SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Aydos Kalesi ve Arkeolojik Kazıları ile ilgili panel yapıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Aydos Kalesi ve Arkeolojik Kazıları paneli yapıldı. Panelle birlikte kazılarda çıkanlarda sergilendi.

Aydos Kalesi ve Arkeolojik Kazıları ile ilgili panel, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi’nde gerçekleşti. Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Aydos Kalesi’nin Fatih Sultan Mehmet’in armağan ettiği İstanbul’un başlangıcında önemli bir rol oynayan tarihi bir miras olduğunu söyledi. Bu tarihi mirasın ilçede bulunmasının kendilerine ayrı bir gurur verdiğini ifade eden Başkan Keskin, bunu dünya tarihi mirasları arasına kazandırmak için mücadele yürütmenin de kendilerine nasip olmasının büyük mutluluk olduğunu vurguladı. Aydos Kalesi’ni İstanbul’un tarihi mirasına kazandırma noktasında 2009 yılından bu yana önemli aşamalar kaydedildiğine dikkati çeken Başkan Keskin, şöyle konuştu:

“Aydos Kalesi’nde arkeolojik kazılar devam ediyor, önceki zamanlarda sur duvarlarının kazısı yapılarak onarımı tamamlanmıştı. Aynı şekilde kale sur duvarlarının içerisindeki arkeolojik kazılarda da aynı süreç işlemeye devam ediyor. Kale içerisinde 4 bin 875 metrekare alanın İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde arkeolojik kazısı tamamlandı. Kazılar esnasında dört nefli bir kilise yapısı açığa çıkarılarak Bizans Dönemine ait buluntular elde edildi. Onaylı projeye göre kazılarda açığa çıkan mimari elemanların korunması için restorasyonlar devam ederken, eş zamanlı olarak alanın ziyaretçi girişine açılacak olması sebebiyle Aydos Kalesi B Tipi Mesire Yeri olarak tescil edildi. Kısa zamanda bu çalışmalar sonuçlandıktan sonra Aydos Kalesi İstanbul tarihi mirasına kazandırılarak vatandaşların ziyaretine açılacak. 1300’lü yıllara dayanan bu kalemiz ilelebet ilçemizde hayat bularak turistik bir cazibe merkezi haline gelecek.”

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da, Aydos Kalesi’yle ilgili bilgi verdi. Yılmaz, bir şehre kimlik ve değer kazandıran, o şehrin sahiplerini ve mensuplarını farklı kılan ve zenginleştiren, aidiyet iklimini geliştiren en önemli unsurun kültür, sanat ve mimari olduğunu vurguladı. Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in yönetiminde belediyenin ortaya koyduğu kültürel etkinliklerin, adeta yeni bir şehrin ve beldenin doğuşuna şahitlik olduğunu dile getirdi.  Sultanbeyli’nin şu anda İstanbul’un en önemli ve tarihi bir ilçesi olduğunu belirten Coşkun Yılmaz, “Sultanbeyli ilçesini Sultanbeyli yapan, herkesin gözünde anlamlı kılan Aydos Kalesi ve bu kalenin üzerindeki tarihi yaşanmışlıktı. Sayın Belediye Başkanımız çeşitli kurumlarla iş birliği yaparak bu kalenin tarihini ortaya çıkardı. Bu katkılarından dolayı başkana çok teşekkür ediyorum.”

Panelin konuşmacılarından biri olan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu da yaptığı konuşmada Aydos Kalesi’yle ilgili bilgiler aktardı. İstanbul’un fethinde kalenin oynadığı role değinen Afyoncu kalenin fethediliş hikayesine değindi.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Kızıltan da yaptığı konuşmada, “Aydos Kalesi İstanbul’un en yüksek yerlerinden biri olarak geçer. Kale Aydos dağı üzerine konumlanmıştır. 2 sura sahiptir.  Özellikle batı yönünde altı adet kule vardır. Üç kapısı bulunur. 27 bin metrekarelik bir alanı kaplar. 2009 yılından bu yana çalışıyoruz. Kalenin tüm mimari dokusunu keşfettik. 11. yüzyılda inşa edildiğini ortaya çıkartan bulgular elde ettik. Bazı yerleri 13. yüzyılda yapılmış. 2013 yılında temizlik bitti ve kale görünür hale geldi”. ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılar kazılarda elde edilen bulgulardan oluşan sergiyi gezdi.

İlgili Haberler

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]