SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

MEB hak yeme bakanlığına mı dönüştü?

Yayınlanma:
ABONE OL
MEB hak yeme bakanlığına mı dönüştü?

Bilindiği üzere, 14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetenin 28941 sayılı nüshasında yayınlanarak yürürlüğe giren “6528 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında taş üstüne taş bırakılmadı. 100 bine yakın idarecinin kazanılmış bütün haklarını ellerinden alındı. Görevlerinden alınan Milli Eğitim il ve ilçe müdürleri, şube müdürleri, okul müdür ve yardımcıları yerine,  hiçbir sınavı kazanamamış, hiç bir tecrübe ve deneyimi olmayan, üstüne üstlük ahlaksızlıkları ve hırsızlıkları ile tescillenmiş kişiler, paralel=yandaş=sarı sendikanın direktifleriyle yönetici yapıldı.

Hatta paralel=yandaş=sarı sendika durumu o kadar ileriye vardırmıştır ki, mülakat sınavı yapılmadan önce kimin idareci yapılması, kimin yapılmaması, kimin kaç puan alması gerektiği ile ilgili hazırladığı ve mülakat komisyonuna ulaştırdığı liste aynen gerçekleşti. Bu durum hırsızlığın, kumpasın, öğretmenin hakkını yemeye yönelik kepazeliğin zirve noktasıdır. Bütün bunlar olurken, delilleriyle durum İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapılmasına rağmen Başsavcılığın hala harekete geçmemesi Hukuk Devleti’nin iflas ettiğinin resmi midir?

          Türk Eğitim-Sen olarak, İdare Mahkemeleri ve Danıştay nezdinde verdiğimiz yoğun hukuki mücadeleden sonra, hakları gasp edilerek görevden alınan idarecilerin göreve döndürülmesine karar verildi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararlarını uygulamamada ısrar edince, ilgililer hakkında suç duyurularında bulunduk ve tazminat davaları açtık. Suç duyuruları ve tazminat davalarından sonra MEB Hukuk Müşavirliği önceki görüş yazılarından 180 derece dönüş yaparak hukuka uygun görüş yazıları yazmaya başladı.

Nitekim MEB Hukuk Müşavirliği, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne gönderdiği 11.01.2016 tarih ve 305433 sayılı görüş yazısında; “idari yargı yerlerince verilen iptal kararlarının, iptal edilen işleme bağlı olarak tesis edilen diğer işlemlerin yapıldıkları tarihten geçerli olarak ortadan kaldırılması, iptal edilen idari işlemin tesisinden önceki hukuki durumun devamının sağlanması gerektiği, idarenin fiili ve hukuki imkânsızlık halleri dışında iptal edilen işlem nedeniyle oluşan hukuka aykırılığı gidermek için işlem veya işlemler tesis etmek zorunda olduğu, somut olayda “müdür” görevi mevcut olduğundan ve idare tarafından müdür görevlendirmeleri de yapıldığından herhangi bir hukuki ve fiili imkânsızlıktan söz edilemeyeceği, iptal edilen hukuki işlem hukuka uygun yapılmış olsa idi kişilerin statüsü ne olacak idiyse aynı sonucu doğuracak işlemin tesis edilmesinin hukuka uygun olacağı”, “yargı kararlarının gerekçeleri de dikkate alınarak aynen ve gecikmeksizin uygulama gerekliliği” ifade edilerek yargıya gidip olumlu sonuç alan müdürlerin geciktirilmeksizin görevlerine iadesi için görüş bildirmek zorunda kalmıştır.

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, dava kazanan idarecilerin haklarının gaspına neden olan görüşü anında sahiplenip, gereği yapılmak üzere illere gönderirken, MEB Hukuk Müşavirliğinin bu son görüşü sanki kendilerine gönderilmemiş gibi hareket ederek ağırdan almaktadır. Nitekim ilgili görüş yazısı üzerinden 20 gün geçmesine rağmen henüz illere gönderilmemiştir.

Bütün bu garabetler yaşanırken, sendikamızın haksızlıklara ve zulme karşı oluşturduğu kamuoyu neticesinde Milli Eğitim Bakanı, sadece Okul Müdür Başyardımcıları ve Okul Müdür Yardımcılarının yazılı sınavı ile belirlenmesine karar verdi. Konu ile ilgili yönetmelik 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sınav tarihi belirlenerek sınava gireceklerin müracaatları alındı. Ancak Bakan, paralel=yandaş=sarı sendikanın üyelerinin sınavı kazanamayacakları endişesiyle 27.01.2016 tarihinde söz konusu yönetmelikte yeni değişiklikler yaptı. Yapılan yeni değişikliklere göre; halen bu görevleri yapmakta olan kişilerin görev süresinin uzatılması için 06.10.2015 tarihli yönetmelikte yer alan yazılı sınav şartı kaldırıldı ve bu kişilerin yeniden atanması, kumpas sonucu göreve getirilen müdürlerin inhasına bırakıldı. Paralel diye veryansın ediliyor ya işte paralel yapının ta kendisi…

MEB yap-boza döndü. Her gün karar değiştiren, hak yemeyi meşru gören veparalel=yandaş=sarı sendikanın kuklasına dönüşen bir kurum haline geldi.

Türk Eğitim Sen olarak, yönetmelikte yapılan haksız yeni değişiklilere de Danıştay nezdinde dava açtık. Bu ahlaksızlığa ve yeni hak gasplarına karşı mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Sayın Nabi Avcı ve bu ahlaksızca düzenlenmiş yönetmelikleri hazırlayanlar şunu iyi bilsinler ki, yaptıklarınız eğitim öğretimi yere vurmaktan başka bir anlama gelmemektedir.

Bilinmelidir ki, hakları gasp edilenlerin hakkı iade edilinceye kadar ve hakkı tutup kaldırıncaya kadar mücadelemiz her platformda devam edecektir.

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türk Eğitim-Sen

İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]