SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Toplum

​Doğru ilk yardım, ölümleri yüzde 50 önlüyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Kazaların sebep olduğu ölümlerin yarısından fazlası ilk yarım saatte gerçekleşiyor. Uzmanlar, bu sürede yapılacak doğru ve etkili ilk yardım uygulamalarının ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sini önlediğini belirterek ilk yardımın önemine dikkat çekiyor: “Herkes ilk yardım eğitimi almalıdır”

 

Trafik sorunlarını çözümlemek ve trafik kazalarını önlemek amacıyla her yıl Mayıs’ın ilk haftası Trafik ve İlkyardım Haftası olarak anılıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Remziye Keskin, trafik kazalarında ilk yardımın hayati önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:

“Yaşadığımız sürece, bulunduğumuz her ortamda kazalar ve hastalıkların akut komplikasyonlarıyla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Dolayısıyla her yıl ev, iş ya da trafik kazaları, doğal afetler ve hastalıklar nedeni ile çok sayıda insan sakatlanmakta ya da yaşamını yitirmektedir.

Kazaların sebep olduğu ölümlerin yarısından fazlası ilk yarım saatte gerçekleştiğinden bu sürede yapılacak doğru ve etkili ilk yardım uygulamaları, ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sini önlemektedir.

İlkyardımcının görevlerini içeren Yaşam Kurtarma Zinciri’nin ilk iki halkasından birincisini oluşturan 112 Ambulans Servisi’ni aramak ve hasta/yaralılar hakkındaki mevcut tıbbi bilgileri hızlı-kısa-öz biçimde aktarmak bile hayat kurtarmada büyük bir adımdır.

Yine ilk yardım uygulamalarından biri olan “Temel Yaşam Desteği”, hayatını kaybetmiş kişilerin dolaşım ve solunum sistemi yerine geçebilme şansını tanımaktadır.

Herkes ilk yardım eğitimi almalı

Hayat kurtarıcı uygulamalar içerdiğinden ve iyileşme sürecini kısaltıp sakatlanmaları önlediğinden herkes ilk yardım eğitimi almalıdır. Bu eğitimin kazanımları sayesinde, sağlık profesyonelleri gelene kadar yapacağımız ilk yardım uygulamalarıyla sevdiklerimizi hayatta tutabilir, canlarımızı kurtarabilir ve yaşamlarımızın aynı kalitede devamını sağlayabiliriz. Çünkü ilk yardım, çıplak ellerle hediye edilebilen hayattır.”

İlgili Haberler

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]