SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Taşeronlar Kadroya Geçirilirken 4/C ve 4/B’liler Ne Olacak?

Yayınlanma:
ABONE OL
Taşeronlar Kadroya Geçirilirken 4/C ve 4/B’liler Ne Olacak?

Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu 22 Mart 2016 tarihinde yaptığı açıklamada kamu işyerlerinde çalışan bütün taşeron işçileri kadroya geçireceklerini açıkladı ve bununla ilgili bütün çalışmaların tamamlandığını ifade etti. Konu, kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde çalışan yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personeli doğrudan doğruya ilgilendirmektedir. İnsanların güvencesiz olarak köle gibi çalıştırılmasından vazgeçilmesi önemli ve doğru bir adımdır. Ancak 4/C, 4/B statüsünde çalışanlar ile yine kamuda “geçici” ve “vekil” olarak istihdam edilen personel de bu haklardan yararlandırılmalıdır. Ayrıca KPSS girip 50 ve üzeri puan alanların da acilen istihdamı bir zaruret haline geldiği gerçeği hak ve adalet namına gözden uzak tutulmamalıdır.

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron personelin kamuda “özel sözleşmeli personel” pozisyonunda istihdam edileceğini ve bu haktan 1 Kasım 2015’ten önce işe girip halen çalışmakta olanların yararlanabileceğini bildirdi. Maliye Bakanı konu ile ilgili yaptığı açıklamanın devamında şu hususlara dikkat çekti:

 

Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; Sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak. Bu kişiler, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Mevcut aylıklar üzerinden maaş verilecek.Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar. Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek”.

 

Maliye Bakanının bu açıklamaları çalışma hayatı için büyük önem arz etmektedir. Nitekim taşeron çalışanların önemli bir bölümü halen maaşlarını tam alamamakta, izin kullanamamakta, bir kısmının SSK primleri yatırılmamaktadır.

 

          Taşeron işçilerin maruz kaldığı bu insanlık dışı uygulamalar kaldırılırken, 4/C ve 4/B’li çalışanlar da 4/A’ya geçirilerek mağduriyetleri giderilmelidir. Ayrıca üniversitelerde işçi statüsünde çalıştırılan yüksekokul mezunları da memur kadrosuna alınmalıdır. Bunların yanında vekil ebe, vekil hemşire, vekil imam gibi güvencesiz çalışmaya da son verilmelidir.

 

2015 yılı Ağustos ayında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde kabul edilerek üzerinde çalışma yapılması konusunda anlaşılan, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin C fıkrası uyarınca istihdam edilen geçici personel ile yüksekokul mezunu kamu işçilerinin kadroya geçirilmesi konusunda bugüne kadar herhangi bir adım atılmaması üzüntü vericidir.

 

          Devlet kurumlarında aynı işi yapan fakat farklı ücret ödenerek iç barışın bozulmasına neden olan farklı istihdam türlerine biran önce son verilerek adalet sağlanmalıdır.  Kamudaki çok başlı yapı sonlandırılmadan, çalışanların iş güvencesisağlanmadan,  insanca yaşanabilecek bir ücret ödenmeden, çalışanlar asli ve süreklilik arz eden kadrolu statüye geçirilmeden istenilen verimi elde etmek ve huzursuzluğu ortadan kaldırmak mümkün değildir.

 

Bu nedenle taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesine ilişkin hazırlanıp TBMM’nesunulacak olan kanun taslağına başta 4/C’li, 4/B’li, üniversitelerde işçi statüsünde çalıştırılan yüksekokul mezunları ile 5393 sayılı Kanuna ve diğer mevzuat hükümlerine tabi güvencesiz çalıştırılan personelin de dâhil edilerek söz konusu personelin de 4/A memur kadrosuna geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca KPSS girip 50 ve üzeri puan alanların da acilen istihdamı bir zaruret haline geldiği unutulmamalıdır.

 

 

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

                                                                                          Türk Eğitim-Sen

İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]