SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Altınok’tan 81 il valiliğine genelge

Yayınlanma:
ABONE OL

İçişleri Bakanı Selami Altınok imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, uzun süreli bayram tatillerinde, karayollarında trafik yoğunluğunun artış gösterdiği belirtilerek, trafikte oluşan ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda bayramda üzücü kazaların meydana geldiği anımsatıldı.

Vatandaşların güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla mevcut trafik tedbirlerine ek olarak bazı tedbirler alındığı bildirilen genelgeye göre, tatil süresince karayollarında görevli ekipler, trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personelle takviye edilecek. Bu sayede ekip sayısı arttırılarak karayollarının önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü son 10 yılın bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu 10 güzergahı tespit etti. Kurban bayramı boyunca bu yollarda her 10 kilometrede bir trafik ekibi olacak şekilde planlama yapılacak ve görevlendirilen personel güzergahta trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve muhtemel trafik kazalarının önlenmesinden sorumlu olacak.

Kurtarıcı araçlar hazır bekletilecek

Tatilin başlangıç ve bitiş günlerindeki yoğunluk nedeniyle trafik ışıklarından dolayı tıkanıklık yaşanan karayollarında (Kocaeli-İstanbul ile Kırıkkale-Ankara arası, Afyonkarahisar Özdilek kavşağı gibi) gerekli tedbirler alınacak, buralarda ilave ekipler görevlendirilerek, gerekiyorsa trafik ışıklarına müdahale edilmek suretiyle trafik akışı sağlanacak. Olası kaza sonucu kapanan yolun, en kısa sürede trafiğe açılabilmesi amacıyla kurtarıcı araçlar hazır bekletilecek.

Son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarının önemli bir bölümünün hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi gibi nedenlerden meydana geldiği vurgulanan genelgede, bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verileceği, radarlı hız tespit ekiplerinin başta o yollar ve bölünmüş karayolları olmak üzere, hız ihlallerinin ve bu ihlaller sonucu trafik kazalarının yoğunlaştığı yer ve yol kesimleri ile tespit edilen saat dilimlerinde seyir halinde denetimlerini sürdüreceği bildirildi.

Sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 05.30-07.00 saatleri ve batı istikametinde ise akşam 17.00-18.30 saatleri arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek.

Bu sayede belge kontrolü yapılırken, aracın iç mekanındaki havanın değişmesi, hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesi sağlanacak.

Yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülerin bölge trafik kuruluşlarında dinlenebilecekleri belirtilecek, çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecek.

Otobüs ve minibüs denetimlerine ağırlık verilecek

Güzergahlarda ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ait müşterek yol kenarı denetim istasyonlarında otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.

İl merkezi çıkışlarında sabit ekip görevlendirilerek sürücü ve yolcularının emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilerek, takmayanlara gerekli bilgilendirme ve işlem yapılarak emniyet kemeri takmaları sağlanacak.

Gece seyir halindeki bazı araç sürücülerinin sis ışıklarını sisli, karlı ve yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte kullandıkları, yine bazı sürücülerin arızalı ışık donanımı ile seyretmeleri nedeniyle trafik güvenliğini olumsuz yönde etkilediklerinden, ışık donanımlarına yönelik denetimlere de ağırlık verilecek.

Bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacak.

İki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilmesi sağlanacak.

Terminallerde denetim arttırılacak

Ekipler, görev saatlerinde sorumluluk bölgelerinden kesinlikle ayrılmayacak ve yol kullanıcılarının görebileceği bir konumda, konaklama ve dinlenme tesislerinin giriş-çıkışlarında yola dik vaziyette görünür bulunacak.

Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri (KGYS) ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kurulu bulunan illerde bu sistemlerin bayram tatili süresince aktif kullanılması sağlanacak.

Arife ve bayram günlerinde vatandaşların yoğun ziyaret edeceği şehitlik ve mezarlıklar civarında trafik düzeni sağlanacak.

Terminallere giriş ve çıkış yapan tüm otobüslerin takografları, şoförün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek.

Toplu taşıma araçlarında standart dışı yakıt kullanılıp kullanılmadığı konusunda denetimler yapılacak. Madeni yağların yetkili servisler dışında satışının engellenmesi amacıyla terminal içindeki veya yakınındaki tamir ve bakım servisleri, akaryakıt istasyonları ile karayolu güzergahı üzerinde yetkisiz satış yapılan yerlerde denetim yapılıp, uygun olmayan ürün satışı engellenecek.

Karayolu trafiğini kontrol etmek, hatalı davranışları görülen araç ve sürücülerini trafik denetim ekiplerine bildirmek ve gerektiğinde karayolları üzerinde ek tedbirler aldırmak üzere Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar, Ankara-Konya-Aksaray ve Ankara-Bolu-Düzce güzergahlarında havadan helikopter ile izleme ve denetleme yapılacak.

Trafik personeli bayram boyunca maç, konser ve toplantı gibi diğer programlarda görevlendirilemeyecek, ekiplerde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.

Görevlilerin kılık ve kıyafetleri ile ekip otomobillerinin temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterilecek, sürücülere hitap edilirken saygılı ve kararlı olunacak, halkla ilişkileri zedeleyecek diyalog ve tartışmalara girilmeyecek.

Yol kullanıcılarının yoğun olarak mola verdikleri karayolları üzerindeki dinlenme tesislerinde trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılması sağlanacak.

Trafik güvenliğini etkileyen hava, yol ve trafik durumu hakkında kamuoyuna bilgi verilecek ve vatandaşların tedbirli olmaları sağlanacak.

Kaynak : AA

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]