SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

AK Partili Şentop,Genç İş Adamlarına Anayasa Paketini Anlattı

Yayınlanma:
ABONE OL
  • TÜGİAD Ankara Şubesi’ne konuk olan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, getirilecek sistemin “federasyon” öngörmediğini, üniter yapının korunacağını söyledi.
  • Şentop: “Bu topraklarda bin yıllık üniter bir devlet anlayışı var, federasyonun mantığı yok”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, 16 Nisan referandumunda oylanacak Anayasa değişiklik paketiyle federal bir yapı öngörülmediğini ifade ederek, “Bu topraklarda bin yıllık üniter bir devlet anlayışı var, federasyonun bir mantığı yok” dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi, Parlamento İlişkileri Komisyonu (PİK) ile birlikte “Anayasa Değişikliği ve Referandum” toplantılarının dördüncüsünde, Mustafa Şentop’u konuk etti. Toplantıya TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Ercan Kahraman, Parlamento ilişkiler Komisyon Başkanı Begüm Akış, Üye ilişkiler Komisyon Başkanı Arzu Bayazıt, Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Çankaya İlçe Başkanı ve aynı zamanda TÜGİAD Sicil Disiplin Kurulu Başkanı Ali Güven ve Dernek üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Başkan Ercan Kahraman açış konuşmasında, üyeleri bilgilendirmek, kafa karışıklığını gidermek için bu toplantıları yaptıklarını ifade ederek, “Genç işadamları olarak referandum sürecinde geleceğe nasıl bakmamız konusunda bilgilenmek için yaptığımız bu toplantılarda bugün Ak Parti’yi dinliyoruz. Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak 16 Nisan’dan sonra nasıl bir güne başlayacağımızdan daha çok; ülkemiz için, ekonomimiz için, uluslararası araneda Türkiye’yi daha iyi temsil etmek için yapacağımız çalışmalara odaklandık. Bu ülke bizim ülkemiz ve istikrar için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. İşadamları olarak ekonomik gelişmelerin süreçten nasıl etkileneceğini, ülkeyi her iki durumda da nelerin beklediğini öğrenmek istediklerini söyleyen Kahraman, “Daha önce MHP’li ve CHP’li temsilcilerle birlikte Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu konuk ederek görüşlerini dinledik. Şimdi de AK Parti’yi dinlemek için toplandık. Şahsım ve Derneğim adına bizimle birlikte olduğunuz için teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Eyalet sistemi iddialarına yanıt

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da konuşmasında, sıkça dillendirilen Anayasa değişiklik paketinin 17’nci maddesinde bir “Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Türkiye’nin eyalet sistemine dönüşmesinin önünün açılacağı” iddialarına yanıt verdi.

Konunun eyalet sistemi değil birkaç ili kapsayan idari teşkilatlar kurulabilmesi ile ilgili olduğunu ve bu yetki mevcut Anayasa’da zaten var olduğu için Komisyon aşamasında bunu metinden çıkardıklarını anlatan Şentop, şöyle konuştu:

“Tabii biz onu dedikleri gibi olduğu için değil gerek olmadığı için çıkardık. Anayasa’nın 126’ncı Maddesinde şöyle bir hüküm var: ‘Yönetimin işleyişini hızlandırmak daha verimli hale getirmek için birkaç ili içine alan bölgesel idari teşkilatlar kurulabilir’. Bu zaten 1982’den beri Anayasa’da var. Karayolları Genel Müdürlüğü il bazlı teşkilatlar kurmuş, ama verimli değil. 81 ilde teşkilat niye kursun, 10 ya da daha fazla bölge teşkilatı kuruyor. Birkaç ili içine alan bölgesel idari teşkilatlanmaya gidiyor. DSİ’nin her ilde teşkilatlanmaya ihtiyacı yok, onun da bölgesel teşkilatlanması lazım. Anayasa’ya böyle bir hüküm konmuş. Bu, kanunla yapılıyor. Kararname ile yapılabilir mi, yapılabilir. Biz bunun Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile de yapılabileceğini düşünüyoruz.”

Şentop, “Eyalet sistemi” kavramının da doğru ifade olmadığını, aslında kastedilenin “federasyon” olduğunu ifade ederek, ikisinin farkını “Eğer yasama, yürütme, yargı erkleri merkezi ve tek ise üniter devletten söz edilir. Eğer birden fazla yasama, birden fazla yürütme olursa o zaman ancak federasyondan söz edilebilir. Amerika’da mesela böyledir” şeklinde açıkladı.

“Osmanlı’da üniter sistem vardı”

Federasyonla ilgili düzenlemelerin Anayasal düzenlemeler olduğunu, bunun kanunla ya da kararname ile yapılamayacağını vurgulan Şentop, Başkanlık sistemini 2002’de ilk önerdiklerinde de üniter yapıyı öngördüklerini ifade etti. Şentop, “Bu topraklarda bin yıllık üniter bir devlet anlayışı var. Yasama organı Osmanlı’da merkezi ve tektir. Bütün hukuki düzenlemeler İstanbul’dan yapılır, bütün kanunlar, kanunnameler Padişah fermanıyla. Yürütme organı da tek ve merkezi, bütün valiler İstanbul’dan atanır. Yine yargı organları da aynı şekilde, bütün kadılar İstanbul’dan gönderiliyor. Bu topraklarda federasyonun bir mantığı yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanına yeni yetkiler vermediklerini de söyleyen Şentop, “Biz yürütmenin yetkilerini yine yürütmeye veriyoruz. Bizim önerimizde yürütmenin başı Cumhurbaşkanıdır. Bugünkü sistemde son sözü iki kişi söylüyor, biz bunu bire indiriyoruz” dedi.

Şentop, Cumhurbaşkanına yargılama yolunu da açtıklarını ifade ederek, Avrupa ve dünyanın birçok yerinde yargılamada üçte iki çoğunluk aranırken, kendilerinin bunu “salt çoğunluk” şeklinde düzenlediklerini kaydetti.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]