SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

‘Uluslararası Balıkçılık ve Mavi Büyüme Konferansı’ düzenlendi

Yayınlanma:
ABONE OL

Sarıyer Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Uluslararası Balıkçılık ve Mavi Büyüme Konferansı’na 10 ülkeden katılan konuklar uluslararası balıkçılık sorunlarını masaya yatırdı.

 

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) ve Sarıyer Belediyesi’nin birlikte düzenlediği “Uluslararası Balıkçılık ve Mavi Büyüme Konferansı” Fuat Paşa Yalısı’nda başladı. İstanbul balıkçılığının yüzde 40’ını karşılayan Sarıyer’de gerçekleşen ve Karadeniz Balıkçılığı’nın konuşulduğu konferansa; KEİ üyesi devletler ve ilgili kuruluşları, KEİ gözlemcileri, Özel Diyalog Ortakları, Avrupa Komisyonu Denizcilik ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü’nün Akdeniz ve Karadeniz Balıkçılık Politikası Müdürü Veronika Veits’in yanı sıra; Fransa, Belçika, Danimarka, İtalya ve Yunanistan’ın da bulunduğu 10 ülkeden katılımcılar, Karadeniz’e kıyısı olan kentlerin belediyeleri, akademik çevreler, balıkçılık ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı. Balıkçılık yönetimini etkileyen başlıca konuların ele alındığı konferansta özel sektör ile kamu sektörleri arasında işbirliği mesajı verildi.

Türkiye’de İlk

Konferansa ev sahipliği yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç açılış konuşmasında konferansın ülkeler arasındaki güçlü ve örnek iş birliğinin bir parçası olacağını düşündüğünü belirterek, “Sarıyer İstanbul balıkçılığının yüzde 40’ını karşılamaktadır. Bu alana verdiğimiz önemi Türkiye’de su ürünleri birimi kuran ilk ilçe belediyesi olarak gösterdik” dedi. Balıkçılığın, Sarıyer’in hem ticari hem de sosyal hayatında önemli bir yer tuttuğunu ve yaklaşık 10 bin kişi için geçim kaynağı olduğuna işaret eden Genç, faaliyetlerinde katılımcılık ve sürdürülebilirliği çok önemsediklerini, balıkçılık alanında da kendilerine bu iki kavramı hedef olarak belirlediklerini dile getirdi.

Eksik Halka Tamamlanıyor

Genç, “Avrupa Birliği’nin de katkılarını sağlamak üzere ‘AB Balıkçılık Pazarlama Standartlarının Uygulanması Yönünde Yerel Adımlar Projesi’ ile hibe fonuna başvurduk ve 400 proje arasında ilk 24’e giren projemiz ile bu çalıştaya ev sahipliği yapıyoruz. Su ürünleri eğitimi konusunda üniversiteler ve diğer paydaşlarımızla sertifika programları düzenliyoruz. Tarihin eksik bir halkasını tamamlamak için İstanbul Teknik Üniversitesi’nin değerli hocalarıyla birlikte boğaz müzesi kuruyoruz.” diyerek konuşmasını sürdürdü.

 

Şükrü Genç konuşmasını, “Ülkemizin balıkçılığında bilimsel destek yetersiz durumda. Üç taraflı denizlerle çevrili ülkemizde su ürünlerinin yönetim mekanizmasının daha kurumsal bir hale gelmesi kaçınılmazdır. Yeterli düzeyde teknik donanım eksikliği stok ve avlanma arasında dengenin sağlanamamasına neden oluyor. Bu sorunların çözümü konusunda yerel yönetimler olmazsa olmazdır. Biz bu konuda her türlü iş birliğine açığız” ifadeleriyle noktaladı.

Karadeniz’in Önemi Artıyor

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Uluslararası Daimi Sekretaryası (BSEC PERMIS)Genel Sekreteri Büyükelçi Michael B. Chrıstıdes, “Bu etkinlik bizim ülkeler arası koordinasyonumuzun bir sonucudur. Bu son değil biz Belediye Başkanımızla iş birliğimize devam edeceğiz. Balıkçılık Karadeniz kıyılarındaki şehirlerin ve kasabaların yaşamını şekillendirmiştir. Buradaki insanlar yaşamını balıkçılıkla sağlamaktadır. Bölgesel işbirliğinin teşvik edilmesi birinci hedefimiz. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle balıkçılık alanında kalkınma sağlamak için birlikte hareket etmeliyiz” dedi. Chrıstıdes Karadeniz’in jeostratejik öneminin her geçen yıl arttığını da sözlerine ekledi.

AB Balıkçılık Politikaları

 Avrupa Komisyonu Denizcilik ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü Akdeniz ve Karadeniz Balıkçılık Politikası Müdürü Veronika Veits gelecekte Karadeniz’in denizcilik konusunda lider hale geleceğini düşündüklerini belirterek, Avrupa Birliği’nin de 2014 yılından bu yana balıkçılık alanında politikalar geliştirdiğinin altını çizdi. Veronika Veits, balık rezervlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi için politika geliştirmeye yönelik çalışmaların 2020 yılına kadar tamamlanmasının ön görüldüğünü bildirdi. Bu politikanın şimdiden olumlu sonuçlar verdiğini de sözlerine ekleyen Veits, “2015 verilerine göre Kuzeydoğu Atlantik’te rezervlerin yaklaşık yüzde 50’si sürdürülebilir bir aşamaya geldi. Bu balıkçılık politikası Karadeniz’e de uygulanabilir” dedi.

Birinci oturum balıkçıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. Uluslararası Balıkçılık ve Mavi Büyüme Konferansı ile özellikle Sarıyer’de faaliyet gösteren balıkçılar sorunlarını uluslararası platforma taşıma şansı buldu. Konferans yarında devam edecek.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]