SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

MİNARELERDE MÜEZZİN GÖRDÜNÜZ MÜ?

Yayınlanma:
ABONE OL
MİNARELERDE MÜEZZİN GÖRDÜNÜZ MÜ?

Sizin kendinizin sahip çıkmadığınız değerlerinize başka bir dinden ve başka bir milletten olan bir ülkenin sahip çıkmasını nasıl ister ve beklersiniz anlayamıyorum.Son günlerde gündemimize İsviçre’de yapılan referandum ve akabinde gelişen camilere minare yapılması yasağı düştü.
Kimimiz inanarak, kimimiz seçmenlerin vereceği oyların hatırına, kimimiz ise fırsat bu fırsat Avrupa Birliğine, Batıya biraz da buradan vurayım diyerek minare yasağına karşı çıktık. Olayın bir de timsah gözyaşı dökenler tarafı var ve bu kişiler de her zaman yaptıkları gibi şecaat arz ederken sirkatin söylüyorlar.

Minarelerinde müezzini olmayan ve şerefelerinden ezan okunmayan, hatta ve hatta ezanı merkezileştirilerek camilerinde bile çoğu zaman ezan okunmayan, bant kaydıyla camiye çağrılan bir ülkenin insanları olarak bu yasağa karşı çıkışımız ne kadar samimi ve içten olur üzerine düşünmek gerekir.
Diyanetin ve minare yasağına karşı çıkan ülke yöneticilerinin de bu durumu hamaset yapmadan düşünmesi gerekir.

Sonuna kadar inandığımız her işte bir hayır vardır sebebi gereğince; Avrupa Birliği, Batı, medeniyet, hoşgörü diyarı diye gözümüzde büyüttüğümüz ve bir efsane olarak gördüğümüz batının ve demokrasinin beşiği olarak görülen İsviçre’nin bütün bu güzel özelliklerinin sadece kendi insanlarına olduğunu anlamamız için bu durumun iyi bir fırsat olduğu kanaatindeyim.
Dilerim bizler de bu fırsatı iyi değerlendirerek kendi değerlerimizin ve kendi inançlarımızın kıymetini daha iyi anlarız.

Kendi ülkemizde minarelerin ve şerefelerin fonksiyonunu sanki işgal altındaymışız gibi kendi ellerimizle kaldırmışken, İslami manifestonun günde beş kere ilan edildiği minareleri şuursuz ve fonksiyonsuz birer mimari yapı haline getirmişken dilerim bu olay bizleri ve yöneticilerimizi uyandırır.
Burada şu denilebilir fonksiyonsuz olmalarına rağmen birer simge olarak minareler önem arz eder.
Bu söylem çok doğru ve haklıdır. Fakat bizler kendi ülkemizde dinimizin sembolleriyle, emirleriyle yaşamayı çok mu serbest bırakıyoruz ki bunu başkalarından istiyoruz ve yerine getirilmeyince de ayağa kalkıyoruz.
Bizler o kadar ilginç insanlarız ki hayatında namaz kılmamış, ibadet etmemiş olan insanlar ibadetin Türkçe yapılması için yaygara koparırlar, diğer bir taraf kendi hiç ibadet etmezken sanki çok dindarmış gibi kalkar başka bir mezhebi, grubu dinsizlikle suçlar.
Birileri de ıstakozu canlı canlı haşlayarak afiyetle götürürken inananların kurban kesmesine saçma sapan sebeplerle karşı çıkarlar.

Uzatmayalım bu minare meselesi de aynıdır siz minarelerin kapılarını ezan sesine, şerefelerini müezzinlere kapatınız sonra da Hıristiyan olan bir ülkeye minare yasağı için karşı çıkınız. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler adama. Sizin kendinizin sahip çıkmadığınız değerlerinize başka bir dinden ve başka bir milletten olan bir ülkenin sahip çıkmasını nasıl ister ve beklersiniz anlayamıyorum.
Şimdi ne demek oluyor bu; İsviçre’ye veya Avrupa’ya bizim dinimize ait olanları yasaklamak yasak, bize gelince ise bizim dinimizin emri olsa bile kafamıza uyduramadığımız her türlü emri, kıyafeti, söylemi, ibadethaneyi yasaklamak serbest.

Göreceğiz ki İsviçre böylesine bir saçmalıktan, bu büyük hatadan dönecek ama biz yine ele talkını verirken salkımı yutacağız. Çuvaldızı başkasına batırırken kendimize toplu iğnenin ters tarafını bile dokundurmayacağız…

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]