SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Memur ve Emekliler Enflasyona Karşı Korunsun

Yayınlanma:
ABONE OL
Memur ve Emekliler Enflasyona Karşı Korunsun

 

 

Yılın ilk ayına ilişkin TÜFE rakamları açıklandı. Buna göre Türkiye’de mal ve hizmet fiyatları Ocak ayında 2015 yılının Aralık ayına göre ortalama %1,8 daha zamlandı. Orta Vadeli Mali Plan çerçevesinde bu yıl enflasyonun toplamda %6,5 olacağı tahmin edilmişti. Ocak enflasyonunun %1,8 olarak gerçekleşmesiyle birlikte daha yılın ilk ayında hedef olan % 6,5 enflasyonun %28’ine ulaşıldığı görüldü. Böylece yıllık enflasyon hedefinin tutmayacağı, bu yıl tüm tüketim harcamalarında tahmin edilenin oldukça üzerinde bir zam yaşanacağı da kesinleşmiş oldu.

 

Hatırlanacağı gibi Orta Vadeli Mali Plan, geçtiğimiz yıl Ekim ayında kabul edilerek Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Dolayısıyla ekonomik programın 2 ay öteyi dahi doğru olarak tahmin edemediği görülmüş oldu. Toplu sözleşme görüşmelerinde ise memur ve emeklilerimizin maaşlarına hazırlanan bu mali plan çerçevesinde artış yapılması öngörülmüştü. Önümüzdeki dönemde mali planda yer alan makroekonomik tahminlerin yeniden gözden geçirilerek revize edilmesi söz konusu olacaktır. Bunun yanında bu plana bağlı olarak hazırlanan 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi de henüz TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye dahi başlanmamıştır.

 

2015 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmeleri de yılın ilk ayında hedefinden sapma gösteren bu mali plan ve henüz onaylanmayan 2016 bütçesi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. 2015 Ekim ayından bakıp önündeki Ocak ayını dahi doğru tahmin edemeyen bir plana bağlı olarak, 2017 yılına ilişkin karar vermek, sayıları 5 milyonu bulan memur ve emeklilerimizin kaderini kahve fallarına bırakmaktan öteye gitmemektedir.

 

2016 yılı için memurlara verilen zammın içerisinde 2015 yılı enflasyon farkının değiştirilmesinden kaynaklı olarak yaşanan %1,8’lik fark olduğu da hesaba katıldığında, hem bu yıl için öngörülen %6+5, hem de 2017 yılı için planlanan %3+4’lük maaş artışlarının enflasyona yenik düşeceği su götürmez bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Bu dönemde alınacak enflasyon farkı da maaşların gerçek anlamda artmayacağı yalnızca enflasyon artışına paralel olarak yükseleceği anlamına gelmektedir. Dolayısıyla memur ve emeklilerimizin maaşlarındaki gerçek artış 2016 ve 2017 yıllarında sıfır olacaktır.

 

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kayıplar da göz önünde bulundurulduğunda, 2012 yılından beri yapılmakta olan toplu sözleşme görüşmelerinin memur ve emekli maaşlarına olumlu hiçbir yansımasının olmadığı aşikârdır.

 

Bundan önce de defalarca görülmüştür ki, ekonomik planlar tutmayınca, revize edilmekte ve birçok kuruma ek kaynak sağlanmaktadır. Mademki yılın ortası bile gelmeden bütün ekonomik planlar değiştirilebilmektedir, öyle ise memur ve emeklilere ilişkin maaş artış planları da değiştirilmelidir. Henüz 2016 yılı bütçesi de Meclis’te onaylanmamışken en azından geçtiğimiz toplu sözleşmede değiştirilen enflasyon farkı hesabından kaynaklı %1,8 oranındaki zararın telafi edilerek, önümüzdeki dönemde yaşanacak yüksek enflasyona karşı memur ve emeklilerimizi koruyacak yeni tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.  

 

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türk Eğitim-Sen

İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]