SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Yüreği Erzurum sevdasıyla yanan bir aile, Seven ailesi!

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul’daki en eski ve büyük vakfın mütevazı Başkanı Mehmet Sabri Seven ile keyifli bir röportaj yaptık. Kadıköy rıhtımda faaliyet gösteren altı katlı vakfın faaliyetleri, Seven ailesi ve atlı spor hakkında samimi açıklamalarının yanısıra Erzurum’a yönelik yatırım düşüncelerini öğrendik.

Erzurum’luların Baba Ocağı diye bilinen İstanbul Erzurumlular Kültür Eğitim ve Dayanışma Vakfı  Başkanı Mehmet Seven’in mütevazı kişiliği ve olgun karakteri sayesinde, İstanbul’daki Erzurumlu hemşerilere vakıfçılık adına güzel çalışmalar yapılmaktadır.

Mehmet Seven Başkanın mütevazı tavrı sayesinde yine Erzurum’lu Medya ve Sanat camiasına hizmet amacıyla kurulan Erzurum Medya Sanat Derneği’ne kapılarını açarak 2. katını tahsis edip güzel örnek teşkil etti. Bu davranış Maltepe’de faaliyet gösteren Erzurumlular Kültür Eğitim Yardımlaşma vakfının İstanbul’da faaliyet gösteren Erzurum Dernekler Federasyonunun vakfın ikinci katına yerleşmesine vesile oldu. Yani gerçek anlamda birlik beraberliğin kapısını ilk aralayan isim Mehmet Seven olmuştur.

mehmet-seven-roportaj

Mehmet Seven Başkan sosyal medyayı etkin şekilde kullanması ve gündemi yakinen takip etmesi gibi özellikleri de dikkat çekmektedir. Her davete katılarak vakfı en iyi şekilde temsil ettiği gibi çözüm odaklı ilk adımları atması da güzel örnek teşkil etmektedir.

İstanbul Erzurumlular Kültür Eğitim ve Dayanışma Vakfı  Başkanı Mehmet Seven ile sohbetimiz esnasında Seven ailesinin at sevgisi ve ilgisinin hikayesini de öğrenmiş olduk.

Hulusi-seven-mehmet-seven--(2)

KG, Vakfın genel faaliyetlerinden bahsedermisiniz?

Seven, Vakfın geçmişi 1974 yılında İstanbul Erzurumlular Derneği adıyla kurulmuş ilk dernek olarak başlamış. Bu dernek 1989 yılında fesh edilerek vakıf kuruluşu gerçekleştirilmiş ve halen İstanbul Erzurumlular Kültür Dayanışma Vakfı adıyla faaliyettedir. Vakfımızda kuruluşundan bugüne kadar her Ramazan ayında her gün 100 -150 kişiye her gün iftar yemeği verilmektedir. Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere ayni, nakdi şeklinde yardımlarda bulunuyoruz.

Vakfımızda çeşitli kurslar düzenlemekteyiz. Erzurum TRT Radyo sanatçımız Soner Mızrak bağlama kursu veriyor. Profesör Ziya Yurttaş ingilizce kursu vermektedir. Dünyada Çakıl taşlarıyla resim yapan tek isim olan Fehim  İbrahimhakkıoğlu ağabeyimiz  Çakıl Taşlarıyla resim kursu vermektedir. Bu kursa katılan kursiyeler geçtiğimiz yıl Naitilius AVM de yaptıkları eserlerden oluşan bir hafta süreyle sergi açtılar.

Erzurum bar kursu ve ekiplerimiz her zaman faaldir. Kuruluşumuzdan beri devam eden en önemli kurslarımızdan Bar çalışmalarımız vezgeçilmezdir.   Hem erkek hem bayan folklör ikişer adet ekiplerimiz mevcut. Kültürel etkinliklere bar ekiplerimiz istenildiğinde gönderiyoruz. Erzurum adına faaliyette bulunan vakfımız bar ekibi bulundurmayı asli vazife gibi görmekteyiz.

Kadın Kollarımızda oldukça aktif çalışmalar yapıyor!

2001 yılından İtibaren faaliyette olan, vakfımız kadın kollarının, Başkanı Sayın Bilge Seval Alakuştekin önderliğinde çok güzel, faydalı ,kültürel ve sosyal faaliyetler yaptıklarını ve bu faaliyetlerinden elde ettikleri gelirlerle vakfımızın verdiği öğrenci burslarına çok önemli katkılarda bulunduklarından bahsetmeden geçemeyeceğim, kendilerine şahsım ve vakfım adına teşekkür ediyorum.

Mehmet-Seven-12-(2)

Vakfımız burs konusunda iddialı!

KG, burs konusundaki çalışmalarınızdan bahsedermisiniz?

Seven; Vakfımızın kurulduğundan beri devam eden faaliyetlerden birisi öğrenci bursu konusudur. 2015 – 2016 öğretim yılında 128 öğrenciye burs verilmektedir. 2.250.00 – ₺ yaklaşık yıllık 300.000- ₺ burs verilmektedir.

