Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Türkiye’de bilim adamı yok, mühendis var. Bizim bilim adamına ihtiyacımız var. Türk mühendislerinin geliştirdiği değil Türk bilim adamlarının geliştirdiği projelere ihtiyacımız var” dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Başkan Gençlerle Buluşuyor” programında ilçe gençliği ile “Dijital Hayat” konusunda söyleşi gerçekleştirdi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Bilal Eren’in moderatörlüğünde Tuzla Sahil Sahnesi’nde düzenlenen söyleşide teknolojik yeniliklerin Tuzla’daki uygulamaları, akıllı belediyecilik hizmetleri ve projeler hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Sosyal Medya Kullanımına ‘Neşter’ Örneği
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sosyal medyanın yaygınlaşmasının teknoloji kullanımına farklı bir boyut kazandırdığını vurguladı. Sosyal medyanın doğru kullanımı için kullanıcının dikkat etmesi gerekenleri paylaşan Başkan Yazıcı, bu açıklamasında neşterin kim tarafından nasıl kullanıldığında doğuracağı sonucu örnek gösterdi. Başkan Yazıcı, “Sosyal medyanın hayata girmesi ile beraber dijital hayatta farklı bir boyut kazandı. Hem bireyin kazanması hem de kamu otoritesinin bu katılımı en iyi şekilde değerlendirebilirse katılımcı, demokratik parlamenter sisteme iyi bir katkı olur. Artık sosyal medya ile evimizde oturup kamunun her yerine ulaşıp istediğiniz şeyi söyleyebiliyorsunuz, katkıda bulunabiliyorsunuz, bilgi alabiliyorsunuz. Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu dünyada bilgiye ulaşmamak tembellik olur. “Doğru kullanmak lazım” sözü klişe bir ifade ama neşteri doktora verirseniz adam kurtarır, katile verirseniz adam öldürür. Sosyal medyayı yerinde kullanmak lazım. Çok zaman kaybedecek gereksiz işlerde olursak kapatmakta fayda var. Zaman öldürmek, telafisi edilmeyen şeylerden bir tanesidir. Bu kayba yol açtığına inanıyorsanız kapatmakta fayda var ama güzel kullanıyorsanız, iyi kullanıyorsanız, etkin kullanıyorsanız, ciddi ve gerçek hesapları takip ediyorsanız, ciddi bilgiye ulaşıyorsanız, kamuya, devlete, ilim adamlarına, fikir adamlarına ulaşılacak yerde kullanıyorsanız her zaman artıdır. Doğru arkadaşlıklar her zaman artıdır ama yanlış yerlerde kullanmak her zaman dezavantajlıdır” dedi.
Hızlı Olmak Zorundasınız
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, bilgi paylaşımının şartları eşitlediğini ama bu süreçte hızın öncelik kazandığını söyledi. Başkan Yazıcı, “Akıllı belediyecilik, akıllı kent ve tüm teknoloji kullanımında, bilgi paylaşımında hayatı kolaylaştırabilen, yani yaşamımızı kolaylaştıran, size zaman kaybettiren değil size zaman kazandıran olması lazım. “Büyük balık küçük balığı yer” denirdi ama şimdi ise hızlı olan yavaş balığı geçer. Hızlı olmak zorundasınız. Her şeye çok hızlı müdahale etmek zorundasınız. Zeka düzeyi aynıdır, bilgiye sahipsinizdir ama hızlı olursanız kazanırsınız. Artık bilgiye herkes sahip ama hızlı olursanız başarılı olursunuz. Zamanında yaparsanız başarılı olursunuz. Aksi takdirde hayatın hep bir yarış halinde olduğu günümüzde 2., 3. veya sonuncu olabilirsiniz. Dünyadaki bu yarışta hem birey hem de toplum olarak var olabilmek için hızlı olmak, zamanı iyi kullanmak durumundasınız” şeklinde konuştu.
