Bir evin içinde veya ona ait yakın çevresinde (bahçesinde, havuzunda, garajında vb.) meydana gelen çoğunlukla önlenebilir kazalar ‘ev kazası’ olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5 yılda 120 bin çocuk ev kazası geçirmiş ve 2000 çocuk hayatını kaybetmiştir.
İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Yakacık Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi kadrosundan Uzm. Dr. Mervan AYDIN, tarafından yapılan açıklamaya göre;
Çocuklar zamanın çoğunu evde geçirdikleri, tehlikenin bilincinde olmadıkları aynı zamanda büyükleri taklit etme özellikleri, bulma ve öğrenme konularındaki merakları, devamlı hareket halinde olmaları, cisimleri ağızlarına götürme alışkanlıkları ve kazalardan kendilerini koruyabilecek gelişimsel beceriye yeterince sahip olmamaları nedeniyle ev kazalarına daha sık
maruz kalmaktadırlar.
Çocuklarda En Sık Görülen Ev Kazaları
ZEHİRLENMELER: İlk beş yaş aralığındaki çocuklarda sık görülen ev kazalarıdır. Merak, öğrenme isteği ve buldukları her şeyi ağızlarına götürme, büyükleri taklit etme isteği ön plandadır. Zehirlenmelerin çoğu ilaçlardan, ev temizliğinde kullanılan kimyasal çözücülerden, oyuncaklardan, tarımda ve sanayide kullanılan ürünlerden ileri gelmektedir. Ortada ve çocukların rahatlıkla ulaşabileceği yerde bırakılmış ilaçlar tam bir tehlike kaynağı olmakla beraber ülkemizde soba tütmesi ve gazlı ocaklar, şofben kullanımına bağlı dumandan boğulma ve karbon monoksit zehirlenmeleri de görülmektedir.
KESİCİ DELİCİ ALETLERLE YARALANMALAR: Cam kırıkları, bıçak, makas, iğne vb. en sık yaralanmaya neden olan cisimlerdir. Bunların çocukların erişemeyeceği şekilde kapalı yerlerde saklanması ve temizlenmesi gerekmektedir.
VÜCUDA YABANCI CİSİM ALMA: Daha çok küçük oyuncak parçalarının ve çerezlerin ağza götürülmesi sırasında buruna veya kulağa sokulması, nefes borusuna kaçması şeklinde gelişmektedir. Ayrıca draje şeklinde şekerler, küçük taneli kabuklu sert çerezler, madeni para, bilye, küpe, vida, toplu iğne gibi nesnelerin yutulması ciddi sağlık sorunlarına ve boğulmalara neden olabilmektedir.
DÜŞME VE ÇARPMALAR: Düşmeler çoğunlukla; masa, koltuk, mama sandalyesi, ranza, beşik, yürüteç gibi eşyalardan, merdivenlerden, kaygan ve uygun olmayan zeminlerden düşme şeklinde olmaktadır. Ayrıca çocukların bilinçsizce taşınması, salıncaklarda kontrolsüz sallanması, yüksek kapı eşikleri, iyi aydınlatılmamış mekanlar da düşme nedenidir. Çocuklarda tehlikeyi kavrama yeteneği tamamlanmadığı ve vücut koordinasyonu tam gelişmediği için hızlı hareket etmeleri, mobilyaların üzerine çıkmak ve bunların üzerinden atlamak istemeleri düşmeye en sık yol açan durumlardır.
KİMYASAL YEMEK BORUSU YANIKLARI: Ev temizliğinde kullanılan kimyasal çözücüler veya çeşitli deterjanlar ağza alındıktan sonra geri dönüşü olmayan yemek ve soluk borusu yanıklarına neden olmaktadır. Korozif madde içtiğinden şüphe edilen çocuk kesinlikle kusturulmamalı, beslenmemelidir. Açık ve pazarlarda satılan ürünler yerine etiketi ve markası ambalaj üzerinde belirtilmiş ürünler tercih edilmeli, bu ürünler çocukların açamayacakları /ulaşamayacakları şekilde saklanmalıdır.