Burs verme konusunda bazı kriterlerimiz var, bu kriterlerden olmazsa olmazı, burs alan öğrencinin Erzurumlu olması, ihtiyaç sahibi olması, ailesi Erzurum’da veya başka yerde ama kendisinin İstanbul’da okuyor olması. Okul not durumu, öğrencinin her sınıfta transkirp alıp takibi yapılmaktadır. Yani öğrenciye birinci sınıftan mezun olana kadar burs verirken, başarılı olup olmadığını da takip ediyoruz.

Buradan burs alıpta başarılı bir grafik çizip çizmediğini takip ediyoruz. Bir sivil toplum örgütünün yapabileceği en güzel faaliyet öğrenci bursudur. Burs konusunda vakfımız her zaman en öncülük yapmıştır. Hemşerilerimiz burs konusunda oldukça duyarlılar, herkese teşekkür ediyorum, bunun yanısıra vakıf yönetimine güven duyulması da çok önemli. Yani burs veren hayır sahipleri yardımların nereye gideceğinden en ufak bir endişe etmemektedir. Bu konuda vakfımız oldukça başarılı durumdadır.

Mehmet-Seven-plaket-ı-(7)

KG Burs vermek isteyenlere mesajınız neler olabilir?

Seven; Gönül isterki her burs talebine olumlu cevap verebilelim, ama imkanlar elverdiği ölçüde burs verilebiliyor. Her sene yaklaşık bin burs talep ediliyor, ama bu sene verebildiğimiz burs sayısı 128 adet. Alınan burs bağış miktarı ne kadar ise o ölçüde burs verilebiliyor. Vakfımıza yapılan burs bağış miktarı, burs talebinde bulunan öğrencilere belirlenen kriterlere uygun şekilde dağıtılmaktadır. Hemşerilerimizden ricamız burs desteğine daha fazla katkı sağlamalarıdır. Burs vermek zekat yerine de geçer, çocuklarımızın yetişmesinde yapılan destek, geleceğimize yatırım demektir. Vakfımızdan burs alan öğrencilere muhakkak vakfımızda yapılan kültür eğitim faaliyetlerine katılmalarını sağlıyoruz.

Her ay bir kez burs almak üzere vakfımıza gelen öğrenci, hafta sonları da folklör, bar, resim gibi dallarda verilen kurslara katılmaktadır. Aynı zamanda vakfımızda yapılan etkinliklere katılarak bir nevi Erzurum kültürünü geleneklerini yaşayabilmektedir. Yani memleketten uzakta yaşarken Erzurum’u da vakfımızda yaşatmaya çalılşıyoruz. Vakfımıza yakın olanlar öğlen yemek yemeğe vakfımıza gelebiliyor.

Mehmet-Seven-fotolari-konusurken-(1)

  1. Vakfınız siyasete ne kadar yakın?

Seven; Sevgili Kenan, üst kimliğimiz Erzurum’dur. Vakfımız siyasete yaslanmadan siyaset üstü bir çizgi sergilemiştir, öyle de olacaktır. Vatanın bölünmez bütünlüğü konusunda taviz vermeyen her partideki Erzurum’lu aday veya bürokratlarımız vakfımıza gelerek görüş ve düşüncelerini aktarabilirler. Vakfımıza gelen giden her insan aynı görüşten olmak zorunda değildir. Bizim bin tane üyemiz var, gelen gideni sayarsan onbilerce hemşerilerimiz vakfımıza gelmektedir. Hepsi aynı görüşten olabilir mi? Yönetim kurulu üyelerimizde farklı görüşlere sahip olabilir. Hepimiz, vakfın kapısından içeri girerken siyasi düşüncelerimizi dışarda bırakarak girmeye hassasiyet gösteriyoruz. Üst kimliğimiz ortak paydamız Erzurum ve Erzurumluların menfaatleridir.

Seven ailesinin at sevgisi nereden geliyor?

KG, Başkanım biraz da Seven ailesinden bahsedermisiniz? Atlı sporla ilginiz nereden geliyor

Seven; Atlı spor kulübümüzden bahsedeyim. Rahmetli dedem babamın babası İbrahim Ethem Seven, (Devlet 1920 yıllarında Posta İdaresini özelleştirmiş). Doğu anadolu ve Kuzey Doğu Posta İdaresini de işletmesini dedemler yapıyormuş. O zamanki lakabı da Menzilci İbrahim Efendi imiş. Menzil hedef – erişim demektir. O yıllarda motorlu taşıt yok, nakliye ne ile yapılıyor, at arabası ve atlı kızaklarla yapılırmış. Bu minvalde her zaman dedemlerin ahırlarında 80 – 100 civarında at bulunurmuş.  Nedeni ise Erzurum’dan Ağrı, Trabzon, Bayburt, Doğu Beyazıt arasında nakliye yapılırken 4 -5 yerde dinlenme tesisi diyebileceğimiz hanlar varmış. Her tesiste en az on at bulundurulurmuş. Erzurumdan çıkan araç örneğin Hasankale’de Horasan’da mola vererek atları değiştirirmiş.

