SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

“Bebekler Duvarı” ile kadına şiddet protesto edildi

Yayınlanma:
ABONE OL

Maltepe Belediyesi’nin 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, ilçe meydanında kurduğu “Bebekler Duvarı”na, kadına şiddetin son bulması için oyuncak bebekler konuldu.  Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Sözün bittiği yerdeyiz ama kadına şiddete hayır diyoruz. Bebekler duvarını oluşturup Anadolu’yu dolaşıp, farklı öyküleri toplayacağız ve sonunda Maltepe’nin sokaklarını ve Türkiye’yi bu dayanışma ruhuyla bezeyeceğiz” dedi. Etkinliğe katılan 2015 yılında bıçaklanarak öldürülen Dilay Gül’ün annesi Tülay Tuncel de, yaptığı konuşmayla herkesi duygulandırdı.

 

Maltepe Belediyesi ve Kadın Siyaset Merkezi’nin (Kasimer), 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne özel olarak bir etkinlik düzenledi. Bu kapsamda son 6 senede bin 500 kadının şiddetle, cinsiyeti yüzünden öldürüldüğü ülkemizde, erkek şiddetiyle ölen kadınlar için “Bebekler Duvarı” oluşturuldu. İlçe meydanında düzenlenen etkinliğe Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Kasimer Sözcüsü Nilden Bayazıt Postalcı başta olmak üzere, CHP Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Alçınkaya Babacan, 2015 yılında 21 yaşında bıçaklanarak öldürülen Dilay Gül’ün annesi Tülay Gül, Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikte ayrıca CHP Maltepe İlçe Kadın Kolları, Maltepe Kadın Platformu, aktivist kadın örgütlerinden Mor Dayanışma ve Kampüs Cadıları da hazır bulundu. Hep bir ağızdan sloganlar atılırken, kadınlar ve erkekler yakalarına mor kurdeleler taktı. Etkinlikte, “Şiddet Kadınların Kaderi Olamaz”, “Kadınlar Özgürdür, Şiddeti Hak Etmez”, “Kadına Yapılan Şiddet Suçtur” ve “Kadına Sadece Karnındaki Çocuk Tekme Atar” yazılı dövizler de taşındı. İstanbul Kadın Orkestrası’nın da mini bir konser verdiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kasimer Sözcüsü Nilden Bayazıt Postalcı, Ali Kılıç’a ve destek verenlere teşekkür ederek şunları söyledi:

“BELKİ BİR ŞİİR, RESİM YA DA BEBEK…”

“Bugün toplumsal hayatta kadının var olmasını sağlamaya çalışan, kadınlar için çok özel bir gün. Bir bakıyorsunuz çocuk gelinler, bir bakıyorsunuz kadına şiddet, bir bakıyorsunuz çok eşlilikler, bir bakıyorsunuz kadını olduğu yerden daha geriye çekmeye çalışan tasarılar, önergeler… Ve biz bunların hepsiyle mücadele etmeye çalışıyoruz ama içlerinde en korkunç, en onur kırıcı olanı ve en yoğun yaşananı maalesef şiddet. Kadına, kadın bedeni üzerinden sadece kadın olduğu için uygulanan şiddet. Biz bu şiddete bir ses vermek istedik, bir projeye yarattık: Bebekler Duvarı. Burada şiddetle öldürülen kadınların sesi olmayı hedefliyoruz. Sadece sesi olmak değil, bunu günlük yaşamın içine sokmak istiyoruz. Yani sokaktan geçen her bir kişi, nereye giderse gitsin 1 dakika için kafasını kaldırsın ve bu çığlıkları duysun istiyoruz. Bu bebekler kadının sesi olacak ve 1 sene boyunca Türkiye’yi bir tırla dolaşacak. Dolaştığı her yerden de hikâyeler toplayacak.”

“KIZIM BİR BEBEKTİ”

Postalcı’dan sonra konuşan Dilay Gül’ün annesi Tülay Tuncel de, “Çocuğum öpmeye bile kıyamadığım bir bebekti. Okumak için gittiği üniversitenin önünde boğazı kesilerek ve defalarca bıçaklanarak sebepsiz yere öldürüldü. Ben artık hiçbir annenin ağlamasını istemiyorum, hiçbir çocuğun, hiçbir bebeğin gereksiz yere toprakta yatmasını da istemiyorum. Herkesin destek olmasını ve adaletin yerini bulmasını istiyorum” dedi. Gül’ün konuşması katılanları duygulandırdı.

“MECLİS’E GETİRİLEN TASARI UTANÇTIR”

Etkinlikte bir konuşma yapan ve sonrasında da Bebekler Duvarı’na Tülay Tuncel’le bebek koyan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Kadına şiddette dünyanın 145 ülkesi arasında 130’uncu sıradayız. Her geçen gün, kadına şiddete, birileri tarafından ‘aile içi olaydır, kol kırılır yen içinde kalır’ mantığıyla zemin hazırlanıyor. En son Meclis’e getirilen yasanın, bir erkekler tarafından getirilmesi Türk halkı adına bir utanç vesilesidir, iki onu oraya taşıyıp ‘Meclis’ten geçirmek istiyorum’ diyenler için de bir utanç vesilesidir. Geçen yılın rakamlarını vermek gerekirse, 18 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilmek adına yaşının küçültülmesi için mahkemeye başvuranların sayısında neredeyse yüzde 100’e yakın bir artış var. Bu, bizim nerede olduğumuzu gösteriyor. Erkek egemen bir ülkede, erkeklerin siyaseti dizayn ettiği bir ülkede, erkeklerin kadınlara yön verip yol göstermek istediği bir ülkede bu kaçınılmaz. O nedenle kadınların günlük yaşamda daha aktif olması gerekiyor. Namus kavramı adı altında bizi doğuranlara kalkan eller kırılsın diyorum” dedi.

“KADINA ŞİDDETE HAYIR DİYE HAYKIRIYORUZ”

Evladı öldürülen annenin çığlığının tüylerini diken diken ettiğini belirten Başkan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni baba oldum, bir kız çocuğum oldu. Hem o aklıma geldi, hem de buradan 4-5 kilometre uzaklıkta, Soğanlık’ta yatan babaannem aklıma geldi. Babaannem tipik bir Anadolu kadınıydı ama o erkek egemen kültürün yaşandığı Doğu’nun dağlarında kadına asla boyun eğdirmedi. Böyle bir yapısı olduğu için onun önünde saygıyla eğiliyorum. Demek ki olabiliyormuş, demek ki başarabiliyormuşuz, hele hele teknolojinin bu kadar geliştiği bir ortamda bize düşen görev, bu projelere destek vermektir. Her sosyal demokrat belediye başkanının, her insanım diyen yöneticinin, idarecilerin, sorumlu bireylerin bu projelere destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenlerle yola çıkacağız, Anadolu’yu karış karış dolaşacağız. Medyaya yansıyan, resmi makamlara iletilen şikayetlerin ötesinde çok daha derin acıların olduğunu biliyoruz, aile içinde örtülen olayların olduğunu biliyoruz. Bunları toplayıp gelecekler, Maltepe’nin sokaklarını inşallah bu dayanışma ruhuyla bezeyeceğiz. Maltepe’den bir çığlık atıyoruz: Kadına şiddete hayır.”

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]