SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

4-C’lilere Yapılan Haksızlık Giderilsin

Yayınlanma:
ABONE OL
4-C’lilere Yapılan Haksızlık Giderilsin

2013 yılından itibaren bütün Toplu Sözleşme ve Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarında; sözleşmeli olarak çalıştırılan ve ek ödeme alamayan 4/C’li memurların kadroya geçirilmesi ve statülerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağı hüküm altına alınmıştı. Hatta iktidar partisi başta olmak üzere bütün siyasi partilerin seçim vaatlerinde 4/C’li memurlara yapılan haksızlıkların giderileceği belirtilmesine rağmen bugüne kadar bu sorunların çözümüne yönelik sonuç alıcı bir uygulamanın gerçekleşmediği görülmektedir.

 

İnsan haklarına ve sosyal devlet ilkesine aykırı şartlar altında kaderine terk edilen 4/C’li çalışanlarımızın kadroya geçirilmesi hukuki ve ekonomik bir düzenlemenin ötesinde, insani ve ahlaki bir zorunluluk haline gelmiştir.

 

4/C’lilerin kadro sorunu yanında diğer önemli bir sorunları da diğer bütün memurlara verilen ek ödemeden yararlandırılmamaları sorunudur. Aynı kurumda aynı görev, yetki ve sorumluluklara sahip olup 657 Sayılı Kanunun 4/A ve 4/B maddesi kapsamında kamu görevlisi olarak görev yapanlar Ek Ödemeden yararlandırılırken 4/C’lilerin yararlandırılmaması Anayasada ifadesini bulan “Genel Eşitlik” ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Bu konuda bireysel olarak açılan davalarda mahkemeler 4/C’lilerin bazen lehinde ve bazen de aleyhlerine karar vermektedir.

Mahkemelerden 4/C’liler lehine çıkan kararlara istinaden kurumlar da söz konusu personele mevzuatta belirlenen en düşük oran üzerinden aylık yaklaşık 550 TL tutarında ek ödeme vermekteydi.

Ancak 2015 yılında Memur-Sen tarafından imzalanan toplu sözleşmede 4/C’li personele mahkemelerin 550 TL olarak verilmesini öngördüğü ek ödeme miktarı 2016 yılı Ocak ayı itibarı ile 150 TL olarak belirlendi. Böylece bir 4/C’li çalışan mahkemeye başvurması halinde aylık 550 TL almaya hak kazanırken, toplu sözleşme bu rakamı aylık 150 TL’ye çekmiş oldu.

Bu gelişme üzerine Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü de bir görüş yayınlayarak kurumlara 4/C’li personele 2016 yılından önce hiçbir şekilde ek ödeme yapılmamasını belirtti. Bakanlık görüşünde; daha önce kurumlar aleyhine bu yönde açılan davaların gerekçesinin “4/C’lilere ek ödeme verilmemesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan adaletsizlik” olduğuna vurgu yapılarak 2015 yılında imzalanan toplu sözleşme ile bu gerekçenin ortadan kalktığına, 4/C’lilerin artık böyle bir gerekçelerinin kalmadığına dikkat çekildi.

Hal böyle olunca Maliye Bakanlığı, mahkemelere başvuran 4/C’lilerin artık dava konularının dayanaktan yoksun olduğunu, bu nedenle de hiçbir kurumun geçmişe dönük olarak 4/C’li personele ek ödeme vermemesini istedi. Hatta Bakanlık, mahkemelerde kurumlar aleyhine açılacak davalarda, ek ödeme verilmemesinin sorumlusu olarak kendilerinin gösterilmesini talep etti. Bunun yanında 4/C’li personelin geçmişe dönük olarak toplu halde ek ödeme alabilmelerinin de önü kesildi.   

Buna göre Memur-Sen, imzaladığı toplu sözleşme ile 4/C’li personelin mahkeme yoluyla elde ettiği aylık 550 TL’lik kazanımı 150 TL’ye düşürterek en az 400 TL zarara uğramalarına neden oldu.

Memur ve emeklinin enflasyon farkının çalınmasına göz yuman Memur-Sen, bununla yetinmeyerek 4/C’li memurların mahkeme kanalıyla elde ettiği ek ödeme kazanımlarının da gaspına aracılık etti.

 

Kamu istihdamında adaletin sağlanabilmesinin yolu, kamudaki çok başlı yapıyı sonlandırmaktan ve tüm çalışanların kadrolu statüde istihdam edilmesinden geçmektedir. Bu bakımdan, kamuda en kısıtlı imkânlarla çalışan kesim olan 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin C fıkrası uyarınca çalıştırılan personelin kadroya geçirilmesi ve diğer çalışanlara verilen ek ödemenin verilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.

 

Bu çerçevede Anayasanın eşitlik ve sosyal adalet ilkelerinin hayat bulması, kamu istihdamında yaşanan aksaklıkların ve mağduriyetlerin giderilmesi adına tüm 4-C’li personelin kadroya geçirilmesi ve gerekli ek ödemeyi alması için Hükümetin gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce yapması gerekmektedir.

 

 

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

  Türk Eğitim-Sen

İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]