Çocuklu Aileler İçin Evde Alınabilecek Önlemler Listesi
Çocuk sahibi veya yakını olduğunuz andan itibaren çocuklarımızın tüm zamanını geçireceği mekânı yeniden ve bir çocuğun güvenli şekilde yaşayabileceği şekilde tasarlamak gerekmektedir. Bunları bir liste şeklinde sıralamak bazılarının gözden kaçmasına engel olacaktır;
Pencere önüne mobilya konulmamalı, pencerelerde korkuluk olmalıdır.
Dış kapı ve bahçe kapısı mümkün olduğunca kilitli tutulmalıdır.
Elektrik kabloları açıkta kalmamalı ve prizler kapaklarla kapatılmalıdır.
Yanıcı maddeler ortada kalmamalı, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.
Merdiven ve çocuğun yatağının kenarında koruyucu bariyerlerin olmasına dikkat edilmelidir.
Bebek asla yalnız bırakılmamalı, üstüne emzik, boncuk gibi eşyalar takılmamasına özen gösterilmelidir.
Çocuğun oynadığı oyuncaklar yaşına uygun olarak seçilmelidir.
Küçük parçalardan oluşan oyuncaklarla oyun sırasında mutlaka bir ebeveyn çocuğa eşlik etmelidir.
Halılar ve paspaslar kaymazlarla desteklenmelidir.
Ocak ve masada sıcak su ve yemek içeren tencere ve tavaların sapları içeri bakacak şekilde tutulmalıdır.
Sobadan korunmak için sobanın çevresinde tedbir için bariyer oluşturulmalıdır.
Tehlike oluşturabilecek bütün kesici/delici aletler çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır.
Dolaplar ve çekmeceler her zaman kapalı tutulmalı, güvenlik için gerekli malzemeler kullanılmalıdır.
Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, bulaşık makinesi gibi aletlerin kapıları için ek tedbirler alınmalıdır.
İlaçlar, temizlik malzemeleri, böcek, fare zehri ve sinek kovucu tabletler kapalı dolaplarda saklanmalıdır.
Plastik poşetler ortalıkta bırakılmamalıdır.
Yere dökülen herhangi bir sıvı hemen silinmelidir.
Evdeki sert köşelere, masa ve duvar kenarlarına yumuşak malzemeler yapıştırılmalıdır.
Kovada, leğende, küvette su bırakılmamalıdır.
Çocuklar yıkanma sırasında asla yalnız bırakılmamalıdır.
İLKYARDIM NASIL YAPILMALI?
Boğaza yabancı madde kaçmışsa ağız içi kontrol edilmeli, cisim görülüyorsa çıkarılmaya çalışılmalıdır. Cisim çıkmıyorsa ve çocuk bir yaşından büyük ise Heimlich Manevrası (Nefes borusuna yabancı bir cismin kaçması durumunda oluşan boğulma tehlikesine karşın, hayat kurtaran bir manevradır) uygulanabilir. Buna rağmen cisim çıkmadıysa, bebek ön kolunuzun üzerine yüzü yere bakacak şekilde yerleştirilip iki kürek kemiği arasındaki bölgeye diğer el ayası ile 4-5 kez vurulmalı, ağız içi kontrol edilmelidir. Bu şekilde de cisim çıkmıyorsa sağlık biriminden yardım alınmalıdır. Kimyasal madde ile zehirlenmelerde eğer çocuk çamaşır suyu, böcek ilacı veya tarım ilacı gibi maddeler içmiş ise kusturulmamalıdır. Çocuğun üzerine dökülen ilacı uzaklaştırmak için kıyafet değiştirilmeli, vücutta yanık oluşmuşsa uzun süre akan su ile yıkanmalıdır. Daha fazla bilgi için telefondan 114’ü tuşlayarak Ulusal Zehir Danışma Merkezi aranmalıdır.
İlgili Haberler
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Cumhuriyet’in 101. Yıl Dönümü Kartal’da Bengü konseriyle Coşkuyla Kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası