SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel

Prof.Dr. Sönmez Sarıkamış’a “ Kahraman Asker Anıtı” yaptırıyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Yıllardır bu alanda çalışmalar yürüten Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez , 1914 yılında donarak şehit olan 90 bin asker adına yeni bir çalışmaya daha imza atmaya hazırlanıyor.  Sarıkamış, Milli park alanına yakın bölgede ulunan Taşlıtepe’ye (Kanlıtepe)  Kahraman Asker anıtı dikilmesi için kolları sıvadı. Heykel  tamamlanması durumunda Sarıkamış’ın ve Sarıkamış Meydan Muharebesinin bir sembolü olacak.

kahraman-aniti-yapiliyor

CHP Ardahan 21.22.23 dönem milletvekili  Ensar Öğüt de bir kampanya başlattıklarını ifade ederek, destek çağrısı yaptı.

İzinler çıktı hızlandırılması bekleniyor

Yüksek Mimar, ünlü Heykeltıraş Tankut Doğan tarafından hazırlanan proje için gerekli başvuruların yapıldığı, Orman Bakanlığından görüş alındığı, Kültür Bakanlığının dokuya uygun gördüğü,  Valiliğin de olumlu yanıt verdiği anıtın, bu yılın sonunda Sarıkamış müzesi  ile birlikte açılışının yapılması için bürokratik işlemlerin tamamlanması gerekiyor.

Finansörü Ar-El Üniversite Kurucusu Kemal Gözükara 

Proje’nin finansmanı Ar-El Üniversite Kurucusu Kemal Gözükara  ve Sarıkamış Dayanışma Grubu   tarafından sağlanacak. Yapılan planlamaya göre 16 Metre yükseklikte olacak heykel  yaklaşık 10 ton ağırlığında. 5 TIR ile nakledilecek, dağdaki montajı 15 gün sürecek. Projenin tamamlanabilmesi için Valiliğin yollar ile  çevre düzenlemesini yapması gerekiyor.

Neden Taşlı tepe kanlı tepe oluyor

Proje’nin finansmanı Ar-El Üniversite Kurucusu Kemal Gözükara’ya teşekkür eden Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez , “Heykelin  yapılacağı alanın asıl adı Taşlıtepe. Sarıkamış Meydan Muharebesi sırasında bu dağın Çamurlu Tepe tarafında 29. ve 17. Tümen varken Sarıkamış tarafında Ruslar var. Bizimkiler bu tepeyi aşsalar Sarıkamış’a girecekler. 29 Aralık 1914’te bu tepe 3 kez süngü hücumu ile el değiştiriyor ve bundan sonra tepenin adı Kanlı Tepe oluyor.  Heykel hem böyle bir özelliği olan, hem tüm kenti tepeden seyredilmeyi sağlayan hem de  Taşlıtepe  adeta doğal heykel kaidesi gibi.”dedi.

Devlet el atmalı

Konu ile yakından ilgilenen CHP Ardahan eski milletvekili Ensar Öğüt, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından başlatılan Sarıkamış, Taşlıtepe  kahraman Asker anıtının gerçekleşmesi için bir kampanya başlattıklarını ifade ederek, devletin soruna el atmasını, çalışmaların tamamlanması için bürokrasinin ve yasal işlemlerin  hızlandırılmasını, tüm Kars- Ardahan- Iğdır halkını ve derneklerini  sahiplenmeye davet ettiklerini söyledi.

Şehitlere vefa örneği

Öğüt, “ Öncelikle Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez  tarafından  yapılan çok sayıda çalışmanın yanısıra, böylesi bir anıtın yapılması, öncelikle 90 bin gencecik evlatlarımıza vefa borcudur. Tarihe ve tarihsel olaylara dikkat çekmedir, gelecek kuşaklara aktarmadır. Bölgenin tanıtılmasına katkıdır. Vatandaşlarımızın çıktığında müthiş bir görsel güzelliği seyrebilecekleri  bir ortamı sağlamadır. Devletin, ilgili bakanlıkların bizzat konu ile yakından ilgilemesi ve kısa sürede sonuçlanmasına önayak olmasını istiyoruz. Kars Ardahan ve Iğdır halkının, tüm hemşehrilerimizin, demokratik kuruluşların bu çalışmayı sahiplenmesini bekliyoruz. Projenin öncüsü Prof. Dr. Bingür Sönmez’e ve finansmanını sağlayan Ar-El Üniversite Kurucusu Kemal Gözükara ‘ya teşekkür ediyoruz  ”dedi.

İlgili Haberler

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]