7 kocalı Hürmüz’de güldüler ama…
Ahmet Şimşek Anadolu Lisesi Tiyatro Kulübü öğrencilerinin sahnelediği “7 Kocalı Hürmüz” adlı tiyatro oyunu izleyenleri büyüledi. Seyirciler tiyatro gösterisinin sonunda oyuncuları ayakta alkışladı.
Yıllarca Devlet tiyatrosu, şehir tiyatroları ve özel tiyatrolarda geleneksel ortaoyunu tekniğiyle gösterime giren Sadık Şendil’in 2 perdelik oyunu 7 kocalı Hürmüz’ü büyük bir titizlikle sahneleyen öğrenciler, izleyenleri zaman zaman güldürdü, zaman zaman da düşündürdü. Ahmet Şimşek Anadolu Lisesi Tiyatro Kulübü Rehber Öğretmeni Arkın Gelenbe’nin yönetiminde yaklaşık 2 ayda hazırlanarak sahnelenen oyunun sonunda sahneye çıkan ve tiyatronun önemini vurgulayan Kurucu Ahmet Şimşek’in bir anısını anlattığı konuşması ise salonda bulunan herkesin gözlerinin dolmasına neden oldu.
“Biz her alanda şampiyonuz!”
Ahmet Şimşek Anadolu Lisesi Müdürü Bora Esin oyundan sonra yaptığı konuşmada öğrencilerin profesyonellere taş çıkarttığını belirterek, “Bu kadar yetenekli genci bir arada görmekten inanılmaz derecede mutlu oldum ve duygulandım. Ne kadar gurur verici bir tablo… Profesyonellere taş çıkarttınız, hepinizi kutluyorum. Bu kadro devam ederse gelecek yıl bu salonun dışına taşarız. Biz her alanda şampiyonuz. Arka planda emeği geçen Arkın Gelenbe’ye de çok teşekkür ederiz.”dedi.
“Son perde oydu…”
Kurucu Ahmet Şimşek’in tüm salonu duygulandıran konuşması ise şöyle; “Bundan 30 yıl önce ve sonraki yıllarda Kadıköy’de, bütün Kadıköy halkı, hatta Anadolu Yakası halkı bir tiyatroya abone olmuştu. Bu tiyatro, Tevfik Gelenbe Tiyatrosuydu. Tevfik Gelenbe bizim aile dostumuzdu ve son nefesine kadar Kadıköy’deki o salonda seyircilere hizmet etti. Tevfik Gelenbe bir tiyatro alimiydi, tiyatro yazarıydı, tiyatro tarihini iyi bilirdi. O iyi bir pedagog, psikolog ve tanıdığım en iyi tiyatro ustasıydı ama hastalık yakasını bir türlü bırakmadı. Son günlerinden birkaç gün önce ziyaretine giderek görüştük. Bizi uğurladıktan sonra, arkamızdan pencereye çıkarak bizi izledi ve pencerenin perdesini kapattı. Son perde oydu…
Yıllar geçti, O’nun çok sevdiği oğlu Arkın Gelenbe bizim tiyatro kulübümüzü eline aldı. Gördüğünüz bu gençleri, bu kıymetli sanatçıları yetiştiriyor. Tiyatro deyip geçmeyin. Tiyatro adam olmayı, dik durmayı, insanı insan yaparak öğretir. Tiyatroya gönül verin ve hayatı öğrenin.”
Oyunun konusu:
19. yüzyılın sonlarında İstanbul’un Taşkasap semtinde yaşayan Hürmüz, hepsi farklı mesleklerden olan altı kocayla birbirinden habersiz evlenir ama bununla yetinmeyerek yedinci erkeğe de aşık olur ve sonunda amacına ulaşarak bu kişiyle de evlenir. Ancak kocalarının eve geliş – gidiş zamanlarında çakışmalar ve sorunlar meydana gelince Hürmüz oldukça zor durumda kalır. Hepsini bir arada idare etmeye çalışan Hürmüz’ün işi oldukça zordur.
İlgili Haberler