SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Mehmet Akif’i Anıyoruz

Yayınlanma:
ABONE OL

İstiklal Marşımızın yazarı, “ Vatan Şairi” ve “Milli Şair” imiz olan Merhum Mehmet Akif Ersoy;  20 Aralık 1873 günü İstanbul’da dünyaya gelip, 27 Aralık 1936 günü İstanbul’da aramızdan ayrıldı.

Pendik Belediyesi Vatan ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bu yıl farklı bir etkinlikle anıyor. Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı ile birlikte 28 Aralık 2017 Perşembe günü saat 14’dePendik Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde gerçekleşecek anma töreninde; sergi, panel, 42 kitaptan oluşan külliyat ve çizgi roman yer alacak.

Vefatının  81. Yılında rahmet ve minnet ile andığımız Merhum Vatan ve Millet Şairi Mehmet Akif’in baba tarafı Arnavut, anne tarafı  Özbek’tir.  İlk bilgileri babası Mehmet Tahir Efendi’den alan Akif, Halkalı Baytar Mektebi’ mezunudur. Rumeli, Arnavutluk ve Arabistan’da baytar olarak çalışan Akif, Ziraat Mektebi ve üniversitede edebiyat hocalığı yaptı. Sırat-ı Müstakim ve Sebil’ür-Reşat adlı dergilerde şiirler, din ve edebiyat üzerine makaleler yazıp, halkı Kurtuluş savaşına hazırlayan İstiklal Marşımızın sahibi Akif; hafız, veteriner,  şair, vaiz,  Kur’an mütercimi ve milletvekilidir. İstiklal Marşı, Çanakkale Destanı ve Bülbül Akif’in en önemli şiirlerindendir.

Pendik Mehmet Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Ummana Dökülen Irmaklar adlı anma töreni: Mehmet Akif’in seccade, halı ve saati ile Akif’in çevresinde yaşayan 44 kişiye ait belge, fotoğraf ve kitaplarının yer aldığı  500 parçalık serginin açılışı ile başlayacak.

Mehmet Akif Ersoy’un dost çevresi başlığı altında gerçekleşecek etkinlikte: Akif’in çevresinde yer alan; Rıfat Çağatay ( Prof. Dr. Gökay Yıldız),  Sadrazam Sait Halim Paşa ( Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan), Hüseyin Avni Ulaş ( Tahsin Yıldırım) ve Abbas Hilmi Paşa ( İbrahim Özkütükçü) gibi 42 dostu anlatan 42 kitaplık bir külliyat Pendiklilerle buluşacak.

Edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu, akademisyen Prof. Dr. Uğur Derman ve ilahiyatçı Prof. Dr. Hayrettin Karaman Mehmet bir panel masasında; Akif severler ile buluşacak. Her bir panelist Akif’i kendi penceresinden anlatıp, dinleyicilerin sorularını cevaplayacak.

“Mehmet Akif olurda çocuklar olmaz mı?” diyen Pendik Belediyesi İstiklal Marşı Şairimiz Merhum Mehmet Akif Ersoy’u Turgay Anar’ın yazıp, Yavuz Selim Baş’ın resimlediği 48 sayfalık çizgi roman ile çocuklara anlatacak.

Plaket takdiminin de yer aldığı anma töreninde; Pendik Kaymakamı İlhan Ünsal, Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin, Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü Aytekin Yılmaz, Pendik Müftüsü Hüseyin Baş ve siyasiler kısa birer konuşma yapacak.

De diyordu Vatan ve Milli Şairimiz Merhum Mehmet Akif?

Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Biri ecdadıma saldırdı mı, boğarım! … -Boğamazsam yanımdan kovarım.

Üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam; Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.

Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale; Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!

Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!

Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim, Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!             Adam aldırmada geç git!, diyemem aldırırım. Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!

Merhumu Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 81. yılında rahmet ve minnet ile anıyor, mekanı cennet olsun diyorum.

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]