SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bir İlk

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bir İlke Daha İmza Atıyor
AFET SONRASINDA UZMAN DOKTORLARIN EN HIZLI ŞEKİLDE
İHTİYAÇ DUYULAN HASTANEYE ÇEVRİMİÇİ YÖNLENDİRİLMELERİNİ
SAĞLAYAN PROJE HAYATA GEÇİYOR

Başarılı Olması Halinde Proje Tüm Türkiye’de Uygulanacak
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın mali desteğiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ile T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği’nin ortaklarını oluşturduğu ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından yürütülecek olan “Afet Sonrasında Uzman Doktorların En Hızlı Şekilde İhtiyaç Duyulan Hastaneye Çevrimiçi Yönlendirilmeleri” projesi hayata geçiyor.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. Hikmet Aydemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısına; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş, İBB Afet Koordinasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Ahmet Köse, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt’un yanı sıra çok sayıda akademik ve sağlık camiasının önemli temsilcileri katıldı.
Projenin 16 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Proje Yürütücülerinden Yrd. Doç. Dr. Ulaş Vural, “İstanbul’un afetlere hazırlanmasında kurumsal kapasitesinin arttırılması amacına yönelik olarak hazırlan proje ile afet sonrasında meydana gelebilecek karışıklıkların önüne geçmek ve sistemli bir afet yönetimini sağlayabilmek amaçlanmaktadır” dedi. Projenin ilk olarak İstanbul Anadolu Yakası’nda uygulanacağını söyleyen Vural; “Başarı sağlaması durumunda da bu afet yönetim sistemi, Sağlık Bakanlığı’nda kurulacak bir merkez ile tüm Türkiye’de uygulanabilir olacaktır” dedi.
‘İstanbul’ ve ‘afet’in sürekli bir arada konuşulan iki kavram olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Vural, projeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Doktorlar afet anında hastanede bulunamayabilirler. Her bir afet mesela Adalar açığında olan bir depremin etkisi başka olacakken daha yukarı bölgede olabilecek depremin etkisi farklı olabilecek. Bu da farklı yerlerde farklı ihtiyaçlar doğurabilecek. Biz eğer doktorları uzmanlıklarına göre hızlı bir şekilde o afet senaryosuna en uygun şekilde yönlendirebilirsek hem afet sonrası oluşacak kargaşayı en aza indiririz hem de mümkün olduğunca çok sayıda insan hayatını kurtarabiliriz diye düşünüyoruz.”
Köse: “Oldukça Önemli ve Anlamlı Bu Projeyi Destekleyeceğiz”
Afet öncesinde yapılan 1 TL’lik harcama afet sonrasında minimum 10 TL’ye gelmektedir. Dolayısıyla bu projenin ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet ve Koordinasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Ahmet Köse, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Afetleri maalesef meteorolojik tahminler gibi üç gün öncesinden tahmin edemediğimiz için ancak senaryoyla çalışmak durumundayız. Proje ortağı olarak biz de olası bir afet durumda ortaya çıkan kargaşaya son vermek, daha sistemli çalışmak, can ve mal kaybını minimize etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi ortaklığında yaptığımız bu projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz”.

Memişoğlu: “Yaşadığımız Depremler Bize Nasıl Sistemli Çalışabileceğimizi Öğretti”
“En son yaşadığımız 99 depreminde hekimlerin birçoğu yardım amacıyla -ihtiyacın daha çok nerde olduğunu ve nerde ihtiyaç olmadığını bilmeden- hastanelere koşarak kendi çapında bir şeyler yapmaya çalıştılar” diyerek sözlerine başlayan İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, “Bugün 1600 doktorumuz telefonlarına yükleyecekleri bu uygulama ile nerede ve nasıl çalışacağını, hastanenin durumunu vs. gibi bilgileri 5-10 dakika içerisinde öğrenebilecekler. Dolayısıyla bu projeyle yaşanan afetler daha bilinçli ve sistemli hale gelecek” dedi.
Bu projenin hayata geçirilmesinde başta İstanbul Medeniyet Üniversitesi olmak üzere tüm proje ortaklarına teşekkür ediyorum” diyen Memişoğlu, projenin sadece 12 ay gibi bir süreyle sınırlı kalmamasını, bu projenin devam etmesi için de her türlü desteği vereceklerini söyleyerek sözü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman’a bıraktı.

Karaman: “İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Bu Projeyle Yenilikçi Ve Girişimci Olduğunu Bir Kez Daha İspatladı”
“Tıp mesleğiyle, sağlık hizmetiyle, afetlerin-depremlerin birlikte düşünülmesi ve iyi planlanması gereken şeyler olduğu aşikar” sözleriyle konuşmasına başlayan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın ciddi bir mali desteğiyle ortaya çıkarılan bu projenin, olması gereken kamu, kurum ve kuruluşlarını bir araya getirdiği için “bir örnek proje” olarak nitelendirdi.
Oldukça önemli kurumların bir araya gelerek oluşturduğu güzel işbirliğine yönelik Karaman; “Dikkat ederseniz bu proje de bilginin ve teknolojinin üretildiği toplumla paylaşıldığı bir üniversite var. Diğer tarafından Sağlık Bakanlığı’nın Anadolu Kuzey Hastaneler Birliğinin temsil ettiği kamu tarafı var. Bir başka tarafı da İBB’nin olduğu yerel yönetim var. Değişik sektörlerin işbirliğini teşvik eden, birlikte çalışma kültürünü geliştiren bir tarafı var. Üniversite, kamu kurumu ve yerel yönetimi bir araya getiren bu proje ile ortak bir hedefe yönelik aslında kutsal bir hedefe yönelik bir çalışma gerçekleştiriliyor” dedi.
Afetler olduğunda ‘arama kurtarma çalışmaları’ ile ‘tıbbi yardım’ın oldukça önemli konular olduğunu vurgulayan Karaman, “Sistemli ve bilinçli bir şekilde bu iki konu çok iyi yönetilirse, büyük ölçüde başarı sağlanacak ve olabilecek afetlerden en az zararla kurtulabilmeyi başarabileceğiz” dedi.
Rektör Karaman konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Çok acil bir şekilde arama kurtarma çalışmaları yapılıyor ve hemen ikinci faza geçip bu yaralıların doğru ve enerjik bir şekilde tıbbi yardım alması sağlanıyor. İşte bu proje de tıbbi yardım noktasında çok önemli bir destek sağlayacak. Afet anında bir başıbozukluk, bir karmaşa, bir belirsizlik oluşuyor. Hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız görev bilinciyle hastaneye koşup bir an önce tıbbi hizmeti vermek isteyebilirler. Ancak bu bilinçsiz yapıldığında nerede ne ihtiyaç var, hangi hastaneler var, ben oraya yakın mıyım ya da benden daha yakın aynı branştan başka bir meslektaşım var mı? Varsa onun gitmesi daha mantıklı olacaktır. Bunu sağlayacak ilk adım olarak nitelediğimiz bu projeyi çok anlamlı görüyorum. Daha önce ilklere imza atan İstanbul Medeniyet Üniversitesi, bu projeyle de yenilikçi ve girişimci olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu”.
Karaman, “Başta koordinatörlüğünü yürüten değerli hocalarımız Doç. Dr. Ömer Özkan, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Betül Oktay ve Yrd. Doç. Dr. Ulaş Vural olmak üzere desteklerinden dolayı İstanbul Kalkınma Ajansına, Sağlık Bakanlığına, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği’ne, İBB Afet Koordinasyon Merkezi’ne çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Editöre Not:
Afet Sonrasında Uzman Doktorların En Hızlı Şekilde İhtiyaç Duyulan Hastaneye Çevrimiçi Yönlendirilmeleri” Projesi Hakkında:
Afet olması ile birlikte, öncelikle GPS üzerinden sisteme kayıtlı bütün doktorların konum bilgilerini sisteme aktaran ve sonrasında Anadolu yakasında bulunan devlet hastanelerinde duyulan ihtiyaca göre uzman doktorları uzmanlık alanlarına ihtiyaç duyulan ulaşabileceği en yakın hastaneye yönlendirilmesini içeren bir yazılımın yazılması ve bunun Anadolu yakası özelinde uygulamasını içeren bir projedir.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2014 Yılı Çağrısı Olan “Afetlere Hazırlık Mali Destek Programı” kapsamında hazırlanan proje için toplam 312.000 TL bütçe ayrıldı. 12 ay sürecek projenin şu özel amaçlar çerçevesinde gerçekleştirilecek.
Etkili afet yönetimi ve organizasyonu,
Afetler sonrasında tahliye aksaklıklarının belirlenmesi,
Afetler sonrasında, hastanelerin ihtiyaçlarının belirlenmesi,
Afetler sonrasında ulaşılabilir doktorların tespit edilmesi,
Afetler sonrasında Anadolu yakasında görev yapan doktorların uzmanlıklarına uygun olarak en yakın ve en çok ihtiyaç duyulan hastanelere yönlendirilmesi,
Doktorların hastanelere ulaşıp ulaşmadıklarının kontrol edilerek tekrar atamaların yapılmasıdır.

Bu proje ile aşağıdaki sonuçlar beklenmektedir:
1. Dinamik afet yönetimi programının çalışması ve Anadolu yakasında görev yapan doktorların ihtiyaç duyulan hastaneye yönlendirecek alt yapının hazırlanması
2. Doktor yönlendirme sisteminin Anadolu yakasındaki uzman doktorlara tanıtımı yapılması
3. Afet tatbikatında
– Dinamik sisteme yol yoğunluğu bilgilerinin aktarılması
– Sisteme hastanelerdeki doktor ihtiyaçlarının dinamik olarak yüklenmesi
– Doktorların en yakın hastanelere yönlendirilmesi
– Doktorların ihtiyaç duyulan hastanede hazır olma süresinin tahmini olarak hastanelere bildirilmesi
– Afet oluşumundan yarım saat sonra doktorların yer tespitinin tekrar yapılması, belirlenen hastanelere ulaşıp ulaşmadığının tespit edilmesi
– Her yarım saatte doktorların konum bilgilerinin tekrar sisteme yüklenmesi ve doktorların yeniden yönlendirilmesi yapılması
4. Yapılan afet tatbikatı sonrasında %80 oranında doktorların kendilerine bildirilen hastanelere yönlendirilmeleri gerçekleştirilmesi

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]