SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Stajyerlikte usta-çırak yöntemi, doğru adım

Yayınlanma:
ABONE OL

Ülkemizde öğretmen yeterliliği hep tartışılagelmiş ancak yıllar yılı kayda değer hiçbir adım atılamamıştır. “Eğitim fakülteleri iyi öğretmen yetiştirmiyor, bakanlığın hizmet içi eğitimleri verimsiz ve öğretmenler kendini yenilemiyor.” tespitleri üzerinden yürüyen kısır çekişmeler ve karşılıklı suçlamalarla yeterince zaman kaybettiğimizi sonunda birileri görmüş olmalı ki stajyerlik dönemi ile ilgili güzel bir adım atılmış. Umarım bu fikir, doğru uygulayıcılarını bulur ve devamlılığı sağlanır.

dogru-adim-usta-cirak-yonetimi

Bu uygulama ile atanan otuz bin öğretmen, görev yerlerine hemen gitmeyecek, istedikleri yerde seçecekleri rehber-usta öğretmenle, haftada üç gün çalışarak tecrübe kazanacak. Kalan iki gün idarede veya maarif müfettişleri ile çalışacak. Rehber öğretmenlerin, meslekte on yılı tamamlamış, ulusal ve uluslararası projelerde görev almış, sosyal kültürel etkinliklere katılım göstermiş, mesleğinde temayüz etmiş öğretmenler arasından seçilecek olması stajyer öğretmenlerimiz için çok büyük bir şans olacaktır. Okul idarelerinin çalışma şeklini görmelerinin avantaj olacağını ancak maarif müfettişlerimizin katkılarını iyi ayarlamaları gerektiğini şimdiden söylemeliyim. Olumsuz örneklerle mevzuatın sevimsiz girdaplarında eskiye dair anılar, yeni göreve başlayacak öğretmenleri motive etmeyecek, tedirgin edecektir.

Eğitimde başarıyı arıyorsak yatırımı doğru yere yapmalıyız. Eğitim alanında yapılanları saymaya başlayan bütün yetkililer; şu kadar derslik yapıldı, bu kadar öğretmen atandı, ders kitapları ücretsiz verildi, fatih projesi ile şu kadar etkileşimli tahta ve tablet dağıtıldı diye söze başlıyor. Peki, başka ne yapıldı? Başka ne yapılmalıydı? Müfredat ve ders kitapları elden geçirilmeli, öğretmen eğitimine ağırlık verilmeli tespitlerini geç de olsa bugün yapabiliyorsak sonunda doğru yoldayız demektir.

İçi boş projelere ve popüler uygulamalara harcadığımız kaynağı, öğretmen eğitimine harcasaydık, etkileşimli tahtalar, öğretmenler ve öğrenciler için ihtiyaç haline gelecek ve sınıflarda aksesuar görevi görmeyecekti. Sınava dayalı sistemi dönüştürebilseydik, kapattığımız dershaneleri kendi elimizle okulların içinde açmak zorunda kalmayacak, kitap piyasasını bir taraftan yasaklarken diğer taraftan okulların içine taşımayacaktık. Artık kendimizi kandırmaktan vazgeçerek şu görmezden geldiğimiz bütün gerçekleri görelim ne olur?

Madem problemi gördük ve sıra dışı uygulamalar yapmaya cesaret edebiliyoruz, bir teklifim olacak. Bir yıllığına ders kitaplarını ücretsiz dağıtmaktan vazgeçelim ve bu kaynakla bütün öğretmenleri, on günlüğüne yurt dışı eğitim gezisine gönderelim. Başarı hikâyelerini yerinde görelim.

Bakanlığın, öğretmen eğitimini kendisi yapmaktan vazgeçerek, teşvik eden bir sisteme geçmesi gerekir. Yönetici atamada, yüksek lisansa ve ikinci üniversiteye verilen puan sayesinde binlerce eğitimcinin yeniden öğrenci olduğu unutulmamalıdır. Üniversitelerin, özel akademilerin vereceği tanımlanmış seminer belgelerine verilecek puan, kariyer ve ek ödeme gibi avantajlarla büyük bir hizmet içi eğitim hamlesi yakalanabilir.

Stajyer öğretmenler için getirilen yeni uygulamanın yerinde ve anlamlı bir çaba olduğunu düşünüyorum. Uygulamada ortaya çıkacak küçük problemler yüzünden vazgeçilmeyerek yerinde iyileştirmelerle ısrarlı olunmalıdır. Böylece eğitim fakültelerinin eksik bıraktığı uygulama tamamlanmış olacaktır.

Talat YAVUZ

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı

İlgili Haberler

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]