SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Belediyecilik nasıl yapılır merak edenler Samsun Canik’e buyursun

Yayınlanma:
ABONE OL

Karadeniz’in incisi Samsun’un güzide ilçesi ve Türkiye’nin göz bebeği Canik Belediyesi’nde çok önemli hizmetlere imza atan Belediye Başkanı Osman Genç, İstanbul basınını ağırladı…

 

İstanbul medya temsilcilerinin katıldığı 3 günlük gezide Canik’te yapılan yatırımları ve hizmetleri yerinde anlatan Başkan Genç, “ Bilginin iktidar olması için hayallerin olması gerekir. Gelişmenin doğusu- batısı diye bir şey olmamalı.

Şehirler ekonomide, kültürde, sanatta sanayide aynı şartlar altında zenginleşmeli. Biz Canik ilçesi olarak şehrin doğusunun da gelişebileceğini gösteren bir ilçeyiz” diyor…

İstanbul Medyası Canik Belediyesinin hizmetlerini yerinde gördü

Gezi deyince aklınıza tarihi ve turistik mekânların yanı sıra doğal güzellikler ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bir şehir geliyorsa o şehir ‘’Güneşin doğduğu şehir’’ Samsun’dur. Ancak hem bu özelliklere sahip hem de şirin bir yer olsun diyorsanız o yer de Türkiye’nin göz bebeği sıloganı ile yola çıkan ve yoluna emin adımlarla devam eden rutin belediyecilik hizmetlerinin yanısıra sıradışı hizmetlere de imza atan Samsun’un ilçesi Canik’tir.

Kısa adı İstanbul Medya olan İstanbul Gazete-Radyo-TV ve İnternet Habercileri Derneği, Canik’e 3 günlük gezi programı düzenledi. Dernek Başkanı Ali Rıza Yıldız ve çok sayıda üyenin katıldığı gezi, Çekmeköy’den Sekmen Turizm’in sponsorluğundaki araçla başladı. Araçta bulunan gazeteci ve televizyoncu meslektaşlar bir arada keyifli bir yolculuğa çıktı. Sabah, Canik’te deniz manzaralı Damla Panorama Otel’de yerleşmemizin ardından bizi burada Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Canik Belediyesi Başkan Yardımcısı Alican Usta ile birlikte karşıladı. Caniklilerin ne kadar misafirperver olduğunu daha ilk karşılaşmada görebiliyorsunuz.

 

Mütevazı bütçelerle, çok büyük işlerin başarıldığı bir ilçe CANİK!

Misafirperver başkan ve ekibi ile birlikte ilçeyi gezmek için üstü açık bir tur aracına biniyoruz ve bu tur aracında bize Canik Belediye Başkanı Osman Genç rehberlik ediyor. Canik’te ne olduğunu özetlemek gerekirse kendi yağı ile kavrulan, ancak buna rağmen çok büyük işlerin başarıldığı bir ilçe olarak özetlemek mümkün. İlçede eğitim kurumlarından tutun da spor yatırımlarına kadar birçok yatırıma imza atılmış.

 

Özellikle birçok yerde siyasilerin giremediği Roman Mahallesi’ne Osman Genç güle oynaya girebiliyor, üstelik davul zurna eşliğinde. Hatta Başkan Genç, burada bonzai kullandığını söyleyen bir gence madde almayı bırakırsa sabahleyin işe başlayabileceğini bile söylüyor. Özellikle kadınların istihdamı açısından yapılanlar takdir edilecek nitelikte. Başkan, sadece övgülere değil, eleştirilere de açık bir kişiliğe sahip. İlçede Sıbyan Okulları bulunuyor. Sıbyan Okulu’nu ziyaretimizde ‘Bu eğitim, Milli Eğitim müfredatına uygun mu?’ diye soruyorum. O da ‘uygun’ diyor. Burada ortaya çıkan tablo ise, ilçede Sıbyan Okullarının bulunması ve uyuşturucu kullandığını söyleyen gence sahip çıkılması takdire şayan bir tablo… Bu anekdotlarımızın ardından başlıyoruz Canik’i ve Samsun gezimizi anlatmaya.

Canik’in sembolü şehitler tepesi oluyor!

Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in rehberlik ettiği araçla birlikte başladığımız yolculuğun ilk durağı Sancaktepe’de bulunan Toptepe Tümülüsü’ne oluyor. Bu yer bir tepe üstünde ve tepeden Samsun’a bakınca yeşilliğin azaldığını, betonun fazlalaştığını görmek mümkün. Araçlarımızdan inmemizin ardından Genç, alanda yapılmakta olan 15 Temmuz Şehitler Tepesi hakkında bilgi veriyor.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “İçerisinde kafeterya, seyir alanları, yürüyüş yolları ve müze yapılacak olan bir projemiz burada yer alıyor. Samsun’un tamamının görüldüğü tek tepe burası. Bir sosyal yaşam projesi olan bu projede üzerinde kafeterya, müze, ahşap yürüyüş yolları, yeşil alan, meydan ve Şehitler Anıtı olacak. Proje kapsamında 15 Temmuz Şehitler Tepesi’ne özel ışıklandırma sistemleriyle birlikte dev Türk bayrağı da dikilecek. Anıtlar Kurulu ile yıllardır yaptığımız çalışma sonucunda imarla alakalı sorunları çözdük ve bu büyük projemiz için önemli bir aşamaya geldik. Burası daha önce ticaret şehri olan Samsun’da gemilerin güvenliğini sağlamak için gözetleme noktası görevini görüyordu. Ancak şimdi zaman içerisinde işlevini yitirdi. Biz bu projeyi uygulayarak tarihteki dokusuna uygun olarak tarihi yaşatırken, geleceği inşa ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.

“Anne ve kadını ihmal edenler geleceği ihmal eder”

Samsun’un tamamını gören tepenin ardından Canik Belediyesi, Mevlana Eğitim, Kültür ve Yaşam Kampüsü’ne doğru yol alıyoruz. Merkez hakkında bilgi veren Genç, “Dershanelerin dönüşümüne model olan etüt merkezlerinde öğrenciler, temiz ve güvenli ortamlarda takviye ders görürken, büyükler de “hayat boyu eğitim” kapsamında Gençlik Merkezi, 8 Mart Aile Okulu ve Eğitim Merkezi ile İkinci Bahar Yaşam Merkezi gibi sosyal ve kültürel tesislerde kendilerini geliştiriyor.

Aile Okulları ve Sıbyan Mektepleri ise ahlaki ve manevi değerleri ile büyüyen bir nesli inşa ediyor. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin yararlandığı ve kurulduğu günden itibaren binlerce öğrenciye hizmet veren bu tesisler ilçenin topyekûn gelişimine katkı sağlıyor.

Nüfusumuz 100 bin. 14 bin kişi burada eğitim alıyor. Burada üniversiteye hazırlık dönemine kadar birçok eğitim veriliyor. Değerler eğitimi, aile eğitimi, mülteci çocuklara Türkçe ve Osmanlıca kursları veriliyor. Anne ve kadını ihmal etmiyoruz bu merkezlerde. Zaten ihmal edenler geleceğini de ihmal eder” diyor.

Türkiye’nin en büyük oyuncak müzesi Canik’te!

Bu sefer yine aynı alanda bulunan dünyanın 3. Türkiye’nin en büyük Büyük Oyuncak Müzesi’ne geçiyoruz. Müzenin hayata geçirilmesinde büyük rol oynayan Sunay Akın’ı da anan ve Müze hakkında bilgi veren Genç şunları söylüyor: “Oyuncağı hafife alıyor aileler. Milli ve yerli bir nesil, milli bir oyuncağınız varsa yetişir. Çocuklar oyuncaklarla kendi algısını oluşturur, kendi kültürünü geliştirir. Oyuncağa kim hakimse dünyada onun kültürü yayılır. Bugün Çin hâkim. Milli ve yerli oyuncak fabrikası kurulmalı. Şehir, eğitim ve oyuncak iç içedir diye düşünüyoruz. Milli olabilmek için.”

 

Romanlar, Osman Başkandan çok memnunlar

Gezimizde Yavuzselim Mahallesi’nde bulunan Roman vatandaşlarla da bir araya geliyoruz. Başkan Osman Genç ve gazeteciler, burada müzik gösterisi ile karşılanıyor. Roman vatandaşların çaldığı müzikler eşliğinde heyecan dolu anlara bazı basın mensupları da eşlik ediyor. Daha sonra aynı mahallede Canik Belediyesi tarafından yenilenen, “Güzel Evim Mutlu Geleceğim” projesini inceliyoruz ve yapımı sürmekte olan Şehit Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’ni geziyoruz. Kültür Merkezi’nde konferans salonu, etüt merkezleri, düğün salonu, Sıbyan Okulu, müzik okulu, aile eğitim merkezleri yer alıyor. Başkan her ne kadar davul zurna ile karşılansa da vatandaşlar Roman Açılımı sürecinin yarım kaldığını da söylemeden edemiyor.

 

Mahalle sakinlerinden Mehmet Karaca, “Biz 15 Temmuz Şehitleri adına bir turnuva düzenlemek istedik. Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’tı o dönem, sözünü de aldık. Yalnız Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Spor Toto Teşkilatı’nın desteğini almamıza rağmen bize destek vermedi. Bu konuda cumhurbaşkanımıza bunu iletmek istiyoruz. Bu konuda Osman Genç’ten başka bize hizmet eden olmadı. Ailelerimiz ev temizliği gibi işlere gidiyor şimdi o annelerin çocuklarını bırakabilecekleri bir yer var. Teşekkür ediyoruz” diyor.

