ev sahipliğini ise İÇDAŞ Yönetim Kurulu üyeleri Adnan Aslan, Ayhan Aslan ve Naci Aslan ile Yılmaz Aslan yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açılışta yaptığı konuşmada 13 yılda 1.4 milyarlık enerji ve madencilik sektöründe yatırım yaptıklarını belirterek, 2 bin 200 Mgw’lık enerji santrali kazandırdıklarını belirtti. Bakan Yıldız, “Çanakkale Boğazı’nın altından 200 milyon TL’lik yatırımla ortaya konulan 380 milyon voltluk kablo hattımız var. İkinci kademesine 185 milyon TL’lik yatırım yaparak Trakya bölgesinin en önemli enerji ihtiyacı İÇDAŞ’la birlikte verilmiş olacak” dedi.

Bakan Taner Yıldız, 2002 yılında Türkiye’deki enerji üretiminin 31 bin megavat olduğunu hatırlatarak “Türkiye şu anda son 12 yılda AK Parti hükümetlerimiz tarafından 39 bin megavat civarında enerjiye kavuşturuldu. İlk yüz yıldakinden daha fazlasını son 12 yılda yaptık. Enerji konusunda 60 milyar dolardan daha fazla yatırım yaptık” diye konuştu.

Konuşması sonunda Bakan Taner Yıldız’a İÇDAŞ Yönetim Kurulu üyeleri Adnan Aslan, Ayhan Aslan ve Yılmaz Aslan tarafından günün anısına bir gümüş tabak takdim edildi. Bakan Yıldız, İÇDAŞ’a ve İÇDAŞ’ı kuran bugünlere getiren Aslan ailesine teşekkür ederek “İÇDAŞ ailesi, Aslan ailesi Genel Müdürü Bülend Engin, Çanakkale ve çevresinde 7 den 77’ye kadar çok sevildiğini biliyoruz” dedi.

Törende yaptığı konuşmada Türkiye’de 2014 yılında üretilen elektrik miktarının 250 milyar 435 milyon 500 bin kWh olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bülend Engin “Bu elektriğin yüzde 5,6’sı İÇDAŞ’ın Bekirli ve Değirmencik Termik Santralleri tarafından üretildi. İÇDAŞ Süper Kritik Bekirli Enerji Santrali’nin birinci ünitesini 2011’de işletmeye almıştık. İkinci üniteyi de bu yıl içinde işletmeye başladık. Bu santralimizin iki ünitesinin toplam gücü 1236 MW. Bugün ikinci ünitenin resmi açılışını hep birlikte yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Bülend Engin, İÇDAŞ’ın 2005 yılında 135 MW’lık ilk akışkan yataklı termik santrali devreye alarak enerji sektörüne girdiğini hatırlatarak şöyle devam etti: “İÇDAŞ, 13 yıldır Çanakkale Biga’daki modern teknolojiyle kurulu tesislerinde çelik, enerji, tersane, lojistik sektörlerinde üretimini sürdürüyor. İÇDAŞ Süper Kritik Bekirli Termik Santrali iki üniteden oluşuyor. 618 MW’lık ilk ünite 2011 yılında faaliyete aldık. İkinci 618 MW’lık üniteyi de işletmeye aldık ve bugün resmi açılışını yapıyoruz. Böylece Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin kurulucu gücü 1.236 MW ‘a ulaştı”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 2013 yılında 7. sırada yer alan İÇDAŞ, sektörünün en büyük kuruluşu haline gelmiş, %100 yerli sermayeli bir şirkettir. 2014 yılında Türkiye’nin sanayi üretimi yapan kuruluşları arasında ihracatta ilk 10 kuruluşu arasında yer almaktadır.

İÇDAŞ Süperkritik Bekirli Termik Santrali Hakkında Bilgi:

Süperkritik çevrim sayesinde termik santrallerin çevrim verimi artmaktadır. Günümüzde kritik-altı santrallerin verimi ortalama %32 iken süperkritik teknolojiye geçilmesi ile bu verim %44’lerin üzerine kadar çıkmaktadır. Diğer bir deyişle, süperkritik santralar kritik-altı santralara kıyasla %35 daha yüksek verimle çalışır.

İÇDAŞ için çevresel değerler hep birinci önceliktedir. İÇDAŞ, dünyanın en büyük gönüllü kurumsal vatandaşlık girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılım için 10 evrensel ilkeye uyma taahhüdü vererek imzalamıştır. İÇDAŞ, sadece ülkemizde değil, dünyada sözleşmeyi imzalayan ilk ve tek ağır sanayi şirketi olmuştur. Dünyada Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan bu denli geniş bir yelpazede üretim yapan başka bir şirket bulunmamaktadır.

Kömür yakıtlı enerji tesisleri içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni alan ilk ve tek termik santral olan Bekirli Termik Santrali, 2012’de Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi ile Kalkınma Bakanlığı tarafından Türkiye’deki en iyi sürdürülebilirlik uygulamalarından birisi seçildi.

Türkiye’nin bir anlamda gözbebeği olan Bekirli Termik Santrali’nden temsilciler, çevresel değerlere önem vermesi ile öne çıkan Rio’daki “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı”na davet edildi.

Tesislerimizde uygulanan emisyon kontrol sistemleri ile baca gazı emisyonlarımız AB Büyük Yakma Tesislerinde (LCP Direktifi) verilen sınır değerlerin altında kalmaktadır. Emisyon değerleri on-line olarak elektronik ortamda sürekli ölçüm sistemi ile izlenerek kontrol ediliyor. Bugüne kadar tesisimizde ölçülen değerler Avrupa baca gazı emisyon limit değerlerinin altında gerçekleşti.

