SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Dodurgalılar yağmur duası yaptı.

Yayınlanma:
ABONE OL
Dodurgalılar yağmur duası yaptı.

Bu günkü Türk nüfusunun % 65’i Oğuz soyundan gelmektedir. Rivayete göre, Oğuz Han`ın 6 oğlu ve 24 torunu vardır. Dodurgalılar’da Oğuzların, Bozok koluna bağlı Ayhan’ın alt kollarından biridir.

İstanbul kuruyemiş piyasası Çankırılıların elindedir. Çankırı da bu işi yapan Çankırı’nın şirin ilçesi Ortalılar, işin piri de Ortanın bir köyü olan Dodurgalıllılardır.

İşte bu Dodurgalılar,  hemen her yıl yağmur duası yaparlar. Bu yıl yapılan yağmur duası kaçıncı duadır bilmiyoruz. Bildiğimiz se bu duanın geçmişi Orta Asya bozkırlarına giden yüzyılları kapsamaktadır.

Çünkü su:  canlı ve cansız, toprak, bitki, hayvan ve insanlar için olmazsa olmaz yaşam kaynağı, su;  gökyüzünden gelen yağmurdur.

Bu su ile sebze ve meyvalarımızı sular, bu su ile hayvanlarımıza hayat veririz. Ekilen ürünün bolluk ve bereketi,  hayvanların et ve süt verimi hep suya bağlıdır. Bu sebeple de yağmurun yağmadığı ya da yetersiz kaldığı gün ve aylarda yağmur duası yaparız. Çankırı’nın bir köyü olan Dodurga’da yapılan yağmur duası da bu dualardandır.

İstanbul Dodurgalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Hasan Kaşıkçı ve Dodurga Köyü Muhtarı Recep Karakaya’nın organize ettiği, yağmur duasına bu sene bin beş yüz kişi katıldı. İstanbul’un dört bir yanından kendi özel araçları ve otobüslerle  cuma akşamı yola çıkan Dodurgalılar, cumartesi günü sabah namazında köylerine vardılar.

Köy muhtarı Recep Karakaya’nın karşıladığı guruplar, saat 10 civarında köy meydanında bir araya gelerek köy erenlerinden Hasan Dede’nin Kabri’nin bulunduğu Hasan Tepe’sine çıktılar. İki saatlik zorlu bir yolu kat eden kadın – erkek, genç ve yaşlılardan oluşan kalabalık, Hasan Dede Türbesi önünde iki rekât namazını kılıp, yağmur duası yaptı.

Köy imamı ve öğretmeninin de katıldığı duada: tövbe ve istiğfar eden gurup,  Cenab-ı Allah’tan bolluk ve berekete vesile olacak yağmur göndermesini istedi.

Kuran-ı Kerim tilaveti ve dini sohbet sonrası öğle namazını kılan Dodurgalılar, iki saat süren dönüş yolunu, yollarda mola vererek tamamladılar. Günün anısına üç danayı tekbirlerle kurban edip, dokuz devasa kazanda kavurma yaptılar. Pilav, salata, tatlı ve ayranın yer aldığı öğlen yemeğini yeşillikler üzerine serdikleri sofralarda hep birlikte yiyerek Allah’a şükrettiler.

Yağmur dua programı, köy muhtarı Recep Karakaya ve Dernek Başkanı Hasan Kaşıkcı’nın teşekkür konuşması ile sona erdi. Çay eşliğinde yakınları ile sohbet eden Dodurgalılar, mezarlıkları ziyaret etmeyi unutmadılar.  Bugün yağan yağmur, bu duadan sonra yağan yağmurdur. Bu yağmur İstanbul kuruyemiş ve şekerleme piyasasını ellerinde bulunduran Dodurgalıların yağmurudur.

Teşekkürler Dodurgalılar, iyi ki varsınız.

Hem yağmur duası yapıp, tüm yurda yağmur getirdiniz, hem de dükkanlarınızı çıraklara emanet edip, bizi kuruyemişsiz bırakmadınız.

 

Mustafa Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]