SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Eğitimliler daha bağımlı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Sigaranın kolay ulaşılabilir olması ve sosyal işlevsellik özelliği nedeniyle bağımlılığı en kolay madde olduğunu belirten uzmanlar, sigara bağımlılığının ilaç ve bireysel psikoterapi ile tedavi edilebildiğini söyledi. Uzman Klinik Psikolog Saadet Merih Çengel, ülkemizde eğitim düzeyi arttıkça sigara kullanım sıklığının da arttığına dikkat çekerek sigara kullanan meslek gruplarının başında gazeteci, öğretmen ve doktorların geldiğini kaydetti.

Egitimliler-daha-bagimli

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi AMATEM’den Uzman Klinik Psikolog Saadet Merih Çengel, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara bağımlılığı ile ilgili önemli tespitlerde bulundu.

Sigaranın kolay ulaşılabilir olması ve sosyal işlevsellik özelliği nedeniyle bağımlılığı en kolay madde olduğuna dikkat çeken Çengel, dış kontrole bağlı kısıtlayıcıların bağımlılığın yaygınlığı ve gelişiminde temel bir role sahip olduğunu söyledi. Saadet Merih Çengel, sigara bağımlılığı ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bir madde ne kadar kolay ulaşılabilir ve sosyal olarak kabul görürse o maddenin yaygınlığı ve kullanım düzeni o kadar tehlikelidir. Bağımlılık düzeyi en az kokain kadar yoğun olan ancak tamamıyla yasal hatta toplumdaki saygıdeğer bireyler tarafından sıklıkla kullanılan, evde, işte, arabada kullanabileceğiniz hatta kullanmamanın zaman zaman sosyal işlevsellik ile ilgili sorunlara yol açabileceği bir madde düşünün. Adı nikotin olan bu madde, sigara yolu ile kullanılmaktadır.

Nikotin kişinin ruhsal yapılanmasını tutsak eden bir maddedir. Bağımlılığın gelişimi ile psikolojik durumun norm düzeyde olması nikotin kullanımına bağlıdır. Başka bir deyişle kişi normal hissedebilmek için sigara kullanmaya muhtaçtır. Farklı amaçlar ya da ‘Ben nasılsa bağımlı olmam’ şeklinde başladığımız sigaraya zaman içerisinde gündelik işlevselliğimizi koruyabilmek için muhtaç kalırız”

Dünyada ters, ülkemizde doğru orantılı

Sigara kullanımının ülkemizdeki meslek ve eğitim gruplarına göre dağılımına bakıldığında karşımıza çıkan sonuçların da şaşırtıcı olduğunu belirten Çengel, “Öncelikle dünya genelinde sigara kullanımı ile eğitim düzeyi ters orantılıyken bizde doğru orantılıdır. Araştırmalar eğitim düzeyinin artması ile sigara kullanım sıklığının arttığı göstermektedir” dedi.

Gazeteciler ilk sırada, eğitimcilerin de yarısı sigara içiyor

Yapılan çalışmalarla en yoğun sigara kullanan meslek gruplarının da ortaya çıktığını belirten Çengel, gazeteci, öğretmen ve doktorların ilk sırada yer aldığını söyledi.

En yoğun sigara kullanan meslek gruplarının sırasıyla yüzde 64 ile gazeteciler, yüzde 51 ile öğretmenler, yüzde 44 ile doktorlar ve yüzde 17 ile politikacıların olduğunu gösterdiğini belirten Çengel, “Bu meslek gruplarının genel toplum ve gençler tarafından belki de en çok model ve örnek alınan meslek grupları olması da önemlidir. Ülkemizde eğitim sektörümüzdeki eğiticilerin yarısı sigara içerken bu oranların ABD’de ülkemize kıyasla beşte biri kadar olduğu dikkat çekmektedir” dedi.

Sigaradan tedavi ile kurtulun

Sigara bağımlılığından tedavi ile kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Çengel, “İlaç tedavisi ve nikotin yerine koyma tedavisi ile tedaviler mümkün. Ayrıca eşlik eden psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisi de sağlanıyor. Bunların yanı sıra bireysel psikoterapi, motivasyonel görüşme, BDT ve Mindfullness odaklı terapi de uygulanıyor. Tedavi kapsamında içselleştirilmiş ve sürdürülebilir SB (sigara bırakma) motivasyonunun sağlanması, bağımlılık ile ilgili psikoeğitimin verilmesi de amaçlanıyor. Nüks önleme odaklı çalışmalar kapsamında ise tetikleyiciler ve riskli durumlar üzerinde çalışılırken; istek ile baş etme becerilerinin geliştirilmesi ve motivasyonun sürdürülmesi hedefleniyor” diye konuştu.

İlgili Haberler

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Sağlık
26 Mart 2024
21 gün şeker tüketmeyince ne olur?

Şeker tüketimini kesmek, özellikle eklenmiş şekerlerin fazla tüketildiği diyetlerde, vücut üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. 21 gün boyunca şeker tüketmemek, fiziksel sağlık üzerinde önemli ve fark edilir değişiklikler yapabilir. İşte bu değişikliklerden bazıları… Kan Şekeri Düzeylerinde İyileşme Şekerin kesilmesi, kan şekeri seviyelerinin daha stabil olmasına yardımcı olabilir. Bu, ani enerji düşüklüklerinin ve yorgunluk hissinin […]