 

3 ‘E’ FORMÜLÜ

Eşit hizmet ile ekonomiyi her kesime dağıtacağız. Ekolojik dengeyi bozmayacağız. Belediye tarafından yapılan Meşe Kültür Tesisleri, Samsun’un ve bölgenin hizmetinde manzarası, lezzetli yemekleri ve yeşil doğası ile sizleri bekliyor. Burada restoran, açık düğün salonu, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, konuk evi, toplantı salonlarıyla Karadeniz’in en büyük sosyal tesisi hizmet veriyor.

“Gençlerimizi sporla geleceğe hazırlıyoruz”

Dernek üyeleri, daha sonra Canik Belediyespor’un 2017-2018 sezonunda çeşitli branşlarda maçlarını oynayacağı Hasan Doğan Spor Salonu ve Spor Eğitim Merkezi’nde düzenlenen bir törenle gerçekleştirilen sezon açılışına katıldı. ​Sezon açılışında ilk olarak Canik Belediyesi Mehteran Takımı bir gösteri yaptı. Sezon açılışında konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Kadınlarını ihmal edenler geleceğini ihmal eder. Onun için genç kızlarımızı sporla geleceğe hazırlıyoruz. Güreşte, judoda olduğu gibi diğer branşlarda Türkiye ve dünya şampiyonlukları olan bir takımız, ekibiz.

Sporda, kültürde, sanatta, eğitimde her alanda Samsun’un gelişimine katkı sağlayan önemli bir merkez haline geldik. Bu sezon bütün takımlarımıza ayrı ayrı başarılar diliyorum. Sizin başarılarınız Canik ve Samsun’un başarısı olacaktır. Buradan bütün ailelere seslenmek istiyorum. Her aile çocuğunu bir spor dalı ile buluşturmak zorunda. Orada başarı olup olmaması farklı bir şey. Ayrıca aileler çocuklarını müzikle buluşturup bir enstrümanla tanıştırmalı. Yeni sezonumuz çocuklarımıza hayırlı olsun, ülkemize başarılar getirsin” dedi.

Törende konuşan Canik Belediye Spor Kulüp Başkanı Ercan Albayrak, 11 branşta faaliyet gösterdiklerini, kulüp bünyesinde yaklaşık 3 bin sporcu bulunduğunu söyledi. Samsun’un Süper Lig’de bulunan tek takımının Canik Belediyespor olduğuna işaret eden Albayrak, ligde hedeflerinin bu yıl ilk 8 olduğunu dile getiriyor.

 

Madde bağımlıları topluma kazandırıldı

Başkanın yanına gelen bir genç, “Ben madde bağımlısıyım. Bonzai kullanıyorum. Burada ne kadar insan varsa size iş vereceğiz, onu bunu yapacağız dediler. Biz içip içip bayılıyoruz. Başkanım iş istiyorum” dedi. Bunun üzerine Osman Genç, eğer madde kullanmayı bırakırsan “Yarın gel çalış” cevabını verdi.

Bürokrasi tuş oldu

Başkan Genç, “Yerelle evrenseli, tarihle bugünü eş zamanlı olarak kucaklayabilen bir anlayışla bölgeye hitap eden bir şehiriz. 5 yıldızlı yeni hizmet binasında elektronik ve bilgi yönetimi sayesinde bürokrasi artık tuş oldu” diyor.

 

Başkanlık makam kapısı olmayan belediye başkanı

 

2004 yılında eski otogar alanında bulunan belediye binasında vatandaşların kendisi ile rahatlıkla görüşebilmesi için makam odası kapısını yerinden söktürdüğünü söyleyen Osman Genç, 29 Mart 2009 yerel seçimini de kazanarak tekrar belediye başkanı olduktan sonra geçici olarak taşındığı belediye sosyal tesislerindeki makamında da kapıyı kaldırmış.

Haziran 2013’te hizmete açılan ay-yıldızlı yeni hizmet binasındaki makam kapısını da söktüren Başkan Genç, tam 13 yıl boyunca makam odasında ‘kapı’ olmadan görev yapmaya devam ediyor. Söktürdüğü makam kapılarını başkanlık katında özel bir vitrin yaptırarak burada sergileyen Osman Genç, “Seçildiğimiz günde milletimize vermiş olduğumuz söz itibariyle ‘başkanlık kapısını çıkaracağız ve milletimize açacağız’ diye ifade etmiştik. Belediye başkanına ulaşılamadığı için bu mesajı vermiştik.

Verdiğimiz bu söz üzerine seçildiğimiz ilk gün itibariyle kapımızı çıkarttık ve ilk belediye binamızda icraatımıza başladık. Daha sonra var olan eski belediyemizin yerine bu yeni belediyemizi yaptık. Bu belediye kapısız bir belediyedir. Bundan sonrada kapısız bir belediye olarak hizmet vereceğiz” dedi.

Haber: Ufuk Çoban

 

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]