SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Beden Eğitimi Öğretmenleri Pasif Direnişte!

Yayınlanma:
ABONE OL

 Sorunlarının çözümü için destek arayan Beden Eğitimi Öğretmenleri Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube ile görüştüler. Şube Başkanı Ali Yalçın, Beden Eğitimi Dersi ile ilgili yapılan yeni düzenlemenin kesinlikle gözden geçirilmeyi beklediğini söyledi.

Yalçın, “Her yıl okullar arası tatlı rekabetin ana unsuru olan sosyal ve sportif faaliyetler bu yıl sönük geçeceğe benziyor. Beden Eğitiminde haftalık ders saatinin liselerde 9. sınıflar hariç 1 saate indirilmesi Beden Eğitimi Öğretmenleri ve eğitim sendikalarının tepkisine neden olmuştu.17 Ekim’de Ankara Güven Park’ta iki bine yakın katılımla miting yapan Beden Eğitimi Öğretmenleri sorunlarını dillendirmişlerdi. Sorunun çözülmemiş olması nedeniyle seslerini duyurmak için sendikalardan destek bekleyen Beden Eğitimi Öğretmenleri, okullarda gönüllü yapılacak olan çalışmalardan el etek çekip adeta pasif direnişe geçtiler.

Hatırlanacağı üzere; “Milli Eğitim Bakanlığı, 2009–2010 eğitim öğretim yılı ve sonrası için belirlemiş olduğu “Orta Öğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi”nde Beden Eğitimi, Resim ve Müzik derslerini tüm liselerde “Seçmeli Zorunlu Ders” yaparak ders saatlerini azaltmıştır. Yapılan düzenlemeye göre 9. sınıflarda 2 saat, 10., 11., ve 12. sınıflarda bir saatlik beden eğitimi, müzik ve resim derslerine yer verilmiştir. Yeni çizelgeye göre 9. sınıfta öğrenciler resim, müzik ve beden eğitimi derslerinden sadece birisini “zorunlu” olarak seçmesi gerekiyor. 9. sınıfta haftada 2 saat okuyacağı bu dersi aynı zamanda üst sınıflarda da haftada birer saat görüyor.

Öğrencilerin resim, müzik, beden derslerinden birisini seçmesi diğer branşları olumsuz etkilerken, bunun sonucu söz konusu branşlarda öğretmen atamasının ya çok az yapılması ya da hiç yapılmamasını doğuruyor. Yeni Beden Eğitimi Öğretmeni istihdamını etkileyen bu durum sadece öğretmen alımını değil aynı zamanda sportmen öğrenci yetiştirilmesini de olumsuz etkiliyor. Böyle giderse özel kulüpler haricinde okullardan sporcu yetişmesi zora girebilir.

Beden Eğitimi Öğretmenleri haftalık beden dersinin Rusya’da (8),Amerika’da(8),İngiltere’de(8),Kore’de(8),Ukrayna’da(8),İsveç’te(8),Almanya’da(7),Fransa’da(7),Japonya’da(7),Finlandiya’da(6),Norveç’te(6),Danimarka’da(6) saat iken Türkiye’de haftada(1) saat olmasını anlayamadıklarını ifade ediyorlar.

Beden Eğitimi Öğretmenleri eskisi kadar spor takımları çıkarmıyor, ders dışı egzersiz yapmıyor, müsabakalara eskisi kadar iddialı yaklaşmıyorlar. Sosyal ve sportif faaliyetlerin mesai mefhumu içerisinde değerlendirilen, özveriden uzak çalışmalar olması mümkün gözükmemektedir. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin yeni düzenlemeye tepkilerini anlamak gerekiyor. Öğrencilerin okulda hafta içinde enerjilerini atabildikleri, becerilerini geliştirebildikleri Beden Eğitimi derslerinin, ders saatlerinin azaltılması anlaşılmazlığını koruyor.

Sınav Endeksli Yaklaşımlar, Eğitimi Tehdit Ediyor.

Sorunlarının çözümü için destek arayan Beden Eğitimi Öğretmenleri Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube ile görüştüler. Şube Başkanı Ali Yalçın, Beden Eğitimi Dersi ile ilgili yapılan yeni düzenlemenin kesinlikle gözden geçirilmeyi beklediğini söyledi. Eğitim öğretim sınav endeksli olmaktan çıkarılmalıdır. Eğitim, öğrencilerin becerilerini geliştirecekleri sosyal, kültürel ve sportif yönü ile birlikte değerlendirilmelidir. Sınav endeksli yaklaşımlar eğitimi tehdit etmektedir diyen Şube Başkanı Yalçın, haftada bir saat beden eğitimi ile eğitimin sosyal kültürel ve sportif yönünü sağlayamazsınız. Lise çağındaki öğrencilerin enerjilerini olumlu yönde atacakları derslerden birisi beden eğitimidir. Bir saatlik dersin spor elbiselerini giyip çıkarmaktan başka bir işlevi olamaz dedi.

Peki, Beden Eğitimi Öğretmenleri Ne İstiyorlar?

İşte Talepleri:

 

· Beden Eğitimi dersi seçmeli kavramı kaldırılmalı, zorunlu ibaresi getirilmelidir.

· Ders okul öncesinden 12.sınıfa kadar zorunlu ve en az 4 saat olmalıdır.

· Okul aile birliği bütçesinin %10’u okulun sportif faaliyet ve giderlerine ayrılmalıdır.

· Haftalık ders dışı egzersizlerin minimum 10 saate çıkarılıp, binde beşlik sınırın    kaldırılıp, birim ücreti normal ek ders saatinin iki katına çıkarılmalıdır.

· Okul spor kulüp dernekleri yerel yönetimler tarafından maddi açıdan desteklenmelidir.

· İllerin Gençlik ve Spor Müdürlerinin branşları mutlaka Beden Eğitimi olmalıdır.

· Bayram komiteleri mutlaka seçimle gelmelidir.

· İl lig heyetlerinin atama usulü gelebileceği hükmü iptal edilmelidir.

· Spor liselerinin sayıları artırılmalı, mezunlarına Üniversiteye girişte kendi branşları ile ilgili ek puan verilmelidir” dedi.

author avatar
Ali Yalçın

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]