SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Cemevi yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

Yayınlanma:
ABONE OL

Maltepe Belediyesi’nin düzenlediği Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması’nda dereceye girenler, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM) düzenlenen bir törenle ödüllerini aldı. Törende, yarışmaya katılan 55 projenin kitap haline getirilmesi kararlaştırıldı.

 
Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması için TSKM’de bir kolokyum (akademik toplantı) düzenlendi. Kolokyuma Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç başta olmak üzere, jüri başkanı mimar Nevzat Sayın, jüri üyeleri Leyla Ünver, Maltepe Belediyesi Fen İşleri Müdürü Jale Yağcı, sosyolog Doç. Dr. Şükrü Aslan, etnomüzikolog Ulaş Özdemir, mimar Prof. Dr. Günkut Akın, Ömer Yılmaz, Adnan Demir, Bülent Tarım ve sanat tarihçi Mahir Polat, Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları Sinan Çetiz, Hasan Hayri Şengül, Canan Döner ve Gültekin Karataş, cemevi yöneticileri, muhtarlar, çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı. Cemevi mimarisinde yaşanan sorunlar, yarışma sürecinden yaşanan zorluklar ve jürinin aldığı tavsiye kararlarıyla ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı kolokyumu yöneten Prof. Dr. Mete Tapan, yarışmanın kendisini oldukça heyecanlandırdığını ifade ederek, projeyi düzenleyen, projede emeği geçen ve bu noktaya getiren herkese teşekkür etti.

 
JÜRİ BAŞKANI: “ZOR BİR İŞ KOTARDIK”

 
Daha sonra kürsüye gelen jüri başkanı mimar Nevzat Sayın, “Bugün buraya gelene kadar çok zor bir işi kotardığımızı düşünüyorum. Zorluk derken şunları kastediyorum. Alevilik ve onun ibadethanesi olan cemeviyle ilgili geçmişe dönük bir mimari yapı mevcut değil, dolayısıyla bu bir araştırma projesi de aslında. Ayrıca ne kadar Alevi varsa, bir o kadar da Alevilik var, tanımlama zorluğu vardır. Tabi ki mevcut yapının büyüklüğü, tanımsızlığı gibi karmaşık süreçler de vardı. Mevcut yapıyı yıkmak mı, korumak mı, bu yönde çokça tartışma yaşandı. Dünyevi ve uhrevi alanların birlikteliği, nasıl iç içe geçeceği, dolayısıyla gelecekle geçmişin nasıl harmanlanacağı konusunda kafamızda soru işaretleri oluştu. Bu konuda daha önce yapılan nitelikli çalışmaların azlığı da bizleri zorlayan nedenler arasındaydı. Belirli bir kuralı ya da sembolü olmayan bir yapıyla karşı karşıyayız. Bu proje, neredeyse bir gelenek icat etmenin projesiydi. Ayrıca bu yapı, cenaze hizmetlerinin yapılacağı, mihman evinin olacağı çok yönlü bir kompleks olacak. Tüm bunlar bir araya gelince elbette jüri olarak kazananlara ve yarışmaya katılanlara tavsiyelerimiz oldu” dedi.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, projede emeği geçen herkese teşekkür ettikten sonra, “Daha önceki meslektaşlarımız cemeviyle ilgili birçok adım atmışlar ancak bu projenin çok büyük eksiklikleri vardı. Önceden kurgulanan yapı, çocuklarla yaşlıları bir araya getirecek mistik bir havayı bize veren yapı değildi. Tek maneviyatı Hz. Ali portresinin olmasıydı, bunu alsak geriye sadece bir betonarme bina kalıyordu. Daha sonra hocalarımızla görüştük ve mimari bir proje yarışması açmaya karar verdik” diye konuştu.

cemevi-yarismasinda-oduller-sahiplerini-buldu1
PROJELER, KİTAP HALİNE GETİRİLECEK

 
Almanya’da ibadethanelerle ilgili yaşadıkları zorlukları da konuşmasında belirten Ali Kılıç, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yılın son ayında cemevlerini ibadethane olarak kabul ettik. Tıpkı Ramazan’da olduğu gibi Muharrem’de de, Noel’de de ve Ermeni ile Yahudi vatandaşlarımızın özel günlerinde de izin çıkardık. Hiç kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden hizmet ettik. Önemli olan bu çalışmanın sonuçlanması, Yaklaşık 1 yıl kadar süren yarışma için hocalarımız taşın altına elini koydu ve ciddi bir emek sarfetti. Sonuçta 55 proje yarışmaya ve katıldı ve bunlarda 8’i ön plana çıkarak ödülleri almaya hak kazandı. Kazananları ve katılımcıları da ayrıca tebrik ediyorum. Kimine göre 25 milyon Alevi var, kimine göre bu oran daha az ama 1 kişi de olsa cemevi bizce ibadethanedir. Bu projede betona, hiç hava almayan alanlara bağlı kalmamalıyız. Sonuçta Alevilik, dışa açık olmalı. Danışman arkadaşlardan ricam, projeye başladığımızda da gerekli denetlemeleri yapmaları. Ayrıca yarışmaya katılan 55 proje kitap haline getirilecek ve ileride bu konuda çalışmak isteyenlere, bütün ilgili kurumlara, cemevlerine gönderilerek bir arşiv oluşturulması sağlanacak.”
Konuşmalar sonrası, yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Kılıç’ın da katıldığı ödül dağıtımında, birincilik ödülü Gülsuyu Cemevi’ne yıllarca hizmet veren Satı Fidan adlı vatandaş tarafından verildi. Sergi salonundaki projeler incelendikten ve fikir alışverişinde bulunulduktan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Jüri üyelerine de plaketleri takdim edildi.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]