SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İNDER: Konut getirisinin azalması, inşaatçının fedakarlığını gösterir

Yayınlanma:
ABONE OL

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi DURBAKAYIM tarafından yapılan açıklamada;

 

Konut fiyatlarındaki yüzde 12.58 oranındaki artışın yüzde 12.73 oranındaki üç ay vadeli TL cinsi ortalama mevduat faizinden düşük kalması, inşaat firmalarının fiyat artışını dizginleyip üreticiye daha düşük fiyatlı konut sunmak istemesinin bir sonucudur.

 

Son iki yıldır her ortamda “fiyat artışını yapmamaya gayret ediyor ve kar marjlarımızdan fedakarlık yapıyoruz. Sadece hammaddelerdeki fiyat artışını konut alıcısına yansıtmaya çalışıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunarak, tüketicinin yanında olduğumuzu ve ekonomiye destek verdiğimizi söylüyoruz. Mevduat gibi makroekonomik veriler, konut üreticilerinin de elini taşın altına koyduğunu gösteren en somut örnek oldu.

 

Ancak, bu olumlu gelişmenin orta vadede tehlikeli olabileceğini; baskı altına alınan konut fiyatlarının bir yay gibi fırlayabileceği gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir. Bundan daha önemlisi fiyat artışı yansıtılmamış konut fiyatlarının bir fırsat sunduğunu da unutmamak gerekir. Kısa vadeli olduğunu düşündüğümüz bu durumun konut almak için bugün en uygun zaman olduğunu vurgulamak isterim. Biz konut üreticileri bugüne kadar olduğu gibi yine üzerimize düşen görevleri Hakk’ıyla yapacağız. Konut almak için mevcut durumdan daha geniş kitlelerin faydalanması için dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Hükümet, finans sektörü bize destek olduğu sürece baskı altındaki fiyatların normal seyrine dönüşmesi daha yumuşak olur.

 

Diğer taraftan konut getirisindeki ‘tek taraflı fedakarlık’ sonucu oluşan getiri azalmasına karşın konut satışlarının olumsuz bir tablo çizmediğini ve gelecek vaat ettiğini anlamak için resmi satış rakamlarına bakmak yeterli olur.

 

En başta konut getiri endeksini yakalayan ve burun farkıyla geçen mevduat faizinin homojen bir yapıda olmadığını vurgulamak isterim. Söz konusu getiri sağlayan mevduatların % 21’inin vadesiz, % 52’sinin ise 1-3 ay vadeli olduğunun altını kalınca çizmek gerekir. Bu tablo, söz konusu mevduattaki paraların her an alternatif yatırım araçlarına gidebilecek esnekliğe sahip olduğunu göstermektedir.

 

Buna ek olarak konuta ilginin her zamankinden daha fazla olduğunu ve alternatif yatırım araçları arasında cazibesini koruduğunu da söyleyebiliriz. Mesela finans sektörünün 2010 yılında kullandırdığı konut kredisi 61 milyar lira seviyesindeyken içinde bulunduğumuz yılın ilk çeyreğinde 173 milyar liraya ulaştı. 2017’nin ilk çeyreğinde kullanılan konut kredileri, toplam 434 milyar liraya ulaşan bireysel krediler içindeki payını yüzde 40’a çıkardı. Nitekim konut kavramını ‘yuva’ olarak gören Türk vatandaşı, sadece kredi kullanmakla kalmayıp geri ödeme konusunda da duyarlı bir yapıya sahiptir. Tüketici kredilerinin takibe dönüşme oranı % 4,15 iken konut kredilerinin oranı % 3,61 gerçekleşmesi bunun en önemli göstergesidir.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Ekonomi
23 Nisan 2024
Temmuz’da emeklileri sürpriz bekliyor! Maaşlara yeni ayar çekilecek!

Temmuz 2024’te SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nı sürpriz gelişmeler bekliyor. Maaşlara yeni ayar çekilecek. İşte emeklilere Temmuz 2024 zammı hakkında detaylar haberimizde… Ülkemizde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigorta türlerinden emeklilik haklarını almış milyonlarca vatandaş Temmuz 2024 zammını bekliyor. 2024 yılının Emekli Yılı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasıyla birlikte emeklilerin beklentileri de büyük. […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]