SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Türk Halkı Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’nde tek yürek oldu

Yayınlanma:
ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Taksim Meydanı’nda düzenlediği ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’nde yüz binlerce vatandaş tek yürek oldu.

“Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” için sabah erken saatlerden itibaren Tünel, Tepebaşı, Beşiktaş ve Şişli gibi dört farklı noktada buluşarak Taksim Meydanı’na gelen vatandaşlar ellerindeki Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile Cumhuriyet ve demokrasiye sahip çıkmak için bir araya geldi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartallı vatandaşlarla birlikte Taksim Meydanı’ndaki coşkuya ortak oldu.
demokrasi-mitingi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin çağrısıyla Taksim Meydanı’nda saat 18:00’de başlayan mitinge Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu da katıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, mitingde “Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi tarihinde yerini alacaktır” dediği 10 maddelik ‘Taksim Manifestosu’nu okudu.

Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, çok sayıda milletvekili, il-ilçe belediye başkanları ve yönetimleri, sanatçılar, sivil toplum kuruluşları ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nden de bir heyet katıldı.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün de Kartallılarla tek yürek olarak buluştuğu mitingde sanatçı Onur Akın ve Selçuk Balcı da sahneye çıkarak şarkılar söyledi. Onur Akın, “Ne mutlu ki dünyanın en güzel cennet köşesi Türkiye’yi sizinle paylaşıyoruz. Bu ülkeyi karanlığa götürmek isteyen, geriye götürmek isteyen, can damarlarını kesmek isteyen insanlara karşı; tek yürek olup direnmiş insanlarla aynı topraklarda yaşamanın gururu içindeyim” dedi. Akın daha sonra sahnede “Bekle bizi İstanbul”, “Güzel günler göreceğiz” şarkılarını seslendirdi. Akın’ın ardından sanatçı Selçuk Balcı “Deniz Üstünde Fener” şarkısını söyledi. Cumhuriyete ve Demokrasi’ye sahip çıkan yüz binler ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak şarkılara eşlik etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte sahneye çıkarak halkı selamladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Cumhuriyet ve Demokrasi Buluşması”ndaki konuşmasına 10 maddelik “Taksim Manifestosu”nu okuyarak başladı.

1) 15 Temmuz darbe girişimi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. TBMM bombalanmış; ama bombalar altına parlamento görevini yapmış ve darbeyi püskürtmüştür. Bu darbe girişiminin sorumlularını iç ve varsa dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz.
2) Bütün siyasal partiler, darbe girişimine karşı çıkmış demokrasi konusunda Türkiye’de tartışmasız bir ortak payda oluşmuştur. Bu ortak tutum ve anlayış, siyasette uzlaşma kültürünün güçlenmesine de katkı vermek zorundadır.
3) Her türlü darbeye ve parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayete karşı çıkmak tüm demokratların, demokrasiden yana olanların bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve her zaman ne darbe, ne dikta; yaşasın tam demokrasi demeliyiz ve söylemeye devam etmeliyiz.
4) Demokratik parlamenter sistemimize karşı yapılan darbe girişimi halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam ve boyut kazanmıştır. Direnme hakkı demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.
5) Demokrasimizin teminatı olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin Türkiye için ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır. Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti bizi çağdaş uygarlığa taşıyacak olan en temel anahtardır.
6) Bu darbe girişimi Anayasa’da, yasama yürütme ve yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin demokrasideki denge ve denetleme işlevinin güvencesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur
7) Balyoz, Ergenekon ve Casusluk gibi davalarda mağdur edilen insanların itibar ve haklarının iadesi kaçınılmaz olarak bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır.
8) Bu darbe girişimi devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini çok açık bir biçimde ortaya koymuştur. Devletin yapılanmasında siyasal yandaşlık, akrabalık, cemaatçilik tarikatçılık değil; bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır.
Bir başka anlatımla devleti yönetme yerine, devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz. Bu bağlamda devletin yeniden inşası zorunludur.
9) İnancı, kimliği yaşam tarzı ne olursa olsun bu ülkenin güzel insanları; bu ülkenin caddelerinde, sokaklarında, meydanlarında, parklarında özgürce gezebilmedir. Hiç kimse unutmasın 15 Temmuz darbe girişimi 3. sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablodur. Bu ülkenin insanları 3. sınıf demokrasiye değil, özgürlükçü demokrasiye yani tam demokrasiye layıktır. Türkiye tümüyle darbe hukukundan ayrılmalıdır.
10) Devlet kinle, öfkeyle, ön yargıyla yönetilmez. Darbe girişiminde bulunanlar hukuk içinde hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak yargılanmalıdır. Devletin vakarı ve ciddiyeti bunu zorunlu kılmaktadır. İşkence, kötü muamele, baskı tehdit, devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir” dedi.
YÜZ BİNLER ONAYLADI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu manifesto maddelerini okumasının ardından, alana gelen yüz binlerce kişinin huzuruna sundu. Kılıçdaroğlu, vatandaşlara, -Kabul ediyorsanız ellerinizi kaldırın- diyerek oylama yaptı. “Demokrasiye sahip çıktık. Hep birlikte Cumhuriyetimize sahip çıktık. ‘Taksim Manifestosu’ Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi tarihinde yerini alacaktır. Dünyada ilk kez kabul ediliyor, destek veren, gönül veren, bütün yurttaşlarıma hepinize gerçekten de yürekten şükranlarımı sunuyorum. Sağ olun, var olun diyorum demokrasi adına” diye konuştu.

İlgili Haberler

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]