SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Pendik’te ‘Ummana Dökülen Irmaklar’ sergisi açıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Pendik Belediyesinin Mehmet  Âkif Ersoy’u vefatının 81. ölüm yıldönümünde anmak üzere düzenlediği “Ummana Dökülen Irmaklar: Mehmet Âkif Ersoy’un Dost Çevresi” başlıklı sergi ve panel büyük ilgi gördü. Serginin açılışında konuşan Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Bizlere rehber olmuş bu önemli şahsiyeti her genç tanımalı ve anlamalı” dedi.

Mehmet Âkif Ersoy Sanat Merkezi’nde  açılan sergi, Mehmet Akif’in hayatını, ailesini  ve dostlarını  gözler önüne serdi.  Koleksiyoner M. Ruyan Soydan’a ait eserlerin yer aldığı “Ummana Dökülen Irmaklar” adlı sergide Akif ve ailesine ait  fotoğraf, mektup ve çeşitli evrakların yanı sıra yakın dostlarına ait tamamı orijinal çok sayıda dergi, kitap, fotoğraf ve taş plaklar yer alıyor.

Son mektubu da sergilendi

Sergide el yazması eserler arasında en dikkat çeken ise Akif’in hayattayken yazdığı son el yazması mektup oldu. 1936 yılında Eşref Edib Fergan’a yazılan mektubun orijinali ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.  Sergi 14 Ocak’ta sona erecek.

Başkan Şahin: “İstiklal Marşımızın şairini farklı bir çalışmayla anlatmak istedik”

Serginin açılışında konuşan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin: “Mehmet Akif, hayatı boyunca ülkesine çeşitli şekillerde hizmet etmiş, vatanını her şeyden fazla seven bir insandır. Şuurlu bir Müslüman Şair ve düşünce adamı olarak yaşadığı coğrafyanın ve Türk-İslam Aleminin uyanık bir beyni ve dürüst bir vicdanıdır. Bizlere rehber olmuş bu önemli şahsiyeti her genç tanımalı ve anlamalı.  Pendik Belediyesi olarak “İstiklal Marşımızın” şairi olan Mehmet Akif Ersoy’un hatırasına hürmeten hayatını, mücadelesini ve hizmetlerini günümüz gençlerine farklı bir çalışmayla anlatmak istedik. Bu sergi de bu anlamda büyük fırsat.” şeklinde konuştu.

Mehmet Akif’in dostlarını anlatan panel

 “Ummana Dökülen Irmaklar: Mehmet Âkif Ersoy’un Dost Çevresi” projesi  kapsamında  sergi sonrası bir de panel düzenledi.   Moderatörlüğünü Doç. Dr. Turgay Anar’ın yaptığı panelde; Prof. Uğur Derman, Beşir Ayvazoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Hansu, sırasıyla Akif’in dostları Fuat Şemsi İnan, Mithat Cemal Kuntay ve Babanzade Naim Bey’i anlattılar. Yaklaşık 1 saat süren panel, Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin’in konuşmacılara plaket takdimiyle sona erdi.

 42 kitaplık araştırma ve çizgi roman da yayınlandı

Ummana Dökülen Irmaklar: Mehmet Âkif Ersoy’un Dost Çevresi” başlığı altında gerçekleştirilen  etkinlikler kapsamında, İstiklal Marşı şairinin hayatı ve çevresinde bulunan dostlarını anlatan 42 kitaplık büyük bir arşiv oluşturuldu.  Her bir kitapta , Mehmet Akif’in ailesi, talebeleri,  devam ettiği kültür-sanat mahfilleri, öğrencilerinin yanı sıra Bosnalı Ali Şevki Hoca’dan Hasan Basri Çantay’a 38 dostu tek tek yer aldı.  Belediyesi, Safahat Şairini çocuklara tanıtmak ve sevdirmek amacıyla  “Göğe Yükselen Hilâl: Mehmet Âkif Ersoy’un Hayatı”  adını taşıyan bir de çizgi roman  yayınladı. Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı işbirliğinde hayata geçirdiği projede çizgi romanı Turgay Anar  yazdı, Yavuz Selim Baş da çizgiye döktü.  Mehmet  Akif Ersoy’un hayatını, mücadelesini, hizmetlerini  anlatan çizgi roman 48 sayfadan oluşuyor.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]