SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

3 soruda suyun önemi

Yayınlanma:
ABONE OL

İnsan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli unsur sudur çünkü hayat suda başlar. “Anne karnındaki hayati sıvı” olarak nitelenen amniyon sıvısının yüzde 97 ila 99’u su ve mineral tuzlardan oluşur. Bu yüzden su, insan hayatında ilk andan itibaren vazgeçilmezdir. Peki, su içmenin faydaları nelerdir, gereğinden az su içmek nelere yol açar ve sağlıklı suya ulaşmak neden önemlidir?

3-soruda-suyun-onemi

Su, insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli unsurdur çünkü hayat suda başlar. Dokuz ay boyunca bebeğin içerisinde bulunduğu ve bebeğin korunmasını sağlayan amniyon sıvısının yüzde 97 ila 99’u su ve mineral tuzlardan oluşur. Bu yüzden su, insan hayatında ilk andan itibaren vazgeçilmezdir.

Vücudumuzdaki bütün sistemler, organlar ve hücreler fonksiyonlarını gerçekleştirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Bedenimiz için günde en az 2 litre su içmenin faydaları sayısızdır. Buna karşın, vücutta yaşanan yüzde 20’lik bir su kaybı insanı ölüme kadar götürebilirken, hayatta kalmak için oksijenden sonraki en önemli unsur olan suyun yetersiz tüketilmesi, yaşamımızı tehlikeye atacak ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Peki, su içmenin faydaları nelerdir, gereğinden az su içmek nelere yol açar ve sağlıklı suya ulaşmak neden önemlidir? 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy bu soruları cevaplıyor:

  1. Su içmenin faydaları nelerdir?

Yaşam içeceğimiz olan su, besinlerin sindirimine, emilimine ve hücrelere taşınmasına, hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasına, vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına, sindirim sisteminin düzgün bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesine, vücut ısısının denetlenmesine, eklemlerin kayganlığının sağlanmasına ve çeşitli biyokimyasal olayların gerçekleşmesine yardımcı olur.

Bununla birlikte, günlük su tüketimi, soğuk algınlığı, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonlarını engellerken, cilt sağlığının korunması, vücudun toksinlerden arındırılması ve zayıflama programı çerçevesinde kilo kaybının sağlanması için büyük önem taşır.

  1. Gereğinden az su içmek nelere yol açar?

İnsanlar, idrara çıkarak, terleyerek ve nefes alıp vererek su kaybederler. Bu su kaybının, düzenli bir şekilde su içilerek telafi edilmesi gerekir; Yetersiz su tüketimi, su kaybını artıracağı için halsizlik, kilo alma, cilt sorunları, erken yaşlanma, kabızlık, yüksek kolesterol, eklem ağrıları, tansiyon, sindirim bozuklukları gibi birçok sıkıntıya sebep olur.

Bununla birlikte, vücut yüzde 3 su kaybettiğinde, kan hacmi ve fiziksel performans düşer; yüzde 5 su kaybettiğinde, konsantrasyon azalır; yüzde 8 su kaybettiğinde baş dönmesi, aşırı yorgunluk ve nefes almada güçlük görülür; yüzde 10 su kaybettiğinde kas spazmı ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlarla karşılaşılır, son olarak yüzde 20 su kaybettiğinde ölüm gerçekleşebilir. Bunların hiçbirini yaşamamak için günde en az 2 litre su içmek şarttır.

  1. Sağlıklı suya ulaşmak neden önemlidir?

Dünyada su kaynaklarının azalmasıyla birlikte, temiz suya ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor. Küçük ölçekli yerleşimlerde altyapı eksikliği nedeniyle, büyük şehirlerde ise hem altyapı sorunları hem de artan tüketim sonucu temiz ve taze su bulmak neredeyse bir lükse dönüşmüş durumda.

Damacana ve plastik şişelerdeki suların kansere yol açtığı iddialarının üzerinden çok da zaman geçmemişken, sağlıklı suya en hızlı ve en kolay şekilde ulaşmak oldukça önem taşıyor. Bu kapsamda, sağlıklı ve taze su tüketimini yaygınlaştırmayı amaçlayanWaternet, şık tasarımlı su arıtma cihazlarıyla sağlıklı su içmeye önem verenlerin ilk tercihi oluyor.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]