Türkiye’de Bilim Adamı Yok…
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Belediyesi’nin teknolojik altyapısı, dijital uygulamaları ve sosyal medya yönetimi hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Teknoloji kullanımında öncü hizmetler sunarak son kullanıcıya her noktada ulaştıklarını, halkın katılımını ve rahat kullanımını sağlayan projeler ürettiklerini belirten Başkan Yazıcı, Türkiye’nin bilimsel alanda ilerlemesi için gençlere yön gösterdi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gençlere teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten bireyler olması çağrısında bulunan Başkan Yazıcı, “Bunu her yerde söylüyorum, söyleyeceğim de… Türkiye’de bilim adamı yok. Türkiye’de mühendis var. Bizim bilim adamına ihtiyacımız var. Türk mühendislerinin geliştirdiği değil Türk bilim adamlarının geliştirdiği projelere ihtiyacımız var. Elemanları kurarak devreler kurabilirsiniz ama elemanları geliştirecek bilim adamlarına ihtiyacımız var. 2 bin km. gidecek füze için malzeme teknolojisi yapacak bilim adamına, fizikçiye ihtiyacımız var. Dolayısıyla sizlerin bu yaşlarda şekillenmenizle bunlar olabilir. Amacımız da, Türkiye’nin sorunu da bu. Amerika’da bilim adamı yetiştiriyorlar ama Türkiye’den gitmiş bilim adamı veya öğrenciye malzeme dersinde, akışkanlar teknolojisinde veya yüksek ısıya dayanıklı malzeme teknolojisi derslerinde yabancı menşeilerini, kendinde o modernize olmazsa derslerine almıyorlar. Dolayısıyla çok çalışmamız lazım. Çok çalışmanız lazım. Çok daha fazla üretmemiz lazım. Amacımız; bilim ve teknolojiyle iyi zaman geçirmeniz değil gelecekte bizi emin adımlarla ilerletecek buluşları yapacak gençlere, beyinlere ihtiyacımız var. Burada özentiyle başlatarak biz bilim adamı yetiştirebiliriz. Sizlerin bunu istemesi lazım, istemeden de hiçbir şey olmaz. Bunun için biz de yerel yönetim olarak üstümüze ne düşüyorsa hazırız. 55 bin öğrenciden 5’i bunun için çalışsın kendimi mutlu hissedeceğim” şeklinde konuştu.
Teknolojiyi Az, Öz ve Kararında Kullanırsak Faydasını Görürüz
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, teknoloji koleksiyonu sahibi ve “İnsanın Teknolojik Yalnızlığı” isimli bir eseri bulunan ilgili bir birey olarak gençlere teknoloji kullanımında dikkat etmeleri gerekenleri şu şekilde paylaştı: “Teknoloji müthiş bir şey. Teknolojinin her imkanını kullanalım fakat insan yaradılışı itibariyle sosyal bir varlıktır. İnsan, karşılıklı etkileşim ister ve yalnız değildir. Bizim çok güzel bir atasözümüz vardır. Yalnızlık Allah’a mahsustur. Bizler sosyal veya sanal ortamda çok sınırsızca sohbet edebilsek de, bu durum tıbbi travmalara da neden olabiliyor. Teknolojiyi az, öz ve kararında kullanırsak o zaman biz teknolojinin faydasını görürüz. Dozu fazla kaçırırsak kendimizi farklı alemlerde, farklı kişiliklerde, farklı yerlerde buluruz. O zaman bu bize büyük bir çöküntü yapar. Yarın başarı beklerken hayatınızın kararmasına bile neden olur. insanın teknolojik yalnızlığı kendi kişiliğinizle gerçek yaşamla teknolojinin bağını kurabilecek ilişkileri kurmanız lazım”
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte Bilim Kampı kuracaklarını söyledi. Başkan Yazıcı, söyleşide gençlerin sorularını da yanıtladı. Başkan Yazıcı, programın finalinde gençlerle selfie çekti ve sosyal medya hesaplarından paylaştı.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası