SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Milli Eğitim ve Besmele

Yayınlanma:
ABONE OL
Milli Eğitim ve Besmele

Besmele ile ilgili Hadis-i Şerifler:

‘’Besmele Her kitabın anahtarıdır.’’

‘’Her önemli iş ki, bismillah ile başlanmamıştır, güdüktür vesselam.(hayırsızdır, başarısızdır.)’’

‘’Cebrail bana vahiyle geldiğinde, ilk  gönlüme ilga ettiği –Bismillahirrahmanırrahim– oldu.’’

‘’Başında –Bismillahirrahmanirrahim-ayeti kerimesi bulunan bir dua geri çevrilmez.’’   “Bir sıkıntıya düştüğün zaman ‘Bismillâhirrahmânirrahîm, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm’ de. Muhakkak ki Allâhü Teâlâ bu duâ sebebiyle dilediği belâları bertaraf eder.’’

Besmele, Kur’anı Kerimin 113 suresini başlangıcında,  Neml Suresinin içinde bir defa olmak üzere, toplam 114 defa tekrarlanmaktadır. Bunun ilahi hikmetleri sonsuzdur.

Önemli ve meşru işlerimize ‘’Bismillah’’ veya ‘’Bismillahirrahmanirrahim’’ayeti kerime si ile başlamak, yerine ve önemine göre farz vacip sünnet veya menduptur.Etinin yenmesi helal olan bir hayvan, üzerine besmele okunmadan kesilirse, yenmesi haram olmaktadır. Peki, besmele okumadan yediklerimizin, içtiklerimizin ve yaptıklarımızın hükmü neoluyor ?

Besmele-i Şerife hakkında kıraat ve Fıkıh kitaplarında açıklamalar mevcuttur.

Allah’ın ismi ile başlanmayan her hangi bir iş, Allah’ın yüce makamına arz edilmemiş oluyor.  O’nun huzuruna arz edilmeyen her iş ebter oluyor, başarısız oluyor, koskocaman bir hüsran ve pişmanlıklarla sonuçlanıyor.

Hayatımızda, hayırlı ve meşru olan her işe;AllahüTealanın adını anarak-Euzübillahimi

neşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim-ile başlamak; her Müslümanın üzerindetitizlikle

durması gereken önemli bir görevdir. Bir Müslüman her hangi bir işe, ‘’Besmele’’ ile başlamak

la;  ‘’Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile, emri ile, izni ile, sonsuz kuvveti, kudreti ve koruması ile bu işimi yapıyorum. O, yardım etmezse, bu kuvvet ve kudreti vermezse, engellere güçlüklere karşı beni korumaz ise, ben hiçbir şey yapamam. Hiçbir işte başarılı olamam’’ diyerek;acziyetini sergilemekte, her işini Allah’a arz ve havale etmektedir. Her okunacak ve yapılacak mühim ve meşru işe, ‘’Besmele’’ ile başlanması, o işin başarı ve zaferiningarantisidir.

Fakat, bu milletin evlatlarına; her işe besmele ile başlamanın önemini ve gereğini,ciddi bir eğitimle öğretecek, sevdirecek ve alışkanlık haline getirecek olan Milli Eğitim Bakanlığı; bakanlığın eğitim kurumları, okulların müfredat programları, ders kitapları, hatta; bu görevi en güzel bir şekilde gerçekleştirmesi beklenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarının dahi hayrete düşürecek ölçüde lakayt, milli şuurdan uzak hazırlandığı görülmektedir.

Prof. Recai DOĞAN’ın yazdığı, MEB. Talim ve Terbiye Kurulunun 2016-2017 öğretim

Yılları arasında okunmasına onay verdiği, Yıldırım yayınlarınca basılan ‘’İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi-4 isimli kitaba kısa bir göz atmakla bu vahim durum  görülebiliyor:

Kitap,Ay Yıldızlı Bayrağımızın resmi ile başlıyor ve devam ediyor. Peygamberimiz(sav) in, ‘’her işe besmele ile başlayın’’ talimatı, bu kitapta ve bütün ders kitaplarında gözardıedili yor.Oysa, şehitlerimizin kanı ile boyanmış Al Bayrağımızın resmi, güzel bir ‘’Besmele-i Şerife’’ ile taçlandırılsa, istiklal ve istikbalimizin garantisi gençlerimizin kalbinde Al Bayrağımıza olan saygı sevgi ve kutsiyet daha da yücelmez mi?

Besmele ile başlayan ders kitaplarındaki derslerin eğitim ve öğretimi de, besmele ile yapılırsa inancımıza göredaha hayırlı ve dahabaşarılı olmaz mı? Elbette bu soruların cevabı evet olacaktır.

Kitabın 1. Ünitesinin, 1.1no’lu konusu ‘’Besmele’’ olarak seçilmiş. Hadisi şerifin ‘’ her işimiz

de’’ ifadesi ile genelleştirdiği besmele okumayı/yazmayısadece,‘’günlük konuşmalarımızda kullandığımız dini bir kavram’’ ifadesi ile sınırlandırılmış, önemi ve kutsiyeti daraltılmış, küçül tülmüş, öğrencinin dik katinden kaçırılmıştır.  Aynıkonunun etkinlik bölümünde ise, aile fertlerinin topluca yemek yedikleri bir resim konmuş. Resimdeki babaannenin ve annenin kıyafetleri İslami bir kıyafet değil.

Ayrıca, ‘’etkinlik’’ kelimesi ders konularının uygulaması demekse, neden ‘’dersintatbikatı’’ denmiyorda, etkinlik deniyor? Din Dersinde, dini kavramlar neden sessizce öğrencinin önünden çalınıyor ve kaçırılıyor?

Konu ‘’Besmele’’ olduğuna göre,besmele konusunun en güzel tatbikatı; ders öğretmeninin, sınıfabesmele ile ‘’esselamüaleyküm’’ diyerek girmesi, öğrencilerin ayakta birlikte,‘’vealey kümSelam’’ diyerek selamlaşmaları olurdu. Yine sınıfta;öğretmenin öncülüğünde, öğrencilerin koro halinde derse’’ Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim’’ ile, ve öğ-rencinin zeka ve kabiliyetini, ufkunu ve başarısını artırıcı kısa bir duayı okuyarak başlamaları bu dersin en güzel tatbikatı olurdu.

Geleceğimiz, en kutsal varlığımız gençlerimizin; bütün insanlığı mutluluğa ve saadete kavuşturacak muasır medeniyetler üzerinde, adil bir yönetim, adil bir medeniyet kurmalarını gerçekleştirecek  tek vasıta olan eğitim sistemimizin bir an önce milli bünyemize, milli şuuru muza uygun hale gelmesi; şu günlerde ülkemizin şiddetle ihtiyaç duyduğu ‘’Dindar nesil’’ yetiştirmek isteyen yöneticilerimizin bu isteklerine,ülkemizin istiklal ve istikbaline çok uygun düşecektir.

 

Hamdi ÇOLAK

author avatar
Hamdi Çolak
KISA ÖZ GEÇMİŞİM01.05.1954 yılında Çorum İli, Osmancık ilçesi, İncesu köyünde doğdum. İlk okulu köyümde okudum. Orta ve lise tahsilimi 1971-1977 yılları arasında Çorum imam Hatip Lisesinde Devlet Parasız yatılı öğrencisi olarak tamamladım. Mezun olduğum 1977 yılında İstanbul Kartal 122 Evler Kur’an Kursu Öğreticiliği görevine atandım. Aynı yıl (ilahiyat fakültesine dönüşen) İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne girdim. Gece bölümünden 1981 yılında Tefsir- Hadis bölümünden mezun olarak lisans eğitimimi tamamladım. 1983 yılında, Urfa’da Yedek Subay olarak askerlik görevimi tamamladım. 1984 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca Zonguldak İli, Eflani İlçesine İlçe Müftüsü olarak atandım. 1985 yılında Milli Eğitim Bakanlığına geçerek, İstanbul Tuzla Lisesine Din Kültürü ve Ahlak Bil gisi öğretmeni olarak atandım. 1986 yılında Lise müdür yardımcısı oldum. 1990 yılında Sultan beyli ilçesi Turhan Feyzioğlu lisesine müdür yardımcısı olarak atandım. 1994 yılında Sultanbey li içesi Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu müdürü oldum. Bu görevime devam ederken 2003 yılın da Sultanbeyli ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü oldum. Bu görevime devam eder- ken 2008 yılında emekli oldum. Şu an bir özel okul müdürlüğü yapmaktayım. Bazı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalar yapmaktayım. Evliyim. İki çocuk babasıyım. Halen İstanbul Kartal İlçesinde ikamet ediyorum. 29.Nisan 2014Hamdi ÇOLAK

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]