Deniz suyu ile baca gazında kükürt dioksit giderimi, AB tarafından yayınlanan En İyi Tekniklerin başında gösterilmektedir. Ülkemizde deniz suyu ile kükürtdioksit giderimi yapılan tek tesis İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali’dir.
Bekirli Termik Santrali’ne “ICCI Enerji Oscar Ödülü” kazandıran ise dünyanın gelişmiş ülkelerince 6 yıldır kullanılan SWFG sistemi oldu. Kükürt arıtma sistemi olarak bilinen SWFG, 300 milyon dolar yatırım ile Bekirli Termik Santrali’ne kuruldu. Dünyada ancak birkaç santralde bulunan bu sistem, çevrenin korunması için son teknoloji olarak değerlendiriliyor. Yatırım maliyeti diğer sistemlere göre on kata daha yüksek olan SWFG’nin, verimliliği ve etkinliği de bu derece de daha yüksek olarak biliniyor.
Termik Santral bacalarında kurulan bulunan ve kısa adı SEÖS olan Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi ile baca verileri anlık olarak izlenmekte ve doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmektedir.
Tesis etki alanına Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu kurularak, tesisin etki alanında sürekli olarak hava kalitesi ölçümleri yapılmaktadır. Hava kalitesi değerleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın www.havaizleme.gov.tr web adresinden de online olarak yayınlanmaktadır.

İÇDAŞ çevreye duyarlı üretimi ile Kocaeli Sanayi Odası’nın geleneksel olarak düzenlediği “Şehabettin Bilgisu Çevre Ödülleri” nde Bekirli Termik Santrali Kömür Kategorisinde çevre ödülüne layık görüldü. 2013 ICCI Enerji Ödülleri Kömür Kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

İÇDAŞ Tarihçesi:
Ailenin en büyüğü Koca Mustafa Bey, 1880’ li yıllarda gemi tamir işlerine başlamak üzere İstanbul’a gelir. Aslan ailesi 1954 yılında döküm ve makine alanına girer ve 1961 yılında ilk haddehaneyi kurar. 1969 yılında ise İstanbul Çelik Demir İzabe Sanayi A.Ş. kurulmuştur. 1970 yılından bu yana inşaat çeliği ve alaşımlı çelik üreten İÇDAŞ, üretim kapasitesiyle Türkiye’nin 2. Büyük çelik üreticisidir. (İSO) İstanbul Sanayi Odası Belirlemelerine göre kamu dahil Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi kuruluşu arasında genel sıralamada 2013 yılında 7’inci sırada yer alan İÇDAŞ’ın grup şirketleriyle birlikte 10.000’e yakın çalışanı bulunmaktadır.

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Nisan 2024
Yeni devlet desteği! Tek seferlik yatacak: 2.423 TL karşılıksız ödeme!

Vatandaşlara 2024 devlet destekleri onaylanıyor. Tek seferlik 2 bin 423 TL karşılıksız yardım için başvurular yapılıyor. İşte tek seferlik devlet desteğine dair başvuru ve şartları… Ekonomik koşullar altında geçinemeyen milyonlarca vatandaş için ihtiyaç duydukları noktalarda devletten karşılıksız destekler yapılıyor. 2024 yılında zamlı olarak yapılan devlet desteklerine ek olarak yeni sosyal yardımlarda da gelişmeler yaşanıyor. Aile […]

Ekonomi
18 Nisan 2024
4A, 4B, 4C’li emekliye tarihi destek! Bunları yapanların maaşı cepte kalacak!

4A, 4B, 4C’li emekliye tarihi destek! Bunları yapanların maaşı cepte kalacak! 4A, 4B, 4C’li emeklilere tarihi destek geliyor. Bunları yapan emeklilerin maaşları ceplerinde kalacak. İşte emeklilere Meclis’ten geçen destek detayları haberimizde… Emekli Sandığı ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri için TBMM’de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) çalışmalar yürütülüyor. Emeklilerin sosyal ve ekonomik olarak rahat etmesi adına bazı […]

Ekonomi
18 Nisan 2024
BİM 23 Nisan’da bayram gibi indirimli katalog sundu! Mutfaklarda dolaplar taşacak!

BİM 23 Nisan aktüel katalog indirimleriyle bayram neşesi başlattı. Mutfakları dolup taşıracak fiyat listesi geldi. İşte 23 Nisan 2024 BİM aktüel katalog indirimleri… BİM marketler sunduğu geniş ürün yelpazesiyle ve halka uygun fiyatlarıyla en fazla tercih edilen zincir marketler arasında yer alıyor. Uygun fiyatları yalnızca gıda ve temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaçlar için sunmakla kalmayan […]

Ekonomi
18 Nisan 2024
2 – 8 yıl erken emeklilik! Yöntemden şaşmayan 48 – 52 yaşında emekli oluyor!

Erken yaşta emekli olmak isteyen vatandaşlara 48 ila 52 yaşında hayallerine kavuşma şansı veriliyor. 2 ila 8 yıl erken emeklilik için yöntem verildi. İşte erken emeklilik formülü detayları… Emekli olmak için gün sayan vatandaşlar için 48, 49, 50,51, 52 yaşında emeklilik şansı doğdu. Bazı çalışanların 2 ila 8 yıl arasında erken emekli olma şansı oluyor. […]