SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

İSTATİSTİK

Yayınlanma:
ABONE OL
İSTATİSTİK

2015 – 2016 öğretim yılı başarı ile sona erdi.

 

 

 

Türkiye’de: 61 bin 200 okul, 652 bin derslik var. Öğretmen sayımız: 994 bin, öğrenci sayımız ise:17 milyon 600 bin. Bu verilere göre: derslik başına 28 öğrenci, öğretmen başına:18 öğrenci düşüyor.

 

 

 

Tüm okullarda 18 mi? Değil tabi. 14 kişilik sınıfta var, 24 kişilik sınıfta var. Ancak öğretmen başına: 18 öğrenci Milli Eğitim için büyük bir başarı, hatta büyük bir rekordur.

 

 

 

Bu rekoru egale eden bir başka rekorda: 18 milyon öğrenciden, 9 milyonunun takdir ve teşekkür almasıdır. 18 milyon öğrencimiz var ve bu öğrencilerin yarısının karnesi tepeden tırnağa 90’lar ve 100’lerle dolu. Öyle öğrenciler var ki; tüm notları 100, öyle sınıflar var ki; tüm öğrencileri takdir ve teşekkürlük,  ya da ülkedeki her iki öğrenciden biri süper.

 

 

 

Üniversite sınavına 2 milyon öğrenci girdi. Bu öğrenciler, kendilerine sorulan 40 matematik sorusundan sadece 6’sını, 40 fen bilgisi sorusundan sadece 4’ünü yaptı. Yani 12 yıl okuttuğumuz, bir- iki hatta üç yıl dershaneye gönderdiğimiz çocukların: Fen bilgisi dersindeki YGS başarısı: %10, Matematik dersindeki YGS başarısı: %13’ler seviyesinde.

 

 

 

Bir sınıfta bir öğretmene 18 öğrenci düşüyor, bu öğrencilerin yarısı takdir ve teşekkür almış,  karnesi 90-100 puanla dolu ama YGS sınavındaki başarısı % 10 bilemedin %12.

 

 

 

2 milyon öğrenci YGS sınavına girmiş, 180 puanı geçen 250 bin kişi, sıfır alan 33 bin kişi. Bu işte bir tuhaflık var. Kızımız çorba pişiremiyor, oğlumuz patlayan ampulü değiştiremiyor. Kızlar yumurta kırmaktan, erkekler damlayan musluğun contasın değiştirmekten bi haber. Çünkü akademik başarımız şişirme, sosyal başarımız sıfır. Çünkü her birimizde bir yanlışlık, her birimizde bir hata ya da bir eksiklik var.

 

 

 

Mesela: 5 yaşında birinci sınıfa öğrenci alma yanlış. Birinci sınıfta el yazısı ile okuma – yazma öğretme yanlış. Sınıfın % 50 sinden fazlası zayıf not alırsa sınav yeniden yapılır, mantığı yanlış. 6 yaşındaki çocuğu sekiz saat kuru bir sıra üzerinde oturtup, okulda tutmak yanlış. Onlarca farklı ders koyup bir günde 8-9 saat ders yanlış. Performans dedikleri, kırtasiye çıktısı ile sınıf geçme yanlış.

 

 

 

Kitapların içi yetersiz, Şiir yazma yerine şiir okuma günleri hatalı. Okullarımızda kütüphane, resim atölyesi, müzik sınıfı ve spor salonu gibi birimler eksik. Öğretmen yetiştiren bir kurum olan; Öğretmen Liseleri ve Eğitim Fakültelerinin kapatılması hatalı.

 

 

 

Anne ve babaların; bilgi ve başarı fukarası çocuğun takdir ve teşekkür belgelerini komşularına gösterip; “Benim çocuk, ne kadar akıllı”  demesi yanlış. Her şeyi çocukların önüne hazır koyup, onları tembelleştirmek, “Akıllı ve güzel“ diyerek şişirmek yanlış.

 

 

 

Hiç doğru yok mu derseniz var tabi yüzlerce, binlerce doğru, milyonlarca başarılı çocuk var. Ya başarısızlar

 

 

 

İstatistik rakamlar ve gerçekler böyle, tercih sizin.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]