SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel

ÇOCUKLARDA YAZ İSHALLERİ TEHLİKELİ OLABİLİR

Yayınlanma:
ABONE OL

Havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yaz ishalleri, gerekli önlemler alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda, hayati tehlikeye yol açabilecek yaz ishallerinin belirtileri konusunda ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor.

Çocuklarda ishal ve kusmanın aynı anda görülmesi durumunda, yeterli sıvı takviyesi hayati önem taşıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Göktuğ Özdemir, yaz aylarında çocuklarda çok sık rastlanan yaz ishalleri ile ilgili bilgi verdi.

Bakteriler havuz suyu ile daha kolay çoğalıyor
Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi aşmasıyla bakteriyel enfeksiyon ajanları besinlerde daha hızlı ve daha kolay üremektedir. Besinler aracılığıyla geçen enfeksiyonlar genellikle gastroenterit olarak bilinen ishal ve kusma şikayetlerine yol açmaktadır. Bu nedenle yazın, diğer mevsimlere oranla ishal sorunları daha sık görülmektedir. Tatil bölgelerinde deniz ve havuz aracılığıyla bakteriler daha kolay bulaşmaktadır. Bu nedenle tatil yapılacak yerlerin hijyenine ve temizliğine dikkat edilmelidir.

Kaynağı belli olmayan içme sularına dikkat!
Uzun süre bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin yanı sıra; kaynağı belli olmayan içme suları da mikropları barındırarak ishale neden olmaktadır. Özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma, üzüm, kavun, şeftali) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da ishale yol açmaktadır.

İshal ve kusma şikayeti birlikte görülüyorsa…
Yaz aylarında ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonlar genelde ateş, kusma, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıkmaktadır. Vücuttaki ateş bazen 39 derecenin üzerine çıkabilmektedir. Bu dönemde çocuklar için asıl tehlikeli olan ishal ve kusmadır. İshal ile birlikte kusma vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle ailelerin, çocuklarındaki ishal ve kusmanın şiddetine dikkat etmesi çok önemlidir. İshale kusma eşlik ettiğinde çocuk yeterince beslenemediği ve sıvı alamadığı için vücudundaki gerekli sıvı miktarı da dengelenemez. Önlem alınmadığında ise vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı ile birlikte akut böbrek yetmezliğine yol açabilecek ciddi bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple çocuklara bol su ve ayran, meyve suyu gibi içecekler verilerek kaybedilen sıvının tekrar alınması sağlanmalıdır.

Çocuğunuza dondurma ve çikolatayı eritmeden verin
Özellikle yaz aylarında alınan hazır gıdaların ve sebzelerin hemen buzdolabına konulması ve burada saklanması gerekmektedir. Sıcakta bekletilen gıdalarda bakteri üreme riski de artmaktadır. Başta dondurma olmak üzere donmuş gıdaların tüketimi ishal oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle dondurma, çikolata gibi çabuk eriyen ve bozulan yiyeceklerin erimeden tüketilmesi önerilmektedir. Yazın tüketilen yiyecekler aynı zamanda iyi pişirilmelidir. İyi pişmiş besinlerde bakteriyel ajanların yayılımı önlenir. Krema, mayonez ve az pişmiş deniz ürünlerinin yaz aylarında tüketimi uygun değildir.

Doktor onayı olmadan antibiyotik kullanılmamalı
Farklı nedenlerle ortaya çıkan ani başlangıçlı ishallerde, benzer tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İshal olan bebeğe doktor onayı olmadan kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır. Küçük çocuklarda ishal, özellikle kusma nedeniyle önemli derecede su kaybına yol açmaktadır. Özellikle bebeklere 5- 7 gün içinde düzelebilecek olan bağırsak enfeksiyonu nedeniyle yeterli su verilmediği takdirde hayati risk ortaya çıkmaktadır.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]