Sencer-Horasan-at-(13)

At sevgisi, atadan dededen kalan bir mirastır bizim için,

Bu sebeple  Hulusi Seven o zamanlar çocukluğunu atlarla yaşayarak geçirmiş. At sevgisiyle büyümüş, ben çocukken hatırlıyorum, Erzurum’dayken bizim yarış atlarımız vardı. İstanbul’a geldiğimizde de at sevgisi devam etmiş. Babam Hulusi Seven İstanbul gibi bir şehirde at sevgisini devam ettirmiş. Hem çocuklarına at sevgisini aşılamak hemde ata olan sevgisini devam ettirmek için Samandıra’daki çiftliğimizde Samandıra Atlı Spor Kulübünü kurdu. Yaklaşık yirmi beş senedir 40- 50 tane atlarımız vardır. Halen devam etmektedir. Samandıra çiftliğimizdeki atlar Konkurhipik engelli atlama sporuna uygun atlardır. Bu sporda para, bahis, kumar gibi şeyler yoktur. Bu amatör bir spordur, burada kupa kazanan para almaz sadece kupa kazanır. Dünyanın her yerinde böyledir. Yani bildiğiniz Veliefendi Hipodrumundaki yarışlardaki gibi paraların döndüğü bir spor değildir.

Bu at sevgisi Seven ailesinde her zaman olmuştur, biz bu sevgiyle yaşamaya devam ediyoruz.

Bu amatör bir spordur. Benim yeğenim ablamın oğlu Sencer Horasan’da bu sporun Türk Milli Takımının kaptanıdır. Babam Hulusi Seven bu kulübü kurduğunda Sencer Horasan 4-5 yaşlarında idi. Rahmetli Ethem ağabeyimin oğlullarıda Fatin Seven olsun Oytun Seven olsun Nesim İbrahimhakkıoğlu olsun onların hepsi dedelerinin sayesinde bu sporda başarılı sporcu oldular.  Sencer Horasan, Türkiye Atlı Spor Federasyonuna Bağlı Konkurhipik Milli Takımının Kaptanı.

Sencer Horasan’ın Balkan Şampiyonluğu, sayısını hatırlayamadığım Türkiye başarıları var. Kazandığı Cumhurbaşkanlığı Kupaları, Başbakanlık Kupaları, Genelkurmay Başkanlığı kupaları vardır.

Sencer Horasan Hisleriyle Binen Bir Sporcu!

Sencer Horasan atı anlayan, hisseden, tanıyan ve ne istediğini gayet iyi bilen bir binici. O, insanlar ile iletişim kuramayan ve herkesin problem yaşayıp binmekten vazgeçtiği bir atı şampiyon yapan bir  antrenör (Sencer ve Lavaro)…

19 Kasım 1977 İstanbul doğumlu  olan Sencer Horasan, 1994 yılında kurulan Samandıra Atlı Spor Kulübü’nün sahibi, işletmecisi ve aktif müsabık antrenörü.

Neden atlıspor başarıları bizim Erzurumda olmasın ki?

KG, Bu at sevgisi konusunda Erzurum’a yönelik çalışmalarınız varmıdır?

Bu atlı sporu Erzurum’da yapalım şeklinde yeğenim Sencer Horasan ile konuşuyoruz. Önümüzdeki günlerde Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile görüşeceğiz. Hatta Sayın Mehmet Sekmen ile Samandıra Belediye Başkanlığı Kartal Belediye Başkanlığı hatta Kartalspor Kulübünde ben ve Serdar Taflan ile Yönetim Kurulunda görev almıştık. Başkanın spora olan tutkusunu ilgisini bildiğim için ben bu konuyu kendisiyle görüşüp bu konuda adımlar atacağız. Erzurum için atasporumuz cirittir. Cirit ile birlikte bu Konkurhipik sporunuda Erzuruma kazandırırsak sportif faaliyetler açısından çok faydalı çalışmalar yapmış olacağız.

  1. bu atlı spor konusunda Erzurum biraz geri kalmış durumda değilmi?

Maalesef, diğer sporlarda olduğu gibi atlı spor konusunda da çok geri durumdayız. Geçmişte ben hatırlıyorum boks milli takımında Erzurum söz sahibi idi. Güreş Milli takımında söz sahibiydik, kayakta başarılarımız ortada. Atlıspor İstanbul Ankara Bursa İzmir Adana gibi farklı şehirlere de kaymış ilgi gösterilmiş durumda. Neden atlıspor başarıları bizim Erzurumda olmasın ki? Bu konuyu sayın Başkan Sekmen ile görüşüp en kısa zamanda gerekli adımları atacağız. Başkanında bu konuda tutkusu olduğunu biliyorum ve yardımcı olacağına eminim.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Admin See Full Bio